Sex sätt att spara semesterbilderna

Sommaren är slut och kameran är full av fotografier. Här tipsar experten om hur du bäst sparar bilderna.

Vad rymmer en GB, gigabyte?

  • En jpg-bild tagen med en digitalkamera är omkring 5 MB (megabyte) stor. Cirka 200 bilder får plats på 1 GB.
  • En jpg-bild tagen med en iPhone 5 är omkring 2 MB (megabyte) stor. Cirka 500 bilder får plats på 1 GB.

Sex sätt att lagra bilderna säkert

Sex sätt att spara semesterbilderna

Sex sätt att lagra bilderna säkert (PDF) >>

Trettiotre bilder på din älskling vid kafébordet med ett glas vin, tjugofem på lilla Hugo med sandspaden i högsta hugg – och så lite dokumentation av den nya grillen. Vi fotar allt mer, men rensar och framkallar mer sällan.
– De digitala kamerorna har skapat helt nya möjligheter för fotografering. Många kommer hem med flera hundra nya bilder efter en semesterresa, säger Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för digitala samlingar.
På KB ligger 150 000 vinylskivor, stenkakor och lackskivor och väntar på att bli överförda till digitalt format. Stig-Lennart Molneryd är alltså en av Sveriges främsta experter på att spara teknik för framtiden, och han konstaterar att den stora mängden bilder skapar problem. 
– Det gäller att hitta ett system för att spara bilderna. Vad händer vid en hårddiskkrasch – eller om datorn blir stulen? Det digitala systemet är sårbart, och bilderna kan försvinna när som helst, säger Stig-Lennart Molneryd.
Hans första tips är att spara bilderna och filmerna på flera ställen. Han föreslår ett sparande på inte bara en – utan två – externa hårddiskar.
– En hårddisk kan krascha, två hårddiskar är därför en bra försäkring. Förvara diskarna på olika platser, så att inte båda försvinner vid en brand eller ett inbrott. Ha till exempel den ena på jobbet.

Lagra i molnet

Numera finns bra backup-program som automatiskt gör regelbundna kopior till externa hårddiskar. I Apple-datorer kan man till exempel köra säkerhetskopiering via Time Machine – en inbyggd funktion som säkerhets-kopierar och sparar allt som finns på datorn. När man har ställt in Time Machine – och anslutit en extern hårddisk – säkerhetskopieras datorn regelbundet en gång i timmen utan att användaren behöver göra något. Också Microsoft har ett eget backup-program.
Alternativet till automatisk kopiering är att skaffa sig en egen rutin för bildöverföring till externa hårddiskar – till exempel en gång i månaden, samtidigt som räkningarna betalas.
Ett komplement till datorer och hårddiskar är att använda en lagringstjänst på nätet, en så kallad molntjänst. Då hamnar kopian utanför hemmet, dessutom kan familj och vänner titta på bilderna.
– Jag sparar själv mina privata bilder på Dropbox. Vissa molntjänster är gratis, andra får man betala för. Via Dropbox kan man utan avgift få tillgång till 2 gigabyte lagringsutrymme, vill man ha mer utrymme får man betala, säger Stig-Lennart Molneryd.

Skapa struktur

Sen gäller det förstås också att skapa en bra struktur för bilderna. Sortera i mappar, organiserade efter år, resor eller specifika högtider.
– En borttappad bild är också en förlorad bild. På KB jobbar vi mycket med att systematisera och katalogisera. Detsamma borde gälla privatpersoner.
– Det Svensson gör idag, och jag är inte bättre själv, är att bara fortsätta att köra på. Skjuta problemen framför sig. När en hårddisk blir full köper man en ny. Till slut har man ingen aning om vilken hårddisk som innehåller vilka bilder. Mitt råd är att rensa hårt bland bilderna, och skapa ett system så att man vet var olika bilder finns, säger Stig-Lennart Molneryd.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top