Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
close
loading

1. Skrapa bort all lös färg och kitt. Bläddra i bildspelet och se steg för steg hur du gör.

2. Tvätta alla ytor.

3. Kolla om träet är tillräckligt torrt.

4. Stryk på grundolja.

5. Kitta med linoljekitt.

Måla alla ytor.

Dags att färdigmåla.

Målarskola – 8 steg till snygga fönster

10-06-28 15:12
Vilken färg ska jag välja?

Det finns två alternativ för målning av fönster – traditionell oljefärg och vattenburen akrylatfärg. Utvecklingen av färger går nu snabbt mot akrylat, och det är för miljöns skull. De har också betydligt kortare torktid, de går att måla över redan efter några timmar.

– Inom några år kommer akrylatfärgerna att helt dominera marknaden. De färgerna har blivit mycket bättre på de senaste åren, säger målarmästare Björn Bergdahl.

Oljefärgerna kommer inte att förbjudas som en del rykten säger. Men redan i år blir det strängare regler för hur mycket organiska ämnen som får finnas i en färg.

Vilka färgfabrikat är då mest stryktåliga för väder och vind? Folksam har sedan flera år testat färger för fasadmålning, men inte för fönster.

– En del av de färger som vi testat fungerar säkerligen för fönstermålning men fönstervirke är lite annorlunda utvalt. Det går inte att dra några slutsatser för fönstermålning från vårt test, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

En fingervisning kan testet kanske ändå ge. Såväl Alcro som Jotun har akrylatfärger anpassade för fönstermålning och deras fasadfärger får godkänt betyg. Det var bara fem andra av 45 testade fasadfärger som klarade kraven. De som klassas som bra köp för fasadmålning är:

 • Alcro Bestå Täckfärg (akrylat)
 • Gjöco Herrgård Maximal (akrylat/alkyd)
 • Jotun Demidekk Optimal (akrylat/alkyd)
 • Engwall o Claesson Lasol Fasadmatt 9000 (alkyd)
 • Cuprinol Träfärg (alkyd)
 • Beckers Tradition Linoljefärg
 • Engwall o Claesson Lasol Utv. Linoljefärg

Kittet har lossnat och färgen börjar spricka. Det är hög tid att göra något åt fönstren. Målarmästare Björn Bergdahl visar sina proffsknep.

Måla fönster är ett finlir som kräver tålamod och noggrannhet. Det är ju inte bara en sida som ska målas – det är över och under, utsida och insida och mellan fönstren. Det tar sin tid och kräver rätt utrustning.

Björn Bergdahl är målarmästare, han har haft egen målarfirma och är nu yrkeslärare på målarprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.

Så här gör du

Så här förvandlar han ett blåblekt fönster till skinande vitt, i åtta steg från första skraptaget till det glänsande slutresultatet.

Steg 1. Skrapa bort all lös färg och kitt och det trä där fibrerna rest sig, det som ser ut som ludd.

Steg 2. Tvätta av alla ytor med målartvätt.

Steg 3. Kolla om träet är tillräckligt torrt för att målas. Använd en fuktmätare som du hyr hos färghandlaren. Om fukthalten är över ca 15 procent är det bara att avvakta och låta fönstret lufttorka.

Steg 4. Är fukthalten rätt börjar du med att stryka på grundolja på alla ytor där den gamla färgen skrapats bort. Var noga på de ställen där kittet lossnat. Oljan går på djupet och skyddar träet. Torka bort överflödig olja som inte gått in i träet.

Steg 5. Kitta med linoljekitt. Ta en bit kitt och knåda det mjukt. Lägg på kittet med en kittkniv och stryk sedan med ett fuktat finger så att ytan blir jämn. Det finns också kitt på tub som anbringas med sprutpistol. En smaksak vilket man väljer men Björn Bergdahl håller hårt på burken.

Steg 6. Måla alla ytor och även kittet med grundfärg. Den är viktig för att fönsterfärgen ska få ett bra fäste. Gör ren penseln mellan målarvarven. Använder du en akrylatfärg går det bra med tvål och ljummet vatten. Oljefärger kräver lacknafta eller motsvarande.

Målning av fönstrets utomhussida innebär att du målar framsida, underkant, framkant, ovankant, halva bakkanten och mellan fönstren.

Steg 7. Dags att färdigmåla en första gång. Börja med större ytor där du kan måla med en 30-35 mm pensel. Använd sedan en smalare pensel för att måla ytor mot fönsterglaset. Är du säker på handen kan du måla direkt. Proffsen skruvar långsamt penseln under strykningen för att ta med sig färgen i penseln.

Om du är lite ostadig kan du sätta upp målartejp. Eller använda en bred spackel som du använder som mothåll.

Låt färgen gå cirka två millimeter in på glasrutan så att vatten inte kan tränga in bakom kittet. Torka bort färgstänk från glaset innan färgen har torkat.

– Och kom ihåg att ta bort målartejpen direkt efter målning. Speciellt om du använder vanlig gul målartejp. Den har en bra förmåga att fastna för gott, säger Björn Bergdahl.

Steg 8. Finalstrykningen. Jobbet är gjort. Sätt dig i utemöbeln och njut av resultatet!

Det här behöver du

 • Fuktmätare, hyr den hos färghandlaren.
 • Färgskrapa, en smidig modell som har ett blad med 1,5-2 cm bredd.
 • Pensel. En smal rund eller oval så kallad anstrykare är bäst, den kan hålla mycket färg utan att det rinner. Köp en kvalitetspensel, den kostar över hundralappen och släpper inga hår. För tunna spröjsar passar en 20-25 mm bra, för resten av fönsterramen väljer du 30-35 mm.
 • Kittkniv och linoljekitt
 • Handskar, tunna smidiga. En enkel trädgårdshandske duger bra.
 • Målartejp. Köp den nya blå tejpen, den limmar inte fast så lätt som den vanliga gula.
 • Bred spackelspade, 30 cm
 • Målartvätt el diskmedel.
 • Plastduk eller så kallad mjölkpapp för att täcka altan, stenplattor mm.
 • Grundolja, grundfärg och fönsterfärg.

Foto: Peter Knutson

 

REDAKTIONEN

Rolf Olofsson

 
 

Kommentarer

 

# 01 Halv bakkant?

Hej Gunnar! Vad menar Du med bara "halva bakkanten"? Varför inte hela? Målar man inte alla kanter helt? Bara lite förbistring! Hälsningar färgfia

2015-05-08, 22:09 | färgfia

# 02 Stora frågan är vilken färg man bör använda..

Om man inte jobbar yrkesmässigt och måste ta hänsyn till hälsa och torktid så undrar jag om inte linoljefärg är bäst. Eller?

2012-05-22, 10:04 | ingegerd.fernaeus

# 03 Byt

Byt plats med steg 5 och 6. Oljan drar annars in i träet och kittet krymper under färgen samt släpper fortare. Skulle det komma in vatten bakom kittét så stoppas det av färgen och träet klarar sig.

2012-02-18, 19:35 | Gunnar

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: