Byt dina prylar på nätet

Glöm shopping – nu är det swopping som gäller. Den senaste trenden är att byta grejer på nätet. Rensa förrådet och sätt i gång. Vi guidar dig till de bästa bytessajterna på nätet.

Sajterna där du kan byta och ge bort prylar

www.ilovegratis.se
Bortskänkes.
Så funkar det: Lägg in en annons med det du vill skänka bort. Att annonsera är gratis. Under förutsättning att man skänker något kan man även lägga in en annons med något man letar efter. Det är inte tillåtet att ta betalt, att skänka något som är stulet eller att skänka bort djur.
Vad: Möbler, kläder, tv-apparater, husgeråd, växter.

www.swoppers.se
Byte.
Så funkar det: För att kunna kolla vad du kan byta till dig, måste du registrera dig. Ta bilder på det du vill byta, lägg upp på sajten och sedan kan du leta bland andras prylar.
Vad: Kläder, accessoarer, heminredning, barnprylar. Det är inte tillåtet att ta betalt. Däremot kan man byta en sak mot flera.

www.rostigspik.se
Byte.
Så funkar det: Här kan du byta både tjänster och prylar. Det är gratis att annonsera. (På sajten finns även vanliga köp- och säljannonser.) Åldersgräns 15 år.
Vad: Prylar och tjänster. Hundvakt, datorhjälp, klarinettlektioner, verktyg, barnvagnar.

www.bookcrossing.se
Bortskänkes.
Så funkar det: Ge bort en läsupplevelse. Registrera boken du vill ge bort på hemsidan, då får din bok ett speciellt nummer. Den nya ägaren kan sedan logga in på hemsidan och berätta vad som hänt med boken så att den ursprunglige ägaren kan följa den.
Vad: Böcker

www.grannar.se
Byte.
Så funkar det: Barnpassning mot trädgårds­arbete? På grannar.se finns en byteskategori. Här kan man även annonsera efter hjälp och själv erbjuda sina tjänster. En bytesannons kostar 15 kr per månad.
Vad: Tjänster. Läxhjälp, städhjälp, snöskottning.

www.skankes.se
Bortskänkes.
Så funkar det: Lägg ut en annons med det du vill skänka bort. Tjänsten är gratis och kopplad till Facebook. Det krävs att du loggar in på ditt facebookkonto för att skapa en annons.
Vad: möbler, tv-apparater, kläder.

facebook.com/recyclelund
Bortskänkes och byte.
Så funkar det: “Bortskänkes/ Mottages/Ges/ Doneras” är en grupp på Facebook med flera lokalavdelningar. Syftet är att återanvända i stället för att slänga. Gruppen finns i 031-området, 040-området, 08-området etc. Försäljning är förbjuden.
Vad: Kläder, möbler, prylar.

3 tips för bra byten

1 Ta bra bilder på det du vill byta bort.
2 Var tydlig med dina byteskrav.
3 Plocka bort din annons när bytet är klart.

Nu väljer allt fler svenskar att byta prylar på nätet.
– Det finns en stark bytestrend ute i landet, säger Maria Fabricius, projektledare på föreningen Medveten Konsumtion. Folk byter alla möjliga saker sinsemellan.
Ett exempel är klädbytardagar, ett annat är swopping, eller att byta grejer för att tala svenska. Att swoppa i stället för att shoppa är stort på nätet och sociala nätverk som Facebook underlättar byteshandeln.
För tre år sedan startade Edit Künstlicher den gröna webbsajten Living Green. Hon menar att Facebook är en viktig marknadsplats för den här typen av tjänster.
– Det är väldigt enkelt att skapa bytesgrupper på Facebook. Det kostar ingenting, det går snabbt och man får direkt respons.

Att byta är inget nytt fenomen. Det har vi gjort i alla tider. Men i dag har det högre status, det är ett sätt att konsumera smart. Dessutom har svenskarnas behov av att äga minskat.

– Prylar manifesterar inte längre status. Då blir det också mindre intressant att äga. Det hänger ihop med våra behov av flexibilitet och frihet. Vi är mätta på att äga, vi vill ha frihet från ägandet och vi söker nya lösningar, säger Sofia Mankert som jobbar med trend- och omvärldsanalyser på företaget United Minds.
Sofia Mankert tror inte att vi kommer att sluta shoppa. Men att vi hittar nya sätt att göra det på:
– Vi tycker att det är viktigt att konsumera men är mindre intresserade av att äga. 

En annan tjusning med byteshandeln är jakten på det stora “fyndet”.
– Jakten är en del av nöjet för dem som vill byta, säger Edit Künstlicher. Det är ett litet pussel att få till det. Det kräver inte pengar men det kräver tid.

Återbruket är här för att stanna, och i framtiden kommer våra prylar att betyda ännu mindre för oss.
– Att byta har blivit en självklar del i shoppingkulturen för den yngre generationen, säger Edit Künstlicher.
Men bytandet handlar inte bara om att få något nytt, utan också om att ge.
– Många tycker att det känns roligt att ens gamla saker används, säger Maria Fabricius.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top