Pesto

Zetas Pesto alla genovese är vinnaren i Icakurirens smaktest av de stora märkena av grön pesto på burk. Läs hela smaktestet i en pdf-fil. Recept på hemlagad pesto.

Grön pesto, eller Pesto alla Genovese är en röra av hackad eller stött färsk basilika, riven parmesanost, hackade pinjenötter, hackad eller pressad vitlök, salt och olivolja.

Man tänker kanske att det inte kan smaka så olika oavsett vilket märke man väljer. Men det gör det, spridningen är milsvidd och ingen är i närheten av hemgjord.

I flera märken saknas den karateristiska basilikasmaken helt som i Saclas och Barillas. Den sistnämnda, vars tillverkare är en gigant på den svenska pasta- och pastatillbehörsmarknaden är testets verkliga bottennapp. Hur man fått till en pesto med slemmig konsistens och en smak där det inte ens går att skönja någon som helst basilikasmak är en gåta.

Lika underligt är att världens kanske populäraste tv-kock, Jamie Oliver velat sätta sitt namn på en pesto som smakar hö och är så fullproppad med mjölksyra och askorbinsyra att den blir sur och stickig.

Bättre bevänt är det då med testets två toppar, de från Coop och Zeta. Där finns basilikasmaken i harmoni med ost, nötter och vitlök. Men man kommer ändå inte ifrån känslan av burk, tillsatser och industri. Därför kan vi inte annat än rekommendera att man gör sin pesto själv.

 

Hemlagad Pesto alla Genovese

4-6 portioner

tid 10 min

Du behöver

bladen från 2 välväxta krukor basilika

50 g pinjenötter (mandel eller valnötter kan ersätta)

1-2 vitlöksklyftor

1/2 dl fint färskriven parmesanost

1 1/2 dl olivolja

1/2 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

Gör så här

Hacka basilikabladen, nötter och vitlök fint. Antingen med kniv eller om du inte har tålamod med matberedaren. Men hacka inte för fint, peston blir godare om den är lite grövre. Tillsätt parmesan, olivolja salt och peppar.

Pesto är förutom en underbar pastasås även god till stekt och grillat kött och fisk, till kyckling och som salladsdressing. Prova gärna pesto till rökt lax, en riktig höjdare!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top