“Supermamman” rensar bland orimliga krav

Hon kallar sig Supermamman. Lena Johansson kan konsten att  fixa god och nyttig mat – utan middagsstress.

Kort om Lena Johansson

Ålder: 45.
Bor: Tillberga utanför Västerås.
Familj: Maken Tom, tvillingarna Leo och Carl, 4, Petter, 16, Julia, 16, Elina 19.
Bästa tipset för middagsfrid: Planering. Hacka, skala och förkoka kvällen innan.
Bloggar på: “Supermammans matblogg”, lena-makeaheadfood.blogspot.se.


– Snabbmatstrenden är jättetråkig, säger Lena Johansson och hivar fram en plåt med läckert hemgjorda fiskpaket ur kylen.
Sonen Carl, fyra år, är trött efter dagis men potatisen förkokades redan kvällen innan och något middagskaos hinner aldrig utbryta.

Efter bara 20 minuter i ugnen – voilà! – är maten färdig och familjen kan lugnt sätta sig till bords.
Scenen, som utspelar sig i Lena Johanssons villakök, kan förefalla drömlikt idyllisk för andra småbarnsföräldrar som stressat tvingas lösa matfrågan med (dyr) flottdrypande hämtpizza eller torr uppfräst blodpudding i brist på tid och fantasi.

Lena Johansson, däremot, lyckas oftast klara sin ambition att laga god, nyttig och även billig mat även till vardags. Trots ett hektiskt liv med skiftjobb på heltid, fyra barn samt en bonusdotter.
Hon kallar sig Supermamman, med en ironisk blinkning till det rådande hemmafruidealet.
– Det här är inte så krångligt som man tror. Och jag känner sällan någon stress kring maten. Det handlar mycket om planering och förberedelser, avslöjar hon.

– De här torskpaketen, till exempel, förberedde jag vid 22-tiden i går kväll när barnen låg och sov.
Att hacka grönsaker, skala potatis eller svänga ihop en kycklingmarinad på sju minuter när huset är tyst och stilla är en skön meditativ stund, tycker Lena Johansson som annars har så mycket annat omkring sig.
– Det tar inte lång tid alls och förberedelsetiden sparar jag ju in med råge dagen efter, säger hon.
Lena Johansson har som “hobby” att handla mat, gärna rätt sent på kvällen och utan inköpslista.

Hon fyller på med basråvaror som alltid ska finnas hemma – kyckling, fiskblock, köttfärs – och improviserar bland det som ser gott ut, är säsongsbetonat eller finns till bra pris.

Men visst lagar maken Tom också mat och det händer att familjen köper hem såväl fiskpinnar som sushi.
– Mycket av barnfamiljernas stress kring vardagsmaten tror jag beror på alla orimliga krav. Man ska hinna med så mycket, träna, umgås med vänner… Själv har jag valt att prioritera ner min egen träning och så har vi ganska medvetet dragit ner på barnens aktiviteter. Därför kan vi ta det ganska lugnt kring maten och gå omkring länge i morgonrock när vi är lediga.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top