Blodpudding

Blodpudding är nyttig och billig mat, proppfull med uppiggande järn. Men vilken är godast? Icakuriren har svaret.Läs hela smaktestet här! Recept på blodpudding

Näringsfakta – Blodpudding

  • Fetthalt i de testade produkterna ligger på 9–14 gram per 100 gram vara. Livsmedelslagen medger max 20 gram fett.
  • Mängden järn varierar mellan 14–20 milligram per 100 gram. Dagsintag för kvinnor är 18 milli­gram, för män 10 milligram.
  • Svenska näringsrekommendationer förordar blodpudding eller blodkorv en gång i månaden.

– Känns tydligt att den är gjord på riktigt blod, förkunnade en provsmakare om blodpuddingen från Andersson & Tillman. Panelmedlemen hade rätt, övriga produkter i testet är gjorda på blodpulver eller blodprotein. Andersson & Tillman smakar som riktig gammaldags, hemgjord blodpudding och blev också testets vinnare.
Blodpudding och blodkorv har ungefär samma ingredienser, skillnaden är formen. Blodpudding görs som en smet som gräddas i form i vattenbad. Blodkorv görs på smet som stoppas i fjälster och kokas, denna förknippas mest med södra Sverige.
Det stora rikstäckande sortimentet har reducerats till några få sorter från samma tillverkare, Lithells, som ligger bakom fyra av sju sorter. I Stockholm hittade vi endast en lokal variant, vinnaren Andersson & Tillman i Uppsala. Men runt om i landet finns det lokala tillverkare som gör blodpudding i mindre skala på hantverksmässigt sätt.

Läs hela smaktestet här!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top