Så slipper du myggen i sommar

Surrande mygg kan förstöra vilken sommarkväll som helst. Här hittar du smarta knep för att bli kvitt dem.

Mer om mygg

Myggorna suger blod i 90 sekunder – utan att vi känner det.
I Sverige finns 49 arter stick-myggor. I världen över 3 500!
Det är bara honorna som sticker. De behöver protein från blod för att lägga ägg. Hanarna lever enbart på saft från växter.
Varför kliar det? Det blir en allergisk reaktion av myggans
saliv. Vita blodkroppar strömmar till och det bildas en svullnad samt kliar.
När myggan sågar sig ner genom din hud känner du inget. Först, då myggan i regel sugit färdigt, känner du hur det kliar till, och kanske ropar “aj!”.

Praktiska råd

Klä dig ljust. Myggorna får “rampfeber” – de förstår att de syns på ljusa tyger, blir oroliga och kan glömma bort att sticka. Däremot känner de sig trygga på mörkt tyg och suger blod i lugn och ro.
Myggnät vid sängen håller myggen borta medan du sover.
Undvik att vistas i våtmarker, vid vattendrag, sjöar och dammar
så långt det går – särskilt i skymningen.
Håll gräset på tomten kort och ta bort så mycket som möjligt av snår och buskage.
Låt det inte stå vatten på tomten – töm tunnor, krukor, skottkärran och så vidare.
Stora svärmar? Vet du att du kommer att attackeras av stora svärmar kan du förebygga klåda och svullnad med vanlig allergimedicin som innehåller antihistamin som minskar reaktioner. Finns på apoteket.

Lindra klådan

Kyl med kallt vatten. Stryk på alsolsprit eller kylbalsam. En svag hydrokortisonsalva kan också hjälpa. Smula en magnecyl i vatten och smörj över bettet.

Husmorstips

Vitlök sägs hålla myggen borta. Liksom lukten av beckolja. Prova också att gnida in huden med persilja.
Plocka in buketter med lavendel och rosmarin.
Bränn björktickor, fuktig torv och ormbunkar på tomten.
Biten? Rör en sked salt i ett glas med varmt vatten; badda. Bakpulver/äppelcidervinäger utrört i vatten – eller potatismjöl/honung direkt på bettet – ska också lindra. Liksom att låta blöta gurkskivor torka över bettet.

Åtta smarta myggjagare

Så slipper du myggen i sommar

Guide: Åtta smarta myggjagare (PDF)

Nya, mer effektiva myggmedel är på gång – eftersom forskarna efter över 60 års letande har avslöjat myggens luktreceptorer.
– Upptäckten kan innebära ett genombrott, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.
– Hittills har man fått testa möjliga myggmedel i blindo, men nu kan man ta fram ämnen som blockerar myggens luktsinne, som gör att de inte kan lukta sig till oss människor.
Och alltså inte kan hitta oss.
Forskarna har spårat tre sådana ämnen som är granskade och tillåtna för att användas i USA. Resultatet kan bli mer effektiva myggmedel än de som finns i dag.
Men hur skyddar jag mig bäst i dag?
– Klä dig i löst sittande, ljusa kläder. Täck dina fötter, där biter de först på grund av fötternas doft, säger myggexperten Jan Lundström.
– Smörj in dig med myggmedel som innehåller ämnet DEET som man använt sen 1950-talet.
I dag finns också en rad produkter som antingen skrämmer myggorna med dofter eller ljud de inte gillar – eller fångar in dem med ultraviolett ljus eller med dofter som imiterar en människas.

Myggfritt på tomten

De dyraste och mest effektiva är de gasoldrivna maskinerna man placerar på tomten. De kostar från 5 000 kronor och uppåt.
– Med gasolmaskinerna kan man faktiskt bli fri från myggor och knott på sin tomt, säger Åsa Vidén som driver www.myggfri.se och är specialist på antimygg-produkter.
– Beståndet blir mindre för varje sommar och kan utrotas efter några år.
Myggmaskinen lockar till sig myggor med hjälp av gasol som omvandlas till koldioxid, vilket myggen uppfattar som en människas utandning. Maskinen sprider också doftämnet octanol som luktar människa. När myggorna surrar nära maskinen sugs de in av en fläkt med vakuumteknik. När de väl är fångade i nätet torkas eller dränks insekterna, beroende på modell.
– Maskinen bör placeras i skugga, 40–70 centimeter ovanför marken och inte för nära altanen eller någon annan plats där man ofta vistas, förklarar Åsa Vidén.
Myggfångare, myggskrämmare och myggmedel kan fungera på vanliga skogsmygg. Men mot så kallade översvämningsmygg – också kallade attackmyggor – är det svårt att försvara sig.

Myggor i mängder

Skogsmyggor surrar runt och söker, och landar som små helikoptrar för att suga blod. Översvämningsmyggor flyger rakt på sitt byte, som små stridsflygplan, och biter direkt.
– Myggorna kläcks i enorma mängder efter översvämningar och har orsakat stora problem främst kring nedre Dalälven, berättar Jan Lundström som är bekämpningsledare för företaget Biologisk Myggkontroll.
– Tänk dig ett riktigt myggtätt område med myrmark i Norrlands inland. Där kan man fånga 4 500 skogsmygg per fälla och natt. I en likadan fälla kan man fånga 77 000 översvämningsmygg på en natt vid nedre Dalälven.
Problemen har varit så stora för folk och djur att samhället gripit in.
– Vi bekämpar översvämningslarverna med ett biologiskt bekämpningsmedel som angriper larvernas matsmältningskanal, säger Jan Lundström.
– Resultaten har varit mycket goda.
Vad gör sommaren myggtät?
– Snö som ligger kvar länge på marken plus plötslig värme gör marken extremt fuktig – vilket leder till att maximalt med mygglarver kläcks vid samma tidpunkt.
– Sen kan man säga: Ju varmare sommar desto mer aggres-siva mygg, men kortlivade. Är vädret torrt och varmt dör de snabbt och vi kan ha myggfritt i slutet av juli .
– En svalare sommar ger något mer passiva mygg, men mer långlivade. Gråmulet och regnigt – då kan de leva länge, ända in i slutet av augusti och september.
Om man blickar framåt – får vi fler eller färre mygg i Sverige?
– Enligt de prognoser som finns om klimatförändringarna kommer tyvärr översvämningsmyggorna att ha spridit sig i nästan hela Sverige år 2080, berättar myggexperten Jan Lundström.
Aj då.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top