Smaktest av tårtbottnar

Icakuriren har smaktestat fyra färdiga tårtbottnar. Det är små skillnader mellan de fyra tårtbottnarna även om ingredienserna skiljer sig något åt mellan märkena. Läs vilken tårtbotten Icakurirens smakpanel tyckte var godast och bäst här.

Så testade vi

  • Tårtbottnarna har smaktestats av redaktionens tre matskribenter och en konsumentreporter och är ett blindtest. En botten delades i två halvor. Den ena smaktestades som den var, medan den andra halvan fylldes med ett lager kesella vanilj, 3/4 dl och ett lager mosade jordgubbar och vispgrädde, 1 1/2 dl.
  • Därefter fick de stå en timme innan tårthalvan täcktes med ett lager vispgrädde, 1 1/2 dl och några jordgubbar.
  • Först smaktestade panelen de ofyllda halvorna, därefter de fyllda.
  • Tårtbottnarna är inköpta i Stockholmsområdet. Priset är det vi betalade i butik. Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Smaktest av tårtbottnar
Smaktest tårtbotten
Smaktest av tårtbottnar. Foto: Erik Hedman

Tårtbottnarna är alla delade i tre skivor, de är lika stora och det skiljer endast tre kronor åt i pris mellan den billigaste och dyraste. Men det är kanske inte så konstigt eftersom alla fyra tillverkas av samma företag. Hägges finbageri köptes upp av SwitsBake Int för drygt ett år sedan. Idag tillverkar de också tårtbottnar åt både Ica och Eldorado.

Godast och bäst tyckte Icakurirens smakpanel om Icas. Innan den fylldes med mosade jordgubbar, vispgrädde och kesellavanilj smakade botten enbart torrt och som om den legat för länge i skåpet. Men som färdig tårta var den saftig och den godaste av de fyra.

Minst god var Eldorado. Den var alltför söt och den konstgjorda vaniljsmaken för dominant. Dessutom var botten bränd och torr.

En tårtbotten bör varken vara för söt eller ha en markant smak, av till exempel vanilj eller citron, utan neutral. Det är fyllningen som ska ge tårtan sin karaktär . Därför ska man inte snåla utan använda mycket vätska, som grädde eller jos för att tårtan ska bli saftig.

Tårtbottnarna är stämplade med en hållbarhetstid på 12 veckor och så lång har den varit sedan början av 2000-talet. Fram tills dess hade bottnarna ett Bäst-före-datum på sex månader och innehöll ett lösningsmedel som gjorde att de aldrig möglade, bara torkade med tiden. Lösningsmedlet förbjöds och receptet fick göras om. Idag innehåller tårtbottnarna bara tillåtna konserveringsmedel och kan börja mögla om de inte äts upp före Bäst-före-dagen.

Inköpsställen/tillverkare

Eldorado, Axfood, Konsumentkontakt 0771-87 67 70

Hägges Finbageri AB 0660-29 51 00

Ica, Kundkontakt 020-83 33 33

SwitsBake Int AB 0157-24 500

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top