Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Hitta rätt i djungeln av dammsugare

Havregryn och pellets spriddes ut på mattor för att testa uppsugningsförmågan av dammsugarna. Foto: Juliana Wiklund

close
loading

Test av dammsugare

13-01-29 15:35
Tester |
Så testade vi
 • Brukartestet är gjort av Wiseguide. Tio dammsugare med påse har testats på plast- och laminatgolv, samt på lång- och korthårig matta i hemmiljö. Som tillägg har havregryn och pellets använts för att undersöka uppsugningsförmågan. Ljudnivå, räckvidd, vikt och rörets längd har mätts upp. Hanterbarheten har bedömts under arbetets gång. Dammsugarna har betygsatts efter kriterierna hanterbarhet, kapacitet, funktion och kvalitet, vilket ligger till grund för totalbetyget.
 • Priserna är de som tillverkarna rekommenderar.
 • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.
Tips inför dammsugarköpet
 • Effekten har ingen större betydelse för hur bra dammsugaren tar upp smuts och tapp. Men en lägre effekt spar energi.
 • Munstycket har stor be­tydelse för hur effektivt den städar, men det är svårt att veta innan man dammsugit. Tips: välj ett som har rundade hörn, bra storlek, gummerade hjul och är lätt att reglera.
 • Röret måste vara tillräckligt långt så att det ger en bra arbetsställning. Vissa modeller har också handtag på röret som underlättar städningen. Välj en dammsugare med ett teleskoprör som passar dig och din längd.
 • Slangfästet bör vara roterbart i 360 grader. Det är de på de flesta modeller, men många är tröga.
 • Hjulen har betydelse för hur följsam dammsugaren är. Fyra små hjul som och kan dras i alla riktningar är att föredra.
 • Vissa tillverkare anger ljudnivån.
 • Vikten har betydelse för bland annat hur följsam och lätt den är att dra efter sig. Är den för lätt: blir den utan styrsel, är den för tung: arbetsam att dra. Prova att dra dammsugaren i butiken.
 • Tillbehör följer med, men kvaliteten varierar. Kolla hur de förvaras. Mest praktiskt är om de förvaras i ett fack i dammsugare och inte på röret.
 • Bärhandtag har alla, vissa två, men vissa är bättre utformade än andra.

Vill du ha en dammsugare som suger upp damm och skräp bra får du vara beredd på att betala. Läs hela testet av dammsugare här (öppnas i pdf-fil).

Marknaden för dammsugare är en djungel. Det finns många märken och otroligt många modeller. Ibland skiljer det nästan inget mellan dem. Det räcker med en färg eller en detalj för att den ska få en annan beteckning. Icakuriren har plockat ut tio modeller som kostar från 500 till 2 600 kronor och som testats praktiskt. Resultatet visar att ju mer man är beredd att betala, desto bättre dammsugare får man.

Munstycket viktigt
Hur bra en dammsugare städar hänger mycket på hur munstycket är utformat. Vissa munstycken bara föser runt smutsen, andra suger fast i golvet eller mattan med ett ilsket, uppfordrande ljud. Billiga märken har ofta mindre munstycken utan hjul och kan därför repa golvet. Ett bra munstycke däremot, glider över golven, kommer bra åt överallt och lämnar ingen skit i hörnen. Det är också lätt att ställa om från sugning på golv till matta.

Stämpeln bäst och betyget fem går till Mieles S6230. Den suger upp smutsen bra på alla underlag, är följsam och har hjul som roterar även i sidled. Reglaget är också tydligt och arbetsljudet inte alltför högt. Men även Bosch Free’e BSGL 52237 får högsta betyg. Även den suger upp smutsen bra och har hjul som roterar sidledes, men också ett slangfäste i form av en kula som gör att slangen lätt rör sig i alla tänkbara lägen. Den har också den längsta räckvidden, 15 meter. Däremot är den tung, lite för tung, med sina 7,8 kilo.

