Så funkar det: Betala via betalningsförmedlare

Att shoppa begagnat på nätet slog alla rekord förra året och trenden fortsätter. Men se upp för bedragare. Att betala via en betalningsförmedlare kan vara ett sätt att slippa bli lurad.

Mer att tänka på

  • Du har inte någon ångerrätt.
  • Lämna aldrig ut numren till ditt bankkonto eller kort.
  • Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.
  • Ring säljaren för att få höra om han/hon verkar seriös.
  • Avstå från att köpa något som verkar för billigt eller för bra för att vara sant och handla inte av någon som har bråttom att sälja.
  • Tänk på att fraktavgiften inte ingår i priset.
  • Din reklamationsrätt gäller i två år i stället för tre.
  • Får du problem och inte kan komma överens med säljaren, kan du vända dig till tingsrätten. Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister mellan privatpersoner.

Plötsligt hittar du den; vintageklänningen eller elplåtsaxen som du drömt om. Men du ska betala i förskott till någon du inte känner. En betalningsförmedlare är lösningen.

Vad är en betalningsförmedlare?
Det är en neutral tredje part, ett företag dit du kan skicka pengarna i väntan på att du har fått och godkänt varan.

Hur fungerar det?
Du betalar köpesumman till betalningsförmedlaren som sätter in pengarna på ett speciellt konto. Förmedlaren meddelar sedan säljaren att dina pengar är insatta och att han/hon kan skicka varan. När du som köpare fått varan, undersökt och godkänt den, meddelar du förmedlaren att skicka pengarna till säljaren.

Kan jag använda en betalningsförmedlare när jag handlar av företag?
Ja, och det kan vara lämpligt om du är osäker på om nätbutiken är seriös.

Hur gör jag?
Det varierar lite mellan de olika förmedlarna. Läs på deras hemsidor. Att registrera sig brukar ta ett par minuter.

Hur väljer jag rätt betalningsförmedlare?
Läs på handelsplatsen, till exempel Tradera och Blocket, vilken betalningsförmedlare den hänvisar till. Använd aldrig en betalningsförmedlare som säljaren rekommenderar. Välj alltid ut ett bolag själv.

Hur kontrollerar jag att förmedlaren är seriös?
Gå in på företagets hemsida. Kolla bolagsuppgifterna och var kontoret finns. Använd inte betalningsförmedlare som inte skriver ut sin fysiska adress och telefonnummer. Har bolaget en kundtjänst? En reklamationsavdelning? Ring och kolla att de svarar. Var noga med att kontrollera att företaget inte har ett namn som liknar en seriös förmedlare. Bedrägliga betalnings­förmedlare kopierar ofta information från ett seriöst bolag. Du kan kontrollera att företaget har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster. Sök på Finansinspektionens webbplats: www.fi.se/Tillstand/Foretagsregistret.
 
Finns det nackdelar?
Det kostar. En vanlig avgift för säljaren är 3 kronor per affär + 2–4 procent av försäljningssumman. En del har ett tak på 500 kronor, andra inte.

Låt köpet gå via en betalningsförmedlare som Payson, PayPal, Internetgiro eller Payex om du är osäker på säljaren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top