Så undviker du vardagens ekonomifällor

Efter "Lyxfällan" har Charlie Söderberg och Mathias Andersson ett nytt uppdrag: att hjälpa dig att maxa din ekonomi. Skaffa koll på dina pengar på en kvart. Läs om vardagsfällorna – och hur du undviker dem.

Vinn boken!

Vi lottar ut tio exemplar av Kulor, cash & kosing (Ica Bokförlag) av Mathias Andersson och Charlie Söderberg. Skicka ett vykort märkt cash till Icakuriren, 729 03 Västerås. Glöm inte att skriva ditt namn och din adress på vykortet som vi vill ha senast 22 november. Du kan även mejla till tavling.kuriren@formapg.se. Skriv cash i ämnesraden.

Så undviker du vardagens ekonomifällor

Det är mycket nu för Charlie Söderberg och Mathias Andersson. Duon som fick sitt genombrott med "Lyxfällan" är i höst dubbelt aktuella i privatekonomiskt hänseende. Dels som författare till nya boken "Kulor, cash & kosing" om konsten att få ut mer av pengarna, dels som nya programledare för klassiska konsumentmagasinet "Plus" i SVT.

Charlie och Mathias menar att en kvarts hushållsekonomi i veckan är allt som behövs för att frigöra betydande resurser till det du egentligen vill ägna dig åt – hemmet, resor, mer tid för barnen eller vad det nu kan vara.

Stäng av tv:n en stund. Skaffa dig överblick och planera en smula. Du kommer att spara tusenlappar när penningflödet styrs förbi vardagsutgifternas stora, svarta hål. Och få råd med sådant du har glädje av i längden. Charlie Söderberg och Mathias Andersson tipsar om hur du kommer igång, och varnar för de värsta fällorna.

 

Nollkollfällan

Utan koll på vad hushållskassan egentligen används till är det omöjligt att sätta in rätt medicin för att få pengarna att räcka längre. Gå igenom kontoutdraget från banken, pricka av och följ pengarna bakåt. Spara kvitton, skriv upp alla inköp som görs under en månad. Vad kan du leva utan? Vad vill du prioritera i stället?

Charlie:

– Det är jättekul att undersöka sin privatekonomi. Det är som att leka deckare. En spännande upptäcktsresa som leder till många aha-upplevelser: "Titta, där hade vi pengar över". Även negativ information är av godo. Det är de okända, svarta hålen i ekonomin som skadar och skapar oro.

 

Klädfällan

Kläder är sällan hushållets största utgift. Men ofta den mest underskattade – summorna för inköpen är i regel mycket större än man vanligtvis föreställer sig. Just ja, det var ju den där vinterjackan från rean. Och handväskan som var så snygg.

Mathias:

– Behöver du verkligen ett fjärde par svarta stövlar? Vi snöar ofta in på samma grejor. En betydligt billigare accessoar, en färgglad halsduk kanske, kan göra mycket mer för helhetsintrycket.

Charlie:

– Reor är en av klädbudgetens absolut största fiender. Absurt nog. För helt plötsligt ser man inte vad ett plagg kostar, utan hur mycket man tjänar. Men halva priset för ett par jeans är fortfarande för mycket om du inte behöver dem. Innan du ger dig ut i rean, eller butikerna över huvud taget, bestäm vad du letar efter. Och vad du klarar dig utan.

 

Bankfällan

Har du köpt din bostad på senare år är räntorna på bolånet i regel hushållets allra tyngsta utgift. De räntorna är alltid lönsamma att granska och försöka få ner. Tyvärr är det svårt att direkt förhandla ner räntan hos den bank du redan har. Det är minst sagt ovanligt att banken hör av sig efter något år, för att föreslå en nedjustering för att du varit en bra kund. Därför tjänar du på att vara otrogen mot din bank, eller åtminstone hota med det, för att få ner dina boräntor.

 

Semesterfällan

Att vara ledig kostar pengar. Med vardagsrutinerna försvinner kollen på plånboken. I sämsta fall är du djupt skuldsatt när du kommer hem.

Charlie:

– Gör upp en plan före semestern. Exakt hur mycket är du beredd att lägga? Räkna ut vad det blir per dag, och håll dig till den planen. Då vet du att du klarar räkningarna också när semestern är slut.

Mathias:

– Det värsta som finns är att låna till en långresa – den har ju inget andrahandsvärde. Det finns otroligt mycket annat du kan göra för att komma iväg: minska fasta abonnemang, sälja prylarna i garaget, dra ner på dyr färdigmat… Sätt in pengarna du sparar på ett särskilt resekonto, annars rinner de iväg med de vanliga vardagsutgifterna.

 

Autogirofällan

Autogiro är smidigt, absolut, men har du verkligen koll på alla löpande utgifter som dras automatiskt från kontot varje månad? Avgifter för fast bredband, mobilt bredband, tv-kanaler, medlemskap i dyra gymmet – det bara öser på.

Charlie:

– Rensa autogirot då och då. Säg upp sådant som inte känns så angeläget. Du kan spara tusenlappar på bara någon månad.

 

Matfällan

En tvåbarnsfamilj slänger mat för 8000 kronor om året, enligt en uppskattning från Konsumentföreningen Stockholm. Några minuters extra uppmärksamhet kring maten varje vecka räcker för att undvika mängder av onödiga matinköp.

Mathias:

– Vi brukar ta en kyl- och frysrensvecka ibland. Då handlar vi ingen mat alls, förutom mjölk. Utan lagar bara av det som finns i kyl, frys och skafferi. Det brukar vara ganska mycket, i synnerhet hos oss barnfamiljer.

 

Kreditfällan

Att köpa prylar på avbetalning kan bli mycket, mycket dyrare än vad som riktigt framgår av reklamen. Hos vissa postorderföretag ligger den effektiva räntan runt 30 procent.

Klipp de dyra kreditkorten. Träna på uppskjuten belöning. Köp önskesoffan senare, när du satt undan tillräckligt med pengar på ett soffkonto. Under tiden håller du ögonen öppna efter bra erbjudanden. Har du tur, hinner drömsoffan sjunka i pris.

 

Bilfällan

Siffror från Motormännen avslöjar att en ny bensinbil i 175 000-kronorsklassen medför en totalkostnad, inklusive värdeminskning, på över 250 kronor per dag.

Klarar du dig med en billigare bil? En bil i stället för två? Ingen bil alls?

Charlie:

– Vår familj var billös under åtta år. Folk trodde att man inte var riktigt klok: "vad är det för fel på karln, är han fattig eller?" Nä, det är jag definitivt inte. Jag har räknat ut att vi sparade 600 000 kronor under de här åren på att avstå från bil.

 

Pensionsfällan

Folk som arbetar deltid – vanligare bland kvinnor än bland män – går miste om stora pengar i pension. Det kan bli farligt vid en skilsmässa. Dela på deltiden, eller se till att den som tjänar mest kompenserar den andra. Exempelvis med ett extra pensionssparande.

Mathias:

– Att gå i pension innebär ett väldigt kraftigt avbräck i ekonomin för de flesta människor. Se till att förstärka och fixa till grundförutsättningarna innan dess. Betala av på ditt boende. Se till att inte vara beroende av två bilar. Börja tänka livskvalité snarare än konsumtion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top