Irriterande högt ljud
Sämst är Hoover TCP 1805. Den enda fördelen är ett bra bärhandtag. Nackdelarna är desto fler. Dessutom dammsuger den med ett högt skrikande ljud på 82 decibel. Även Coline har ett arbetsljud på 82 decibel som innebär att man måste skrika till varandra om man vill samtala.
De enda dammsugarna som inte gör så mycket väsen av sig så att man kan prata i vanlig samtalston är Samsung Eco Wave och Electrolux Ergospace Green. Det gör dem vänliga när det gäller arbetsmiljön hemma. Det som annars ska göra dem ”eco” och ”green”, är att Electrolux delvis är tillverkad i återvunnen plast och att de har en lägre effekt, 1 200 W respektive 1 350 W. Även Siemens Green Power är ”grön” och har en effekt på 1 200 W.

Tillverkarna av dammsugare måste fortfarande se dammsugning som en kvinnosyssla. Varför gör de annars rören så korta? Samtliga har visserligen teleskoprör, så att det går att reglera längden, men det hjälper inte. De billigaste är obekväma, utan en tanke på ergonomi, och för korta. Hoovers rör är så kort att även en kvinna måste gå böjd. Längst teleskoprör, 136 centimeter, har Samsung, Electrolux och Andersson.

HEPA-filter – vad är det?

HEPA är en standard för luftfilter vars uppgift är att fånga upp väldigt små dammpartiklar som inte syns med blotta ögat, men kan orsaka astma- och allergi. Ett bra filter ska kunna filtrera bort 99,97% av luftburna partiklar som har en diameter ner till 0,3 mikrometer och som sägs vara de mest svårfiltrerade. Filtret sitter längst bak på dammsugaren. Det gör att luften först passerar genom dammsugarpåsen, vidare genom motorfiltret innan det når HEPA-filtret på sin färd ut. Filtret måste rengöras eller bytas ut regelbundet, beroende på vilket material det är tillverkat i.
För att så få dammpartiklar som möjligt ska blåsa ut i luften, är det också viktigt att själva dammsugaren är lufttät, så att inga dammpartiklar kommer ut, utan att luften passera genom filtret.

Hitta rätt i påsdjungeln

Det finns otaliga olika dammsugarpåsar och alla har de skilda nummer och beteckningar. Hur många vet ingen, en kvalificerad gissning är att det finns över 350 olika. Men det är en sanning med modifikation, för en och samma påsmodell finns både i papper och i syntetfiber, i olika storlekar och dessutom både som originalpåse och kopia.  För varje märke har sina egna påsar, vilka trots det kan passa i andra märken. Fast då har de fått en annan beteckning. Men framför allt passar ofta samma påse till de flesta modeller av samma märke. Tillverkarna byter inte heller påsmodell så ofta.  Ett exempel är Electrolux som har och har haft en och samma påse till samtliga av sina modeller under många år.
Skillnaderna på priset varierar beroende på om det är original eller en kopia. Det kan skilja mer än 50 kronor för en förpackning med fyra – fem påsar. Det beror bland annat på att en originalpåse oftast består av fler lager, upp till sju, medan kopian har fyra – fem lager, vilket räcker för fånga upp och behålla dammet i påsen.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Electrolux ultra one död efter 3 år

Efter 6 månader ville inte sladden åka in längre och efter 3 år var dammsugaren helt död. Luktar planerat åldrande....tråkigt för miljön...och plånboken...

2015-03-19, 09:49 | Veronica

# 02 Munstycket viktigt??

Eh det första man gör är väll att byta munstycket till en twinner. Dammsugaren oavsett märke blir dubbelt så bra för munstycken finns det ingen dammsugartillverkare som kan. Stora klumpiga saker med massa konstiga hjul och borstar och som aldrig går under låga möbler och aldrig suger ut i kanterna.

