8 av 14 såser saknar vanilj

Många företag luras när de kallar sina såser för vaniljsås. Icakurirens granskning visar att åtta av 14 såser inte innehåller en gnutta vanilj.

Tillsatser i såserna

E-nummer är inte naturliga
Tillsatser med E-nummer kan härstamma från naturen, men är därmed inte naturliga. Alla har behandlats och gått igenom olika processer kemiskt eller fysikaliskt.

 

  • E101. Färgämne. Riboflavin, framställt på syntetisk väg, samma sak som vitamin B 2.E160a. Färgämne.
  • Karotener och betakaroten, kan extraheras ur morötter men framställs ofta syntetiskt.
  • E340. Stabiliseringsmedel. Olika fosfater som framställs ur naturligt förkommande mineraler.
  • E341. Klumpförebyggande medel. Trikalciumfosfat, framställs ur naturligt förekommande mineraler. 
  • E407. Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Karragenan, framställs ur rödalg. 
  • E410. Stabilisering- och förtjockningsmedel. Fruktkärnmjöl, framställs ur Johannesbrödträdets frön.
  • E412. Stabilisering- och förtjockningsmedel. Guarkärnmjöl, framställs ur guarväxtens frön. 
  • E415. Stabilisering- och förtjockningsmedel. Xantangummi, framställs av socker genom bakteriell jäsning. 
  • E471. Emulgeringsmedel. Framställs av fetter och oljor eller av glycerol och fettsyror som kan komma från djur. 
  • E472b. Emulgeringsmedel. Framställs av mjölksyra och mono- och digylcerider som kan komma från djur. 
  • E472e. Emulgeringsmedel. Framställs av vinsyra och mono- och di­glycerider som kan komma från djur.
  • E1412, E1442, E1420. Stabilisering- och förtjockningsmedel som framställs av t ex potatis, ris, vete och majs genom kemiska processer. Går ibland under ingrediensnamnet modifierad stärkelse. 
  • Tapiokastärkelse. Förtjockningsmedel. Stärkelse från roten av den tropiska örten maniok (kassava).
  • Palmolja. En del palmolja orsakar skövling av världens regnskogar. Välj ekologisk och fairtrade­märkt palmolja.
  • Arom av vanilj. Beskriver aromens smak men inte ursprung. Kan vara vanilj eller vanillin. 
  • Vanillin. Framställs industriellt av till exempel rötad granved.

 

Se hela granskningen här (PDF) >>

Mjölk, vispgrädde, äggulor, strösocker – och så vanilj från vaniljstång förstås. Det är
receptet på hemlagad vaniljsås. Himmelskt gott, men lite tidskrävande. Pulversås och färdig sås på tetra är därför både praktiskt och enkelt. Dessutom betydligt billigare, eftersom få såser innehåller äkta vanilj.
Icakuriren har granskat 14 såser, både i pulverform och i
tetror som kan vispas eller serveras direkt. Granskningen visar att endast sex av 14 innehåller äkta vanilj, alltså frön som utvinns ur vaniljstänger från vaniljorkidén.

Får inte heta vaniljsås

Övriga såser innehåller i stället arom av vanilj eller vanillin som är en betydligt billigare produkt som framställs industriellt av rötad granved.
De här såserna får egentligen inte heta vaniljsås, enligt Livsmedelsverket, men frågan är inte särskilt prioriterad.
– Vaniljsås är en typisk produkt som man luras mycket med, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Föreskrifterna är tydliga: “En allmänt vedertagen beteckning får inte användas för livsmedel som har en annan sammansättning än den som vanligtvis förknippas med beteckningen så att förväxling lätt kan ske”.
Icakurirens granskning visar också att såserna innehåller en rad olika tillsatser som bland annat ska ge rätt konsistens och färg. Tillsatser skrivs ut med namn alternativt bokstaven “E” följt av ett nummer. Det betyder att de har godkänts av EU som har bestämt i vilka produkter och i vilka halter tillsatserna får användas.
En del tillverkare skriver ut namnet på tillsatsen istället för E-numret. På Alpros står det till exempel endast trikalciumfosfat, inte E-nummer 341.

Långt ifrån färska

En del tillsatser är till för att såserna ska få lång hållbarhet, praktiskt för framför allt tillverkaren och affärerna. Men om det endast står Bäst före-datum på förpackningen är det svårt att veta hur gammal en produkt är. Coop skriver ut att deras sås är “producerad 270 dagar före Bäst före”. Den förpackningen som vi köpte i mitten av augusti hade bäst före datum 20140825 och var alltså tillverkad 2013. Ärligt av Coop även om såsen känns långt ifrån dagsfräsch.
Intressant att notera är att endast fyra såser innehåller grädde: Icas vaniljvisp, Keldas vaniljsås, Valios och en av Ekströms vaniljsåser.

 

Se hela granskningen här (PDF) >>


Så enkelt gör du din egen vaniljsås

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top