Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 

Test av köksmaskiner

11-10-26 10:57
Tester |
close
loading
Test av köksmaskiner
rörigt redskap med många namn

Rörspade, degkrok för medeltjocka blandningar, degkrok för tung deg, flatblandare, k-visp, mixer och mixerkniv. Det är de olika märkenas namn för ett och samma redskap, vars uppgift är att blanda och röra.

Vad skiljer dem åt?
Köksmaskinen kallas av många också för assistent. Maskinens främsta uppgift är att knåda ihop stora degar och blanda smet. Till standardutrusningen hör också visp. Men maskinen klarar av fler uppgifter än så. Till de flesta av modellerna finns det extra utrustning att köpa, så som köttkvarn, passertillsats, rivsatser och grönsaksskärare, vissa har också korvhorn, pastamaskin och mixer.

Matberedaren är mindre och kompaktare än sin större och tyngre släkting ovan. Den är enkel att montera och diska. Maskinens viktigaste verktyg är metallkniven med vilken du kan så väl hacka, mosa, och blanda, som göra paj- och kakdegar med. Till maskinen följer också riv-, skär- och strimmelskivor för grönsaker, potatis och frukt.

Mixer används till att blanda drinkar av olika slag och de flesta klarar också av att krossa is. De kan också användas till att mixa ihop en purésoppa eller små portioner barnmat.
Mixerstaven klarar av att finfördela och blanda ihop små mängder grönsaker till puré och mixa en smoothie. Den går också att använda direkt i grytan för att enkelt mixa till en purésoppa.

Så här testade vi:
  • Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica provkök, testade.
  • För att testa köksmaskinernas prestanda lät vi dem blanda ihop och knåda en vetedeg med degkroken av en halvliter mjölk och 14 dl vetemjöl.
  • Därefter fick maskinen blanda ihop en rågbrödsdeg av en halvliter vatten, 7 dl grovt rågmjöl och 6 dl vetemjöl som arbetades med degkroken.
  • Till slut vispade maskinen fyra äggvitor till hårt skum och mängden mättes.
    Varje prov gjordes tre gånger.
  • De praktiska funktionerna har studerats och bedömts.
  • Köksmaskinerna är inköpta i juni 2011. Priset är det vi betalade i butik.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Stora och tunga. Ändå fixar de bara små degar. Assistent är den enda köksmaskin som kan göra en stor deg på en liter vätska. Läs hela testet av köksmaskiner här (öppnas i en pdf-fil).

Köksmaskinen har fått en renässans. Det beror på att allt fler bakar surdegsbröd och provar på att stoppa sin egen korv. För med en köksmaskin spar du både handkraft och tid. Maskinen bearbetar deg, blandar smet och vispar effektivt.

Den som önskar mer hjälp i köket än så kan köpa till såväl köttkvarnar och korvhorn som grönsaksskärare och pastamaskin beroende på märke.

Men det gäller att ha plats på bänken i köket, för en köksmaskin är både skrymmande och rejält tung. Det är ingen maskin du lättvindigt tar fram ur skåpet när du som bäst behöver den, utan den måste ha sin plats framme på bänken för att bli använd.

Icakuriren har testat sju modeller av lika många märken som kostar från 3 000 till 6 600 kronor. Vi har testat deras funktioner genom att göra två typer av deg på en halv liter vätska, samt vispa äggvitor.
Testet visar att maskinerna kan delas upp i två grupper: De som blandar degen och de som också knådar den. I den senare gruppen återfinns Krups, Assistent och Bosch. De övriga fyra maskinerna gör en kletig, men väl blandad, deg.

Bäst är Krups som får högsta betyg på samtliga moment. Maskinen har också ett tydligt reglage och det är lätt att fylla på med mjöl medan maskinen arbetar. Skålen har dessutom två handtag vilket underlättar när man ska lyfta av och tömma den. Nackdelen är den korta sladden.

Bra är också den klassiska och rejäla Assistent Original. Minus är att det saknas handtag på den stora och tunga skålen. Maskinen bearbetar annars degen till rågbrödet och vispar utmärkt, den är där­emot sämre på bulldeg.

Men Assistent är den enda som utmärkt klarar av större degar på en liter vätska och uppåt, även bulldegar. Vi kan inte rekommendera de övriga modellerna till den som vill göra större deg än på en halv liter vätska. Trots att maskinerna har stora skålar med plats för större satser.

Sämst betyg får Severin både när det gäller att bearbeta deg och vispa. Reglaget är också svårt att se och maskinen skakar oroväckande under gång, mest när den bearbetar det tyngre rågbrödet. Kanterna på maskinen är dessutom vassa och kantiga.

Köksmaskinerna går oväntat tyst, betydligt tystare än deras mindre släkting, matberedaren. Samtliga har också genomgående bra bruksanvisningar, utom på en punkt: Hur stor deg eller smet maskinerna maximalt klarar av att bearbeta.

I stället för att skriva ut mängden vätska, uppger tillverkarna maxmängden mjöl. Kenwood, till exempel, anger att för en tung kaka får man använda sammanlagt 2,75 kilo, för tung jäsdeg högst 1,35 kilo mjöl. Glasklart? Nja.

 

Läs mer:

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01

2013-12-14, 16:19 |

# 02 Krups

Nya tappningen av KA940 heter KA990. Denna har dessutom dubbla degkrokar!

2011-12-21, 22:50 | Mattias

# 03 Problem att öppna pdf

Här är tips från vår webmaster om det krånglar med att öppna pdf-fil i IE. 1. Töm internet cachen för IE och prova igen 2. Avinstallera Adobe Reader på datorn 3. Ladda ner den senaste versionen av Adobe Reader och installera på nytt a. Det kan ha blivit konstigheter i inställningarna till IE bland annat.

2011-11-09, 14:09 | Susanna Hedengren, webbredaktör

# 04 Modell Krups KA 940

Hej Lennart! Tyvärr har det blivit fel beteckning på Krups köksmaskin, det ska vara KA 940 och inget annat. Vänligen Anne Meisner

2011-11-09, 11:10 | Anne Meisner

# 05 Läs hela testet av ..

En del av era tester tas ej emot med Internet Explorer -. men de fungerar utmärkt med Google Chrome

2011-11-08, 23:55 | Lassemaja

# 06 Krups 902

I testet finns en Krups som heter KA 902 men om man söker på det på nätet får man en dammsugare. Är det inte så att det är en KA 940/950 eller är det den nya KA990 som avses?

2011-11-08, 19:36 | Lennart

# 07 Det var konstigt

Det går bra för mig att öppna filen. Säg till om du vill att jag ska mejla den till dig. Hälsningar Susanna

2011-11-08, 13:27 | Susanna Hedengren, webbredaktör

# 08 Läs hela testet av köksmaskiner här (i en pdf-fil)

Tyvärr finns ingen pdf-fil där

2011-11-07, 19:21 | Lassemaja

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

Foto: Erik Hedman
close
loading
 

close
loading
 

Foto: Scanpix
close
loading
 

close
loading
 

Foto: Erik Hedman
close
loading
 
 
 

Annons: