Glödlampan försvinner – stor guide om nya alternativen

Nu när glödlamporna försvinner kan det vara bra att veta hur alternativen ser ut. Lågenergilampor har funnits en tid medan LED är nyare. Halogenlampor och de gamla lysrören finns också kvar. Hur skiljer sig dessa åt?

Så byter du watt mot lumen

60 W           700–805 lm
40 W           410–470 lm
25 W           220–250 lm
15 W           120–135 lm

Om lågenergilampan går sönder

  • Om en varm lampa går sönder
    Stäng genast dörrarna till rummet. Öppna sedan fönstren och lämna rummet 20–30 minuter. Samma råd gäller för lysrör, som också innehåller kvicksilver.
  • Samla upp lampresterna
    Samla upp allt med en bit styv kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en liten fuktig trasa. Det gäller även om den trasiga lågenergilampan är kall. Använd inte dammsugare! Då kan den finfördela och sprida kvicksilvret.
  • Lägg i en glasburk
    Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock. Förslut burken och märk den: “Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa.”
  • Återvinningscentralen
    Lämna burken med lampresterna till återvinningscentral där den tas om hand som miljöfarligt avfall. Även hela lågenergilampor och lysrör ska sorteras som miljöfarligt avfall.

Liten ljus-ordlista

  • Watt (W)
    Ju högre wattal, desto mer energi drar lampan. Tidigare har vi tittat på wattalet för att få en uppfattning om hur mycket ljus lampan ger. I dag, när det finns annan teknik som gör lamporna mycket effektivare, säger wattalet bara hur mycket el lampan drar. En LED eller lågenergilampa på 11–13 W kan få samma ljusflöde som en 60 W glödlampa.
  • Lumen (lm)
    Mäter hur mycket ljus lampan ger, det som benämns ljusflöde.
  • Kelvin (K)
    Kelvin är lampans färgtemperatur, ju högre värde, desto kallare, vitare sken och därmed högre kontrast ger skenet från lampan.
  • Ra
    Står för färgåtergivning, det är ett mått på hur väl färgerna kan återges. Högsta värdet är 100, som motsvarar dagsljus, lägsta tillåtna på lampor som säljs till konsumenter är 80 Ra.
  • Matt/klar lampa
    Det är begrepp som inte används på de nya lamporna. En klar lampa betyder att man ser glödtråden genom glashöljet, men på lågenergilampor och LED finns ingen glödtråd att se.

Den 1 september försvann de sista rundstrålande glödlamporna. De som finns kvar i lager får säljas och användas, men inga nya tas in. Glödlamporna ersätts framför allt av de mer energisnåla lågenergilamporna och LED-lamporna som liknar dem till utseendet och fungerar i samma armaturer, men som bygger på en annan teknik och marknadsförs med andra begrepp. Glöm watt och tänk lumen i stället. Lumen är måttet på lampans ljusflöde. Titta också på förpackningen efter lampans färgtemperatur, som anges i Kelvin eller med “vit” eller “varmvit”. Ju högre värde, desto vitare och kallare sken och desto bättre kontrast. Ytterligare ett begrepp att hålla reda på är färgåtergivning, som anges med ett Ra-index, där 100 motsvarar dagsljus liksom glödlampans ljus.
Hur ska man veta vilken färgtemperatur och färgåtergivning man vill ha?
Energimyndighetens belysningsexpert Peter Bennich råder oss att ställa frågor och prova lampor i butiken.
– Sätt dem i en armatur och stirra inte rätt in i dem utan håll upp ett föremål med färger i din hand i ljusskenet, föreslår han.
Om man vill ha en dimbar lampa bör man kontrollera att den är CE-märkt och fråga vilken som passar den dimmertyp man har. På en del lampor blir färgen lite kallare, när man dimrar neråt.

