Vårrusta din cykel

Det är dags att ta fram cykeln och göra en koll så att allt fungerar. Vi guidar dig till hur du ska gör när du vårrustar din cykel.

Om att göra själv

På en cykelverkstad kan du få tag i de prylar du behöver och tips på vad du ska tänka på. Ibland kan det behövas att cykeln servas på plats när det blir för svårt att göra det själv. Hur avancerad cykel man har avgör givetvis också svårighetsgraden. En del cykelverkstäder anordnar kurser i cykelservice!

Att tänka på

Slarva inte med säkerhetsåtgärder som bromsar och reflexer. I Sverige är det lag på hjälm för barn upp till 15 år, men vuxna kan givetvis vara med i lika allvarliga olyckor.

Tvätta

Gör själv: Börja med att tvätta hela cykeln så att den är ren från smuts och eventuell rost. Det går bra att använda diskmedel eller såpa. Du kan med fördel använda gamla tandborstar eller diskborstar för att komma åt. Efteråt kan du spola cykeln, men inte på högtryck. Torka cykeln noga efteråt, och se till att få bort överbliven olja.

Stänkskärm

Gör själv: Kolla att stänkskärmen sitter som den ska, att den inte är vind eller tar i däcket. Den kan behöva böjas tillbaka eller skruvas åt. Det här fixar du enkelt hemma.
Verkstad: Här kan du byta stänkskärmar eller skruva åt och räta ut dem du har.

Kedja

Gör själv: Smörj kedjan! Se till att använda kedjeolja för cyklar och glöm inte att kedjan måste vara rengjord först. Det är viktigt att smörja ovanpå kedjan och snurra den när man smörjer. Det kan också vara bra att tänka på att göra det på kvällen så att oljan får sjunka in. Torka av om det blir överflöd av olja.
Verkstad: Ibland kan kedjan vara för sliten och uttöjd. Ta med cykeln till en verkstad om den verkar dålig så kan de kontrollera och byta.

Pakethållare

Gör själv: Se till att pakethållaren sitter som den ska och skruva åt den vid eventuellt glapp.

Reflexer och lysen

Gör själv: I Sverige är det lag på att ha reflexer på sina cykelhjul. En viktig säkerhetsåtgärd som gör att du syns i trafiken. På framhjulet ska reflexen vara vit och på det bakre ska den vara röd. Detsamma gäller lampor, här måste framljuset ha ett vitt fast sken. Bak ska det vara rött och det får blinka. Se till att batterierna inte är slut. 

Ringklockan

Glöm inte att ringklockan är obligatorisk!

Sadel

Gör själv: Skruva åt sadeln så att den inte glappar. Det är bra att ha fixat detta innan man har bråttom till jobbet!

Däck

Gör själv: Kontrollera hur däcken ser ut, är de torra och spruckna? Är det rentav sprickor? Om det är många sprickor är det dags att byta, annars är det lätt att få punktering. Titta också om däcken har slitits ned på mitten och blivit halkiga. Ser däcken bra ut är det bara att pumpa! Pumpa rätt så hårt, men inte för mycket så det blir alltför stötigt. Behöver däcken bytas kan du köpa nya och byta, däckstorleken står på däckets sida. Kontrollera också att däcket inte ser skevt ut.
Verkstad: Behöver du hjälp med att byta däcken så görs det snabbt på en verkstad. Du kan välja om du vill ha med mycket dubbar (vinter) eller lättare sommardäck. Det finns också däck som går att ha större delen av året.

Bromsar

Gör själv: Provcykla din cykel på en liten lugn sträcka. Fungerar bromsarna som de ska? Tar de lagom hårt? Om du har fälg- eller skivbromsar, kolla så att dessa nyper åt som de ska och att inte klossarna/beläggen är slitna. Vajrarna kan behöva spännas om bromsarna inte tar, du kan skruva åt själv uppe vid styret.
Verkstad: Du kan få hjälp att spänna vajrarna eller så kanske de rent av behöver bytas om cykeln stått ute hela vintern.

Av Kim Tigerstedt

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top