Tio tips till en billigare jul

Tycker du också att julen gräver för djupt i din plånbok? Vår ekonomiexpert Annika Creutzer tipsar om tio sätt att få till en billigare jul.

Julen i siffror

Varje år säger vi att vi ska spendera mindre pengar kring julen. Ändå slår julhandeln nya rekord varje år.
Varje vuxen lägger i genomsnitt ut 3 000 kronor på julklappar. Dessutom spenderar vi 2 000 kronor på mat, gran och andra julkostnader. Det visar banken Nordeas årliga julundersökning från 2014.
Dyra kringkostnader
Kvinnor lägger något mer pengar på julklappar än män. Men männen lägger mer pengar på mat, dryck och gran. Och vi snålar inte, mer än var tionde man lägger mer än 5 000 kronor på dessa kringkostnader.

6300 kronor är den totala kostnaden för en barnfamiljs julfirande. Då ingår julklappar och kringkostnader. Det är 1 300 kronor mer än genomsnittet.

Smålänningar spenderar mest på julklappsinköp
När Nordea frågar så visar det sig att smålänningarna motsäger sitt rykte och lägger ner närmare 1 000 kronor mer än rikssnittet på julklappar, medan västsvensken är snålare och spenderar ungefär 600 kronor under snittet.
De yngre i undersökningen (18-25-åringar) spenderar mindre pengar på julklappar, i snitt 1 600 kronor. 55-65-åringar spenderar mest, ungefär 3 700 kronor.
 
Vi tänker på miljön
Vi tänker allt mer på miljön. I Svensk Handels årliga julundersökning från 2014 säger hälften att de tänker på miljön när de köper julmat. När det gäller julklappar är det något färre, fyra av tio.

1. Boka julresan tidigt. Ofta blir det mycket dyrare om du bokar sent. Du riskerar dessutom att inte komma med på den tåg-, flyg- eller bussresa du tänkt dig. Passa också på att se över bilen om du ska köra långt. Behöver du verkstadstid är det bra att vara ute i tid. Ska du utomlands – kolla försäkringar, pass och vaccin i tid.

2. Köp klappar tidigt. Många lockar med bra rabatter för att fler ska handla tidigt. Dessutom är hyllorna fyllda och du riskerar inte att till exempel rätt storlek är slut. Men låt dig inte luras av butikens syfte att du ska gå dit fler gånger före jul. Gillar du att shoppa – vänta med julklappsköpen till närmare jul så du inte frestas att göra av med mer pengar än tänkt.

3. Skicka paket i tid och på billigaste sätt. Idag finns alternativ till Posten som DHL och Schenker. Alla har sina egna prislistor för vikt och mått. Ska du skicka många paket, stora paket eller tunga paket kan du tjäna på att jämföra de olika företagen. Det kan också bli billigare om du väljer en långsammare transport till olika platser i världen.

4. Sälj och köp begagnat. Det finns ett sug efter gamla julgranskulor och andra fina, gamla juldekorationer. På Blocket eller Tradera kan du få en bra slant för sådant du tröttnat på. Behöver du egna dekorationer brukar du kunna fynda på exempelvis Myrorna, Stadsmissionen eller Erikshjälpen.

5. Kontrollera all utstyrsel i tid. Ska någon i familjen vara med i ett Luciatåg är det bra att ha köpt allt i tid. Då går det att hitta bra erbjudanden eller fynda något begagnat. Det sparar även på nerverna att slippa jaga runt på varuhus kvällen innan bland tomma galgar. Tänk också på att kolla i förväg att alla batterier fungerar i de elektriska ljusen.

6. Städa ur kyl och frys så att det finns plats för julmaten. Vem i familjen lagar godast mat av det som legat länge på hyllorna och i frysfacket? Det kan vara en kul utmaning och ett bra tillfälle att träna på att laga gott av rester. Tänk på att ett genomsnittligt svenskt hushåll slänger motsvarande var femte inköpt matkasse.

7. Köp inte för mycket julmat. Även om det är rabatt om du köper flera förpackningar eller stora förpackningar, tänk på vad som verkligen kommer att gå åt. Ibland lönar det sig att istället gå till delikatessdisken och köpa mindre mängd även om kilopriset är högre. Dessutom brukar det vara högre kvalitet och du ser vad du
köper när det inte är dolt i förpackningar.

8. Baka och pyssla. Välj att baka det som betalar sig bäst som matbröd och lussebullar. Pepparkakor är kul att baka men inte lika lönsamt.

9. Gör dekoration till granen, gå-bortspresenter, julkort och klappar. Att pyssla tillsammans är ett trevligt sätt för unga och gamla att samlas. Men se upp för färdiga, dyra pysselsatser. De kan kosta mer än att köpa färdigt pynt. Utgå  gärna från det du har hemma eller köp billigt material och använd fantasin.

 

10. Gör inga egna dyra köp före jul. Är det dags att byta tv eller köpa ny dator är det bättre att vänta. Priserna går ofta upp före jul för att januarirean ska se ännu mer fördelaktig ut. Tänk också på att populära julklappar brukar hamna på mellandagsrean. Ska du verkligen fynda, vänta till mitten av januari. Då handlar vi som minst och då brukar det vara lättare att fynda och få rabatter.

 

Av Annika Creutzer

 

Julpyssel du kan göra själv:
Dekorativ julkula >>
Glada julehjul >>
Så gör du julens finaste stjärna >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top