Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Testamente

Har du sambo eller särkullbarn är det extra viktigt att skriva testamente. Foto: Istockphoto.com

close
loading

Så funkar det: Skriva testamente

10-11-30 11:07
Ordlista

Arvslott = den lagliga del arvinge ärver.

Laglott = halva arvslotten.

Bröstarvinge = biologiska och adopterade barn, barnbarn, barnbarnsbarn.

Särkullbarn = barn som inte är makars gemensamma.

Full äganderätt = får disponera arvet fritt.

Fri förfoganderätt = får disponera arvet fritt utom att testamentera bort det.

Mallar för testamentet
  • "Familjens juridik" (Norstedts)
  • "Juridik till vardags" (Wahlström & Widstrands)
  • "Mallar & dokument" (Björn Lundén Information)
  • mallar.biz
  • juridiskamallar.se
  • gratis-mallar.se

Om du vill att dina nära och kära efter dig ska få som du vill. Då är det viktigt att upprätta ett testamente.

Sambo, gift, skild, singel, omgift, änka, barn, styvbarn, särkullbarn, gifta barn, skilda barn, barnbarn… För många av livets skeden är det bra att skriva testamente som visar vad vi vill att våra närmaste ska ärva.

Vem bör skriva testamente?

Viktigast är det om du har sambo eller särkullbarn. Sambor ärver inte varandra om ni inte har skrivit inbördes testamente. Utan detta papper kan den andre tvingas flytta från bostaden för att lösa ut dina arvingar. Testamente är också viktigt om du har barn sedan tidigare – särkullbarn – oavsett om du är gift, registrerad partner eller sambo, och vill att något särskilt ska tillfalla dem. Även i andra situationer är det bra att berätta om din sista vilja.

Vilka får ärva mig?

I första hand ärver barn och makar, därefter föräldrar, syskon, syskonbarn och avlägsen släkt. Finns inga arvingar går tillgångarna till Allmänna arvsfonden. Med testamente kan du styra vart delar av dina pengar går.

Kan jag göra barnen arvlösa?

Nej, aldrig helt. Alla dina barn har alltid rätt till laglotten, som är hälften av sitt arv. Andra hälften kan du testamentera bort. Den halvan ärvs annars av din make/maka om du är gift, och era barn får då vänta på sitt arv tills denne dör. Särkullbarn har däremot rätt att direkt få ut laglotten, alltså halva arvslotten. Du kan inte göra särkullbarn arvlösa genom att skriva över tillgångar på ny partner och nya barn. Gåvor till dem ses som förskott på arv och vägs in vid bodelningen.

När ska man skriva testamentet?

Nu! Vänta inte. Ett testamente ska vara ett levande dokument. Om något förändras i din familjesituation eller din vilja skriver du nytt testamente och river det gamla.

Kan man upprätta testamentet själv?

Ja, om du inte har för komplicerad familjesituation. Fördelen med att själv skriva testamentet är att det blir gjort och att du lättare upprättar ett nytt om saker förändras. Men för att efterlevande exakt ska förstå hur du vill ha det, kan du behöva veta betydelsen av termer som särkullbarn, enskild egendom, fri förfoganderätt och full äganderätt. Är dina förhållanden det minsta krångliga bör du anlita jurist. Att upprätta testamente kostar från tusenlappen och uppåt.

Hur skriver man?

Viktiga formella krav måste följas för att testamentet ska vara giltigt: Det ska vara skriftligt. Det ska vara daterat och det måste framgå tydligt att det är ett testamente.

Måste det bevittnas?

Ja. Det ska bevittnas av två personer som är med när du skriver under. Vittnena ska veta att det är ett testamente men behöver inte få se innehållet i det. De får inte vara släkt med dig eller med dina arvingar och inte själva komma att ärva dig. Vittnena ska avgöra att du är vid dina sinnens fulla bruk.

Ska testamentet registreras?

Nej, men förvara det på säker plats; i bankfack, hos begravningsbyrå eller i församlingsarkivet. På en kopia i bostaden skriver du var originalet finns. Kopian på testamentet är ogiltigt om det inte kan bevisas att originalet förkommit. Ge gärna en kopia till berörda arvingar – sämjan underlättas om alla tidigt förstår hur du vill ha det.

Mitt i sorgen – guide till allt som ska ordnas >>

Så funkar det: Borgerlig begravning >>

Så funkar det: Att skiljas >>

 

REDAKTIONEN

Lotta Palmelius

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Inte använder vi mallar igen.

Tillsammans med mitt ex skrev vi ett testamente med hjälp av en mall från internet. Då trodde vi/jag det var helt ok. Men min nuvarande man insisterade på att vi skulle söka professionell hjälp så vi anlitade en juristfirma (www.avtalscentralen.se) och fick ett professionellt testamente skrivet till ett bra pris. Nu när jag jämför mitt gamla testamente upprättat via mall och det vi fick från juristen på avtalscentralen är det stor skillnad och det nya testamentet ser verkligen till att vår vilja lyser igenom. Testamentet baserat på mallen är ganska värdelöst, åtminstone kom vår vilja inte fram så som vi ville ha den.

2015-11-24, 07:50 | Sara

# 02 Fundering.

Går det att skriva ett testamente när jag är utomlands och utan några vittnen? Är samma personer som automatiskt ärver mig! Men vill lägga till några ord, samtidigt inte oroa min familj med att ta upp detta med dem!

2015-11-20, 19:49 | Mikael

# 03 testamente

undrar om man får sitta på ett gatsten som en tiggare om den ena dör och särgullebarn ska naturligtvist ska ha sitt då får man väll gå från sitt hus och då har man väll ej ha några pengar kvar att köpa- och hyreslägenheter finns ej tillgänglit för vi alla i Sverige vill hjälpa de 100000 per. som sverge har skrivit 5 års avtal att ta mot. folk kan väll inte bor på gatan om man harr gjort ett avtal?

2015-08-20, 12:36 | paras nainen

# 04 skriva testament själv

Om man kan skriva testament själv utan hjälp från advokat.

2015-07-10, 10:36 | manijeh

# 05 Vittnen

Får testament vittnena vara far och son?

2015-05-05, 11:52 | Annika

# 06 Testamente

Här kan du få 3 offerter på testamente och välja den som passar dig bäst: http://testamente-offert.se/

2015-01-27, 10:21 | Eva

# 07

2015-01-13, 22:25 |

# 08 testamente

hejsan ! kan man skriva ett sk testamente där våra särkullebarn skriver under att de går med på att inte ta ut sin arvslott innan den andra också har avlidit. ä'r detta gällande

2014-12-18, 08:05 | marika

# 09 Skriva testamente innan 18 år

Kan den som är under 18 år testamentera bort egendom?

2014-11-28, 14:23 | Simon

# 10 Syskon arvlösa

Jag undrar om jag kan skriva ett testamenta och se till att inte mina syskaon ärver efter mig? Jag är singel och inga barn.

2014-11-05, 16:17 | Ewa
1 | 2 | 3 |

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: