Spartipsen som fyller på din semesterkassa

Nu är det bara runt 130 dagar kvar till semestern. Se över vardagsutgifterna och spara smart till dina sommarnöjen.

Fler enkla och användbara tips

  • Fundera före varje köp: Behöver jag verkligen det här? Är du minsta osäker efter att ha shoppat: Lämna tillbaka om det är öppet köp!
  • Köp det du måste begagnat, om möjligt.
  • Kolla vilka räkningar som dras på autogiro. Du kanske betalar slentrianmässigt för en tjänst, prenumeration etc som du egentligen inte behöver.
  • Sälj kläder, sportutrustning och prylar du inte använder. 
  • Låt barnen ha loppis och låt pengarna gå till barnens handkassa.
  • Be banken dra pengar till ett semesterkonto direkt från lönekontot. 
  • Lägg undan småslantar ur plånboken eller bestäm dig för att lägga 20 kronor i en spar-

    bössa – varje dag. En tjuga om dagen blir drygt 2 500 kronor till slutet av juni.

  • Spara omedvetet genom att starta en elektronisk sparbössa hos banken. Sparbössan

    rundar av alla köp. Handlar du för 93 kronor rundar den upp till 100 och sätter in mellan-
    skillnaden på 7 kronor på ett speciellt konto. (Tjänsten finns endast hos vissa banker.)

Om 19 veckor är det dags för semester om du planerar att vara ledig från midsommar. Samtidigt växer oron: Hur ska vi ha råd? Och hur undviker vi att hamna i samma skuldfälla som vi gjorde i fjol?
– I början av året kan det vara bra att titta tillbaka och se vad som gick bra och dåligt förra året ur ett ekonomiskt perspektiv.
Oftast inser vi då att semestern kostade mer än vi trodde, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Efter att ha genomlidit fattiga januari och sviterna av julens utsvävningar är det dags att blicka framåt genom att börja spara inför semestern.
– Ett sparande ska helst rulla på hela året runt. Men för de flesta går det att få ihop till en hyfsad semesterkassa även om det bara är fyra, fem månader kvar, kommenterar Ingela Gabrielsson.

Titta på dina svaga punkter

För att få ordning på ekonomin gäller bara en sak, eller snarare två: Dra ner på utgifterna eller öka intäkterna – och helst båda. Fundera över om alla slentrianköp du gör verkligen är värda sitt pris. Klarar du att stå emot vanan att köpa en take away-latte på väg till jobbet, äta lunch ute och köpa en godispåse på väg hem, är mycket vunnet.
– Om du vill dra in på utgifterna måste du vara tuff mot dig själv ta reda på vad som är dina svaga punkter.
Men att behöva snåla låter tungt och tråkigt…
– Ja, men har du ett tydligt mål är det betydligt lättare. Det kanske inte är så roligt just nu men belöningen kommer om bara några få månader.
Att avyttra bortglömda prylar och urvuxna utrustningar som står i vind- och källarförråd är en ypperlig sysselsättning i väntan på våren. Rensandet i förråden skänker också ett inre feng shui-lugn.
Läs på de etablerade försäljningssajterna, de ger bra tips på hur du ska marknadsföra dina prylar för att kunna
casha in mesta möjliga.
Låt barnen bli delaktiga genom att låta dem sälja sina för små kläder och färdiglekta prylar på en egen loppis.
Ingela Gabrielsson råder ofta föräldrar att involvera sina barn i familjens ekonomi.
– Men det handlar inte om att skrämma slag i barnen utan snarare att få dem att bli medvetna om villkor och förutsättningar. Som förälder kan man också utmana hela familjen med frågan “Hur ska vi göra för att få kul i sommar?”
För att undvika det klassiska semestertjatet om till exempel glass kan det vara bra att komma överens om villkoren i förväg. Att ge barnen en egen handkassa för att kunna finansiera utsvävningar som flipperspel och souvenirköp är ett annat knep.
Med lite planering kan barnen bidra till sin egen handkassa.
– Barnen kan lära sig att sätta av en del av sin vecko- eller månadspeng och äldre barn kan ta en del av sitt barn- eller studiebidrag.

Glöm inte kringutgifterna

Det är lätt att göra misstaget att tänka att semestern är betald när utgifterna för resa och hotell är betalda. Men det tillkommer alltid utgifter som besök på restaurang och museum eller hyra av bil eller solstol. Bestäm gärna i förväg hur mycket du är beredd på att betala för alla kringutgifter för att undvika allt för vilda danser med kreditkortet.

Semestra hemma

För många är hoppet om skatteåterbäring lösningen på hur semestern ska finansieras. I Nordeas undersökning uppger 25 procent att de finansierar sin semester genom skatteåterbäringen.
Men hur gör jag om jag inte har några pengar att vänta och inga marginaler att dra in på?
– Det går att ha en skön semester hemma också. Tänk på allt ni inte hinner göra i vardagen som att odla på balkongen eller i trädgården. Eller åka på utflykt med medhavd picknick och gå på gratis museum och evenemang i din kommun.
I stället för att besöka släkt och vänner kan ni i stället kan byta bostad några veckor. Familjeekonomens allra viktigaste råd inför sommaren är att undvika snabblån.
– Det är fruktansvärt dyrt. Att tvingas betala för en upp-levelse, som redan är förbrukad, är så tråkigt.
Om ekonomin är mycket knapp kan det vara läge att satsa på ett komma-i-kapp-år.
– Sluta skämmas för din dåliga ekonomi. Gå till din bank och be om att få lägga om dåliga lån till ett vanligt banklån. Försök sedan att börja spara en slant redan nu för att kunna betala sommarsemestern 2016 kontant.
Låt inte drömmen om den perfekta semestern bli ett ytterligare stressmoment.
Kanske är det så att barnen redan får för mycket upplevelser i sin vardag, funderar  Ingela Gabrielsson.
– Att hinna med att vara tillsammans är också semester.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top