Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
golvmoppar
close
loading

Test av golvmoppar

10-03-09 09:55
Tester |
5 snabba städtips
  • Fyll en sprejflaska med vatten och lite diskmedel och du har fått ett enkelt fläckborttagningsmedel. Skonsamt för både händer och material.
  • Satsa på mirakeltrasor i olika färger för olika platser i hemmet. Häng en blå vid handfatet och en rosa i köket. Gör även kranarna skinande rena på en sekund, utan rengörings­medel.
  • Kör oömma prydnadsprylar i diskmaskinen.
  • Använd speciella spegeltrasor, utan glasputs, på glasbord och annat blankt.
  • Städa duschen när du ändå duschar.

Golvet blir plaskvått, men inte rent. Endast tre av de nio mopparna i Icakurirens test fick godkänt. Läs hela golvmoppstestet i en pdf-fil.

Det är stor skillnad mellan en golvmopp och en bra golvmopp. Den bra tar upp smuts och skräp och lämnar ett fuktigt och rent golv efter sig.
En dålig mopp föser runt smutsen och lägger den längs lister och i hörn och lämnar ett plaskblött golv som det tar lång tid för att torka.
Icakuriren har testat åtta viskosmoppar med remsor av disktrasor och en mikrofibermopp med sydda fingrar. Mopparna kostar från 30 till 109 kronor. Endast tre av de nio mopparna klarar jobbet.
Rent hus gör mikrofibermoppen Smart, även utan såpa i skurhinken. Den tar bra upp småskräp och själva moppen har en storlek som gör att man kommer åt i skrymslen och hörn. Även Viledas mopp är bra att städa med, trots att den lämnar ett blötare golv efter sig än önskat.

Testets billigaste mopp från Rusta kan man däremot klara sig utan. Den lämnar pölar efter sig på golvet, eftersom den är svår att vrida ur ordentligt. Skaftet är klent och mopphuvudet spretigt, dessutom kan den repa golvet.
Men även mopparna från Coop, Axfood, Ica, Frida och Kron lämnar ett blött golv efter sig och tar inte upp skräp och hårstrån. Fördelen med dem är att de har ett teleskopskaft som man kan reglera längden på. Men å andra sidan samlas det smuts, sand och fukt i skaftet, som gör att det kan rosta och efter ett tag kommer det att bli svårare att ändra längd.

En mopp ska väl urvriden torkas stående med huvudet uppåt, ändå tar det upp till två dygn för den att torka, kortare om man vrider ut den för hand. Det gör den till en bakteriehärd om man inte sköter den rätt. På samtliga moppar, utom Fixa, står det att de går att tvätta i 60 grader i maskin och det måste man göra med jämna mellanrum.
Det är bra att man kan köpa nya mopphuvuden till samtliga märken, men varje märke har sin egen typ av gänga på skaft och mopp. Det gör att har man köpt ett märke är man bunden till det, om man inte vill stå där med en hel kollektion av moppskaft. Varje märke har också sin egen hink med urvridare. Hinkarna skiljer sig marginellt åt i utseende, men desto mer i pris.

Viskosmoppen används främst i norra Europa. Golvmoppen kommer ursprungligen från Sydeuropa och är fortfarande av bomullsgarn. Den kallas allmänt för The Spanish Mop. I Sydeuropa är golven ofta av sten eller klinkers.
Här i Norden är det ju vanligt med trägolv. Även om vissa tillverkare skriver på sina förpackningar att moppen kan användas på trä- och laminatgolv bör man inte göra det. Mopparna lämnar efter sig alltför mycket vatten, vilket kan förstöra golvet. Undantaget är Smart som är godkänd av golvtillverkare.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Maria Moppen

Hej, Jag har alltid köpt en ny Maria mopp på Clas Ohlsson varje månad.; nu har de slutat med det. Finns det andra återförsäljare här i Uppsala? Jag tycker det är tråkigt. Jag kan inte ta 2 bussar till Coop Forum, det är alldeles för långt. Hur skall jag få en Maria mopp? Min email är: duine_le_duine@hotmail.com Tacksam för svar! MvH Kristin Forster

2013-10-01, 21:37 | Kristin Forster

# 02 städkunskaper

Till och med mopp bör man alltså skaffa kunskap för innan man köper. Kan tillägga att ICA Viskosmopp, efter tvätt, lämnar efter sig många och små partiklar. Ska investera i den där Smart SmartMopp om den fortfarande är bäst idag(?) ICA mopphink bör jag väl kunna fortsätta använda iallafall?! Bomullsmoppar lämpar sig bättre för plast/stengolv om jag förstått det rätt? Jag har mestadels trägolv i hemmet: jag använder så varmt vatten det bara går, såpa/diskmedel och vrider ur ordentligt men är samtidigt inte rädd för för mycket vatten. (Innan dammsuger jag och/eller torrmoppar med microfiber).

2013-09-09, 15:00 | Valle

# 03

Jag tycker inte den här testen var bra eftersom alla moppar var såna med "remsor" som hänger. Det absolut bästa sättet att få ett golv rent är att använda golvmoppar med golvduk på en platta...lämnar heller inte lika mycket vatten kvar på golvet.

2010-09-13, 09:31 | Maria

# 04 Köpställen

Hej Lisbeth,
Du finner vår Smart Mopp som fick bäst i test på följande butiker:
Clas Ohlson
Coop Forum
Järnia
Du kan även finna alla andra våra återförsäljare på vår hemsida www.smartmicrofiber.se
Trevlig städning / Daniel Broman Smart Microfiber System

2010-03-21, 13:50 | Daniel Broman

# 05 Var kan jag köpa Smart/SmartMopp

Jag har läst din test och undrar var jag köpa moppen

2010-03-20, 14:55 | lisbeth.mark@gmail.com

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: