Smaktest av alkoholfria mousserande viner

Studentfester stundar, och samvetsgranna föräldrar inser att många av ungdomarna är för unga för alkohol. Men festligt bubbel måste de inte avstå från. Icakuriren har testat sju varianter av alkoholfritt mousserande vin.

Så här testade vi

  • Testet är ett blindtest. Panelen bestod av fyra personer ur Icakurirens mat- och konsumentredaktioner som smakade kylt alkoholfritt bubbelvin i likadana champagneglas.
  • Vi begränsade oss till avalkoholiserat vin, så likt vanligt mousserande vin som möjligt. 
  • Betygsskalan är 1–5, där 5 är bäst.
  • Priset är det vi betalade i butik i Stockholmsområdet i april månad.

Alkohol är en smakbärare. Ändå finns här exempel på att avalkoholiserat mousserande vin kan smaka både bra och mycket.

När Icakuriren provade alkoholfri skumpa var typiskt nog dyraste sorten, Pol Vignan, godast, men också kanske svårast att hitta. Allt hänger heller inte på godast. Mycket beror på tillfälle och målgrupp. Unga, bilförare, gravida, alkoholundvikare är ohomogena grupper med olika preferenser. Som aperitif eller skålningsskumpa kan vinet gärna ha en framträdande, lite obalanserad accent. Ska drycken ackompanjera mat får smaken andra ramar: Då behövs god balans och lite kraft i aromen.

Äkta kork gör mycket för festkänslan. Alla vinerna hade bra öppningsploppljud, men de flesta var försedda med oromantisk plastpropp.

Icakurirens smaktest av alkoholfria mousserande viner

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top