Test av kycklingfiléer

Bara fyra av femton färska kycklingfiléer klarade sig helt utan anmärkning. Icakuriren har testat kycklingfilé och hittat både E. coli och campylobakter. Läs testet för fryst kyckling här (öppnas i pdf-format) och testet för färsk kyckling här (öppnas i pdf-format).

Så testade vi

Den mikrobiologiska analysen är gjord av Eurofins i Jönköping. Bedömningen utgår ifrån Livsmedelsverkets vägledning för mikrobiologisk bedömning av livsmedelsprov och EU-förordning nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel.
Vi köpte tre förpackningar av varje kycklingsort med tre olika tillverkningsdatum i så många olika butiker som möjligt.
Kycklingarna är inköpta under maj och juni 2013 i butiker i Stockholmsområdet. Priset är det vi betalade i butik.

Så slipper du bakterierna

Tillaga kycklingen helt
Se till att kycklingen är helt genomstekt, den ska inte vara rosa i mitten. Vid 70 grader dör bakterierna.
Var noga med hygienen
Tvätta händerna med tvål och vatten innan du hanterar kyckling. Tvätta också kniv och skärbräda och var noga med att inte föra “kycklingkladd” vidare till annan mat.
Håll kylkedjan
Ta med frysväska med kylklampar när du handlar färskvaror som kycklingfilé. Ett alternativ kan också vara att välja fryst kyckling på sommaren.

Matförgiftning vanligt

Livsmedelsverket uppskattar att cirka 500 000 svenskar per år drabbas av matförgiftning i Sverige och ytterligare 250 000 efter utlandsvistelse. Varje år rapporteras omkring 8 000 fall av campylobacterinfektion i Sverige, med en kraftig ökning under juni, juli och augusti. Cirka hälften smittas i Sverige medan övriga är utlandsresenärer. Alla dessa sjukdomsfall härrör givetvis inte från kyckling.

Kycklingkött är särskilt känsligt för bakterier som kan ge magsjuka och Icakuriren har låtit testa elva olika sorters kycklingfilé, både fryst och färsk. Analysföretaget Eurofins fick på vårt uppdrag leta efter bakterierna E.coli, campylobakter och salmonella och dessutom mäta den totala bakteriemängden.
Bara fyra av femton provade förpackningar med färsk kycklingfilé klarade sig helt utan anmärkning. Samtliga märken hade förpackningar med högt antal E. colibakterier som kan ge upphov till magsjuka.

Kronfågel över gränsen

Ett av de femton proverna, det från Kronfågel, ansågs “ej godtagbart” eftersom antalet E. colibakterier låg över det högsta värde det får ha när det lämnar produktionsanläggningen.
– Det är omöjligt för oss att säga vad det kan bero på när det bara handlar om ett prov, säger Jenny Fridh, kommunikationschef på Kronfågel. Vi tar prover löpande genom hela processen på våra anläggningar. Dessutom tar vi fem stickprover på varje leverans som vi skickar iväg. Sedan är det väldigt viktigt att kylkedjan hålls i alla led och här har det uppenbarligen brustit någonstans på vägen.
När kycklingfiléerna väl lämnat produktionsledet finns egentligen inga tydligare regler än att livsmedelshandlarna ska ansvara för att maten de säljer är säker.
– Det går inte att hålla hanteringen helt steril. Man får räkna med att det kan finnas en del bakterier i kyckling, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Men det måste givetvis hålla sig inom lagstiftningens gränser.
Men hur ska konsumenterna kunna veta att kycklingen vi köper är säker?
– Om man hettar upp köttet till 70 grader så dör de här bakterierna, då kan man inte bli sjuk av dem, säger Christina Lantz. Det här handlar ju också om vilken kvalitet vi vill ha på kycklingen. Men generellt kan man ändå utgå ifrån att det man köper i svenska livsmedelsbutiker är bra.

Inget märke utan anmärkning

Tio av de femton proverna av färsk filé ansågs “godtagbar men med anmärkning” eftersom bakteriehalterna höll sig inom gränserna för vad som är tillåtet.
Två av proverna från Lidl innehöll campylobakter som kan ge rejält illamående och kraftiga diarréer. Även här var värdet “godtagbart men med anmärkning”. Flera av proverna fick också anmärkning för att antalet bakterier var högt.

Fryst klart bättre

Vi testade också sex olika märken av frysta kycklingfiléer. Alla de arton frysta förpackningarna var godtagbara inom lagstiftningens gränsvärden men två förpackningar fick anmärkning för högt totalantal bakterier. En förpackning av Eldorados kycklingfilé fick anmärkning för att antalet E. colibakterer var högt.
Inget av proverna i vår undersökning innehöll salmonella. Sverige har sedan länge en ledande position när det gäller salmonellabekämpning.

Håll rent och genomstek

Både E.coli, campylobakter och salmonella är bakterier som kommer från djurs eller möjligen människors tarmar, bajsbakterier enkelt uttryckt. De kommer i kontakt med köttet under slakten eller paketeringen, antingen från djuret, från smutsiga skärbrädor eller knivar, smutsigt vatten eller från dåligt rengjorda händer.
– Det är väldigt viktigt att man håller god hygien och ser till att kycklingen blir genomstekt, säger Christina Lantz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top