2015-02-06, 18:36 | Greger

# 03 Electrolux Ultraone silencer mini

Köpte dammsugaren våren 2014. Hjulen på dammsugaren samt på munstycket lossnade efter några månader. Gick inte att fästa tillbaka. Dammsugarpåsen lös röd efter två användningar. Riktigt dålig dammsugare. Vi använde den totalt i 10 månader och köpte sen en ny.

2015-02-05, 22:47 | Elina

# 04 Elektrlux Clario

Har haft denna i 10 år aldrig något fel

2015-01-29, 15:04 | Britt-Marie

# 05 Aldrig mer en Electrolux !

Den dyraste dammsugare jag haft, men också den allra sämsta !

2015-01-12, 17:09 | Maj-Louise

# 06 Köp ej Electrolux

Vi köpte Electrolux Ultra One som var bäst i test. Sladdvindan gick sönder efter knappt 2 år. Den fuck vi åtgärdad. Sen var det ingen garanti kvar och strax därefter gick maskinen inte ens att slå på alls. Jag håller med tidigare talare. Skippa Eletrolux och köp något annat! Eletrolux är skräp!

2015-01-08, 19:52 | El

# 07 Electrolux Ultra "brann" efter 3 år

Var bäst i test då vi köpte den och trodde det skulle borga för kvalitet. Nu, efter tre års normal användning, har kretskortet brunnit. Ska enligt Electrolux kosta 1100-1500 att laga, inga garantier gäller längre. Vi har annars varit hyfsat nöjda med maskinen, dvs den suger bra och är inte så högljudd. Men symbolen för filtret brukade lysa ofta trots att det var nytt. De mindre munstyckena har jag inte varit förtjust i, då de är klumpiga, Min 84-åriga mamma har en likadan och hon orkar inte dammsuga med munstyckena pga att slangen är tungt att lyfta pga det stora "ergonomiska" handtaget och de stora munstyckena. Nu blir det nog en billigare maskin för oss där man inte blir lika besviken om det går sönder efter några år.

2014-12-02, 11:39 | Anna

# 08 Electrolux? Nej tack!

Köpte för ett par år sedan "Bäst i test" Electrolux UltraOne. Munstycket gick sönder sedan skaftet. Jä... skit! Man kan göra kvalitet men tramsar runt med nya modeller och sparar på detaljernas kvalite. Man ska köpa! Och köpa igen och igen....

2014-12-01, 18:49 | Peter

# 09 dammsugare

Köpte en Electrolux dammsugare för 2 år sedan. Tyckte precis som alla här som lämnat sina synd punkter var bäst o framför allt tillverkad i Sverige, men nej den gick sönder två gånger mellan rör/ munstycke fick helt nya rör med kvalitet var lika uselt. Aldrig mera Electrolux fy skäm på er

2014-11-09, 18:38 | Luis

# 10 Electrolux är rena skräpet!

Köpte vår första Electrolux, en Ergospace för några år sedan. Det skulle vara bästa val enligt butiken, men den är tyvärr den sämsta dammsugare vi haft. Efter kort tid började förfallet. De små hjulen i munstycket går inte runt, vilket ger märken i golvet. De stora bakhjulen är så tröga att det är tungt att dra sugaren. Det har frestat på slangen så att den gått av . Sladdvindan förmår inte dra in hela elsladden. Den lilla låsklacken som spärrar handtaget från att lossa från röret slets ned på kort tid, vilket gör att rör och sugmunstycke faller av med buller och brak om man lyfter dessa vid t ex sugning i trappa. Gummihjulen baktill är till föga nytta eftersom framhjulet, som tar första stöten är en pytteliten hård trissa som slår märken i trösklar och inte ens förmår rulla över elsladden, som kanar med och bromsar om den hamnar framför. Trissan lossar med jämna mellanrum från sitt fäste och rullar iväg. Den lilla borsten som förvaras baktill faller ur ideligen, spärr saknas. A ...

2014-10-19, 12:39 | Lars Bengtsson, Sjömarken
1 | 2 |

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: