Stora skillnader mellan våfflorna

Lagom till våffeldagen provsmakade vi rykande nygräddade hjärtan av de vanligaste pulvermixerna.Läs hela smaktestet här!

fakta om våfflor

  • Namnet kom först. Marie bebådelsedag, när ängeln Gabriel förutsade Jesu födelse, kallas också vårfrudagen. Bruket att allmänt äta våfflor den 24 mars uppstod troligen först när ordet vårfrudagen så småningom hade förvrängts till våffeldagen.
  • Våfflor var billig bra mat på vårkanten, när vinterförråden var på upphällningen.

Stora skillnader mellan våfflorna

Inte för att det är svårt att svänga ihop egen våffelsmet. Men man måste ha mjölk, ägg eller grädde hemma. Recept ska väljas: Gräddrikt varmfrasigt, mjölkbaserat och magert eller äggigt med fraset kvar som kallnade våfflor.
Kanske mera praktiskt att ha pulvermix i skafferiet. Alla sorter kräver dock tillsats av smält smör.
Matredaktionen bänkade sig runt våffeljärnet och provsmakade mixvåfflor, utan tillbehör.
Vi bedömde utseende, doft, smak och konsistens, samt smetens hanterbarhet. Alla sorter var fullt njutbara, med märkbara skillnader. Vi gräddade alla våfflor i samma välanvända våffeljärn. Ikonen Kejsarvåfflan fastnade envist i järnet.
Bakpulver ingår i våffelmixerna liksom E-nummer E450 (olika natriumfosfater) och E500 (natrium(bi)-karbonat).
Utmärkt gluten­fri mix finns på Coop, Mixwell, pris cirka tjugo kronor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top