Smarta knep och spartips för bättre ekonomi i höst

Tomt i plånboken? Efter semestern har många det som mest knapert. Ta tillfället i akt och gå igenom din ekonomi. 11 spartips för att få pengarna att räcka längre.

Elva spartips inför hösten

  • Ta med matlåda till jobbet i stället för att äta ute.

  • Satsa på rotfrukter som är billiga så här års.

  • Ta cykeln i stället för bilen

  • Kan du minska dina fasta kostnader för till exempel el? Se över avtalet.

  • Har du koll på dina abonnemang för telefon, TV och internet? Kan du ringa mindre?

  • Prisjämför premierna på dina försäkringar.

  • Undersök om du kan lägga ihop dyra smålån till ett som blir billigare.

  • Fundera över bolånekostnader. Dags att amortera innan räntorna börjar stiga? Kan du få lägre räntesats?

  • Rensa i förråden och sälj på nätet sådant som är urvuxet eller inte längre används.

  • Ordna en loppis eller bytardag med vännerna.

  • Plocka svamp och bär, musta äpplen.

Tips!

  • Se till att ha motsvarande två egna månadslöner före skatt, eller var sin lön om ni är två i ett hushåll, i buffert. När du skaffar villa, radhus eller bil behöver du snarare en dubbelt så stor buffert. För att klara underhåll och reparationer av boende och en bil över tid behöver du sätta av cirka 3 000 kronor i månaden till den bufferten.
  • Ha gärna riktmärket att du ska kunna sätta av en tiondel av månadslönen efter skatt till ditt sparande. Antingen behöver du det som ung för dina framtida investeringar eller för att sedan klara underhåll och reparationer.

Smarta knep och spartips för bättre ekonomi i höst
Spartips
Håll kostnaderna nere genom att baka eget bröd och laga tillräckligt med mat för en matlåda eller två.

Kassan har sinat, höstens första räkningar är här och fritidsaktiviteter ska betalas. Galonbyxor, gympaskor och skolväskor är bara några av alla de inköp som ska göras när barnen börjar dagis och skola. Samtidigt måste alla andra löpande utgifter betalas.
– Många upplever säkert att sommaren tär mer på ekonomin än julen. Därför är det ett lämpligt tillfälle att se över ekonomin nu, säger Ylva Yngveson, chef för Swed–banks institut för privatekonomi.

Det faktum att vi inte ska räkna med några skattesänkningar under nästa år är ytterligare skäl att fundera på balansen i ekonomin. Liksom de för tillfället låga räntorna som kan ge anledning till att amortera på lånen, för att minska skulden, innan de så småningom börjar stiga.
– Det finns tre olika vägar att välja när det gäller att få grepp om ekonomin. Det är antingen den snabba motorvägen, den litet långsammare landsvägen eller den gropiga grusvägen.
Även den som har kontroll över sina pengar bör göra en översyn av ekonomin med jämna mellanrum. Den kan ju mycket väl landa i att man dämpar en oro som visar sig onödig.
– Alla måste inte göra på samma sätt. Vilken väg du ska välja handlar om vad du har för mål. Att bara styra upp, få en möjlighet att skapa bättre utrymme eller radikalt förändra situationen.

 

Tre vägar till bättre ekonomi

Snabba motorvägen – få koll fort
Att planera fasta utgifter utifrån en budget är en bra idé för att få en grov översikt över sin ekonomi. Och det är just det som den jämförelsevis snabba motorvägen handlar om. Här kan du på ganska kort tid styra upp de fasta kostnaderna, som bolån, hyra, uppvärmning, försäkringar och olika abonnemang. Du kan se till att pengar alltid finns avsatta för räkningarna som ändå kommer att dyka upp och samtidigt veta att vad som sedan är kvar av inkomsterna att disponera för annat.
– Skilj på fasta och rörliga av­gifter. Gör en översikt och skriv upp alla fasta avgifter under ett år. Dela sedan summan med tolv för att få fram det genomsnitt du behöver lägga undan varje månad.
Ett tips är att låta pengarna gå direkt in på ett särskilt räkningskonto.
– Se till att ha en viss marginal ifall du skulle öka på till exempel kanalutbudet på tv eller om telefon­räkningen drar i väg någon månad.
Styr upp sparandet på liknande sätt. Att ett belopp dras direkt från lönen genom en automatisk överföring innebär en psykologisk fördel. Pengar som man “inte ser” är lättare att avvara.
– Hur du ska placera pengarna beror på vad du ska spara till. Det viktiga är att sätta i gång direkt så att man redan nu börjar bygga upp en buffert för kommande behov. Tumregeln om du vill använda spar­kapitalet inom två år är att välja bank­sparande eller en kort räntefond.

Långsamma landsvägen – ta helhetsgrepp
Landsvägen är litet mer tids­krävande. Du önskar få mer över för något du skulle vilja göra. Här räcker det inte enbart att göra en budget för fasta utgifter. Du måste börja i en annan ände: för att se vart pengarna tar vägen när de fasta utgifterna är betalda behöver du också föra en kassabok.
– Spara kvitton vid varje köp eller gå igenom dina kortköp under några månader. Räkna ihop dem månads­vis. Då får du ett bättre grepp om helheten och kan se vad du skulle kunna ändra på för att få mer över. Hösten är en bra tid att gå igenom sin ekonomi av flera skäl. Dels brukar de flesta ha löneavtalet klart, dels är det dags för den som har lån att söka jämkning för nästa år.

Gropiga grusvägen – ta i med hårdhandskarna
Den som skumpar fram på grusvägen har redan problem att få pengarna att räcka. Här handlar det om vad du ska göra för att få pengar över, inte bara för att klara att glasögonen går sönder eller cykeln blir stulen, utan att få en större förändring av din ekonomiska situation.
– När du har grepp om vart pengarna tar vägen är första steget att försöka minska de rörliga utgifterna, till exempel genom att minska kostnaden för telefon eller byta ut restauranglunchen mot matlåda. Då kan du skapa den nödvändiga bufferten för det oförutsedda. Småutgifter brukar vara en riktig fälla. Vatten på flaska, kvällstidningar, någon godisbit då och då.
Om detta inte räcker är andra steget att förhandla om avtal. Kanske går det att få en förmånligare hem- eller bilförsäkring, bättre elavtal eller nya lånevillkor? Internet gör det enkelt att jämföra olika villkor. Ta hjälp av Compricer.se och Konsumenternas.se. Ring också gärna runt till olika leverantörer och se till att välja det bolag som ger dig den vara eller tjänst som du behöver till bästa pris.
– Var däremot försiktigt när det gäller försäkringar, så att du inte blir underförsäkrad. Ett bra försäkringsskydd är bland det viktigaste att ha om ekonomin är svag, inte minst vid arbetslöshet.
Tredje steget är att se över hushållets större utgifter som bil och bostad.
– Tänk efter om du verkligen har råd med bil. Drift, service, underhåll och värdeminskning slukar ofta mer än många tror. Räkna med 5 000 kronor i månaden för en liten bil. Räkna även på alternativen. Du kan få många taxiresor i månaden för mindre än kostnaden för egen bil. Går det att hitta ett billigare boende kan också mycket vara vunnet.

 

 


Av Karin Arnell. Foto: Anna Rut Fridholm

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top