Vägglössen är tillbaka – så undviker du att drabbas

Ett blodtörstigt skadedjur som gömmer sig i loppismöblerna, orsakar psykiska besvär och kan kräva helrenovering av bostaden. Vägglusen är tillbaka.

Om vägglöss

  • Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Flera arter finns men den som angriper människan heter Cimex lectularius.
  • Vägglusen är svårbekämpad, gömmer sig mycket effektivt och kan klara sig länge utan mat om värddjuret/människan försvinner.
  • En vuxen vägglus är 4–5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul till rödbrun efter det att den sugit blod. En vägglus som är tom på föda kan vara nästan genomskinlig. Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengult hår något som ger vägglusen ett randigt intryck.

Gör så här om du är drabbad

  • Kontakta saneringsföretag.
  • Tvätta textilier i 60 grader. Alternativt, kör i torktumlare eller lägg i frys en vecka.
  • Dammsug överallt och släng dammsugarpåsen.
  • Kontrollera även böcker, tidningar och prydnadsföremål.

Förebygg så här

  • Placera inte resväskan under sängen när du bor på hotell.
  • Tvätta kläderna vid hem­komst, städa ur väskan ordentligt.
  • Kontrollera begagnade möbler innan du köper dem.

På sätt och vis är det en återgång till det normala.
Vägglöss har festat på människoblod sedan tidernas begynnelse, långt innan väggar var ett begrepp, och hade
senast sin storhetstid på våra breddgrader under det trångbodda 1930-talet.
Efter kriget tycktes vägglusplågan vara över för alltid, tack vare det högeffektiva bekämpningsmedlet DDT, som dock visade sig vara livsfarligt även för människor och förbjöds. Vägglössen hade då för länge sedan börjat utveckla resistens mot DDT, och är överhuvudtaget fenomenala på anpassning. Alla försök till utrotning har bara lett till tuffare, smartare, mer livskraftiga vägglöss.

Kraftig ökning

Nu är vägglössen tillbaka på bred front, även i Sverige. På mindre än ett decennium har antalet angripna hushåll i vårt land gått från tusen till närmare 17 000 årligen.
– Vägglusen ökar dramatiskt och utvecklingen är likartad i hela västvärlden, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.
Det senaste är att vägglössen förökar sig och bildar temporära kolonier på långfärdsbussar, tåg, färjor och flygplan i väntan på – dig. Via väskor och ryggsäckar hänger de med ända in i sängkammaren där de bosätter sig i sängbottnen, väggarnas håligheter eller bakom en list.
Vägglössen kan vara ytterst svåra att upptäcka, trots att de knappast är osynliga för det mänskliga ögat. Vuxna vägglöss kan vara så stora som äppelkärnor, men är mästare på att gömma sig.
Prydligt och välstädat med krispigt rena lakan, eller stökigt och obäddat med gårdagens smutsiga underkläder i en hög på golvet spelar ingen roll. Vägglössen trivs utmärkt i de flesta förhållanden, bara det är varmt och mysigt och tillgången på föda är god.
– Sängen är det som vägglössen gillar allra bäst, och allt som har med sängen att göra. Som madrasser, kuddar och täcken, säger Håkan Kjellberg.
Vägglössen lever enbart på blod och har synnerligen flexibla mattider. De är i farten när människan sover, oavsett tidpunkt på dygnet. Jobbar du natt tar vägglössen dagskiftet och tvärtom.

Suger blod med näbben

Efter att ha kravlat sig uppför sängbenen, krupit över lakanen och greppat tag i offret med klolika tår, vecklar vägglusen ut sin näbb för att leta efter det bästa stället att bita på. För att komma åt blodkärlen klipper vägglusen upp huden med en saxliknande mekanism och biter till i omkring åtta minuter. Vägglusen fylls då med blod som dubblar eller till och med tredubblar dess storlek.
Lömskt nog reagerar somliga inte alls på betten, medan andra får en fördröjd reaktion efter fyra till sex veckor. Det kan med andra ord uppstå stora frågetecken kring var och när angreppen skett, eller om man kanske bara inbillar sig alltihop.

Bär inte på sjukdomar

Tack och lov är vägglöss inte bärare av några kända sjukdomar – vad man vet – men utöver obehaget med betten kan de orsaka psykologiska besvär som är rätt betydande.
– Många som drabbas tycker det här är jättejobbigt. Folk isolerar sig, skäms och känner sig som pestsmittade. Vågar inte bjuda hem gäster, till exempel.
– Sedan gör vägglössen att man sover väldigt oroligt, och kanske utvecklar vad som kan liknas vid en fobi. Vissa håller en lampa tänd hela nätterna av rädsla för vägglössen, med resultat att man sover ännu sämre, säger Håkan Kjellberg.
Små svarta fläckar, som av intorkat blod, är vägglössens avföring och en ledtråd till att de gömmer sig alldeles i närheten. Finns fläckarna på sängen, är den alltför vanliga panikåtgärden att omedelbart slänga ut den. Det vill Kjellberg avråda från.
Sängen hamnar nämligen gärna i något grovsoprum, och där är risken överhängande att någon släpar iväg med den till sommarstugan, där vägglössen får fäste på nytt.
På liknande sätt kan skadedjuren infiltrera nya miljöer via begagnathandeln på loppis eller Blocket. Undersök därför möblerna noga, innan du bär in dem i hemmet, och se alltså upp för de svarta fläckarna.

Tvätta i 60 grader

Retrotextilier som kuddar, dukar och kläder kan tvättas i 60 grader. Då sköljs eventuella vägglöss och deras ägg bort. Man kan också köra grejerna i torktumlare, eller lägga dem i frysen en vecka. Men har vägglössen redan fått fäste inomhus måste saneringen skötas av proffs.
– Ja, annars är risken stor att det bara blir värre. Ofta sätter man in vägglushundar för att hitta de levande äggen och nymferna. Vägglössen gömmer sig i klumpar, och man kan behöva montera ner sängar och leta i väggarna efter ansamlingar.
– Själva saneringen sker med frysning, värmning, damm­sugare och bekämpningsmedel. Går man in i ett tidigt stadium, kan man klara av saneringen på ett dygn. I svåra fall, då det är många människor och flera lägenheter inblandade, kan man behöva gå in flera gånger. Hela lägenheter kan behöva renoveras, så man blir av med gömställena i form av sprickor och skarvar i väggarna, säger Håkan Kjellberg.
Vad tror du om framtiden?
– Situationen lär nog förvärras under några år till, sedan tror jag att forskning och kunskap kommer i kapp.
Förhoppningsvis i form av bättre bekämpningsmetoder, som feromonfällor och annat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top