 

Lågenergi

Glödlampan försvinner - stor guide om nya alternativen

De här lamporna kallas också kompaktlysrör eller lysrörslampor. De sparar cirka 75–80 procent energi jämfört med glödlampor och förväntas hålla omkring tio år. En lampa kostar runt 25–90 kronor. Den tekniska konstruktionen är densamma som i lysrören, men de har form, sockel och funktion som de vanliga glödlamporna. I stället för en tunn metalltråd som glöder, som i glödlampan, har de ett hopknycklat lysrör. Det finns lågenergilampor med och utan det globformade glashöljet. De som saknar det yttre höljet är en aning mer energieffektiva, de kan ofta ersätta klara glödlampor, medan de som har ett yttre hölje kan ersätta de matta. Ett vanligt klagomål på de här lamporna har varit att det tar en stund innan de når full ljusstyrka och att de därför inte är lämpliga i utrymmen och rum där man snabbt behöver ett bra ljus, som i badrum, hall, garderober och liknande. Men de riktigt långsamma lamporna finns inte längre kvar. Prova lampan i butiken eller ta den på öppet köp. En annan stor nackdel med lågenergilampor är att de innehåller kvicksilver. Det ska anges på förpackningen hur mycket. Precis som glödlampor, halogenlampor, lysrör och LED, ska lågenergilampor lämnas till återvinning.

 

Halogen

Glödlampan försvinner - stor guide om nya alternativen
Rent tekniskt fungerar halogenlampan som en glödlampa med en halogenfylld kapsel om glödtråden. Den förbrukar mer energi än lågenergilampan och LED men cirka 30 procent mindre än glödlampan. Den beräknade livslängden är 2–3 gånger glödlampans. Det finns i dag halogenlampor med skruvsockel som med fördel kan ersätta glödlampor på platser där man gör sådant som kräver en extra bra färgåtergivning, till exempel där man sminkar sig, lagar mat, målar eller liknande. De har bättre färgåtergivning (Ra-index 100) än både lågenergilampor, LED och lysrör. De är också alltid snabbtändande.

 

LED

Glödlampan försvinner - stor guide om nya alternativen

LED-lampor kallas även lysdiodlampor. De är lika energisnåla som lågenergilamporna. De första som kom upplevdes inte som behagliga, de gav mycket blått ljus för att det var det mest energisnåla. Senare har man lättat lite på energisnålheten för att få ett varmare ljus. Tekniken har utvecklats snabbt och förväntningarna på ytterligare produktutveckling är höga. Tillverkarna utlovar en väldigt lång livslängd, upp till 15 000 timmar – om lampan är tänd tre timmar om dagen skulle den hålla i 15 år! Tidigare var det svårt att hitta LED-lampor som gav så mycket ljus att de kunde ersätta de vanliga glödlamporna på 40 W och 60 W, men nu finns de. LED kan också ersätta halogenreflektorlampor med riktat ljus. Till skillnad från lågenergilamporna får alla full ljusstyrka direkt. Ytterligare en fördel är att ljusflödet inte minskar vid låga temperaturer, som lågenergilamporna gör, så de passar bra att ha i utomhusbelysningar. Men det finns naturligtvis nackdelar även med LED. Det är många aktörer som försöker slå sig in på denna nya marknad och alla har inte tillräckliga kunskaper. Kvaliteten kan variera och en lampa med högt ljusflöde och bra färgåtergivning är dyr, 200–500 kronor får man räkna med. Visserligen blir det ekonomiskt på sikt om den håller så länge som utlovas, men det är mycket pengar. Fråga efter garantier och öppet köp. Reklamationsrätten gäller i tre år, så det är klokt att spara kvittot och gärna skriva dit inköpsdatumet på sockeln. På konsumentverket.se finns information om när och hur man reklamerar.

 

Lysrör

Glödlampan försvinner - stor guide om nya alternativen

Lysrören behöver inte ersättas utan kommer att finnas kvar. Tekniken i dem är densamma som i lågenergilamporna med den skillnaden att lysrören har en annan form och att driftdonet, som styr elektroniken, inte är inbyggt utan separerat och utbytbart. Det som står om kvicksilver under “lågenergilampor” gäller även lysrör. Vid kontorsplatser och arbetsbänkar vill man ofta ha lysrör med kallt ljus, för att kunna se så bra som möjligt, men det finns även varmvita som kan passa på fler ställen i ett hem.

 

 


Av Ia Röhl. Foto iStockphoto, Johnér och Scanpix.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top