10 smarta råd för ny diskmaskin

Strunta i diskmaskinen de luxe. Specialprogrammen gör dig bara förvirrad. Satsa på en basmaskin – och spar energi på köpet.

Checklista inför köpet

• Köp inte större diskmaskin än du behöver.
• Ta gärna med dig ett par olika tallrikar och glas hemifrån och prova att inredningen i maskinen passar just ditt porslin. Kolla i första hand efter en diskmaskin som har en inredning som inte behöver justeras för att passa allt ditt porslin, i andra hand går att justera utan bök.
• Fundera över hur många program du kan ha användning för. Det kan också finnas vissa finesser som du kan ha nytta av, som timer och lampor som visar när silen i maskinen behöver rensas och avhärdaren behöver fyllas på.
• Kolla att knapparna och vreden är lätta att reglera, lampor tydliga, luckan lätt att öppna och symbolerna på panelen lätta att förstå.
• Läs energimärkningen där du ser hur energieffektiv den är, hur väl den diskar och torkar och vilken ljudnivå den håller

10 smarta råd för ny diskmaskin
Foto: Wolfgang Flamisch/Corbis/Scanpix

Icakuriren frågade Helena Nilsson, diskmaskinsexpert vid Energimyndigheten om råd inför köpet.

1 Vad är det första jag ska tänka på när jag köper diskmaskin?
– Fundera på hur stor du behöver. Köp inte större diskmaskin än du tror du fyller på ett par dagar. Kolla detaljerna och inredningen i maskinen så att ditt vardagsporslin passar. Det finns tallrikar som är så stora att de inte får plats och korgar som inte passar porslinet, vilket vissa upptäcker för sent när diskmaskinen redan är på plats i köket. Inredningen har också betydelse för hur ren disken blir. Dåligt utformade korgar liksom vreden och knappar som kärvar är sånt man irriterar sig på hela maskinens levnad.

2 Hur stor maskin behöver jag?
– Det beror på hur stort ditt hushåll är och hur mycket mat du lagar. För en till två personer är en bänkdiskmaskin lagom stor, den tar fyra till sex kuvert disk. Det finns mindre golvmaskiner som är 45 centimeter breda och tar åtta–nio kuvert och passar en familj. Golvdiskmaskiner som är 60 centimeter breda tar 12–15 kuvert och passar den större familjen.

3 Bänkmaskin eller golvdiskmaskin, vad är bäst?
– Det beror på vad du behöver och får plats med i ditt kök. Bänkdiskmaskiner rymmer mindre och stora kastruller får inte plats. De är oftast billigare än golvmaskiner, kostar mellan 3 500 och 5 000 kronor, medan en golvmaskin kan kosta från 5 000 kronor och uppåt. Man kan även bygga in en bänkdiskmaskin i ett högskåp eller under bänken.

4 Är dyrare maskiner bättre än billigare?
– Det kan man inte säga rakt av. Dyrare modeller har oftast fler finesser och program, vilket inte alltid är en fördel. Men funderar man på att köpa en mycket billig maskin ska man kolla upp bullernivån och hanterbarheten noga innan man slår till.

5 Vågar jag välja en diskmaskin av ett mindre känt märke?
– Ja, men ta reda på vilken service som finns om den skulle gå sönder.

6 Vilka finesser ska maskinen ha?
– Många maskiner har mängder av finesser: specialprogram för till exempel grytor och glas, och olika slags automatik. De flesta av oss klarar sig utmärkt med bara två program: normaldisk och diskprogram med lägre temperatur. I vissa fall kan man även ha glädje av en timer med fördröjd start. Men det är inte meningen att man ska behöva läsa bruksanvisningen varje gång man ska sätta på maskinen.

7 Varför är det så viktigt att läsa energimärkningen?
– Där får man veta viktig information om maskinen. Förutom att den visar hur mycket energi maskinen drar per disk, står det också hur bra den diskar och torkar med hjälp av en skala från A till G, där A är bäst. De flesta diskmaskiner i dag är energisnåla och diskar och torkar bra och är därför A-märkta.
Du kan också se hur mycket vatten den förbrukar. Däremot är det frivilligt för tillverkaren att uppge hur högt den bullrar, men de flesta uppger det. Men bullernivån ska ligga under 50 dB (A) för att ljudet inte ska vara störande.

8 Hur kan en maskin vara energisnål som tar tre timmar på sig?
– Tiden är en anledning till att de är energisnåla. Tillverkarna har riktat in sig på att göra diskmaskiner så energisnåla som möjligt genom att förlänga disktiden och låta maskinen diska i lägre temperatur. Dagens maskiner förbrukar också mindre vatten än äldre modeller gör. Fördelen med den långa disktiden är att diskmedlet hinner verka bättre och därmed diskar renare. Fråga i butiken hur lång tid de olika diskprogrammen tar.

9 Hur viktigt är det att maskinen är energisnål?
– Du spar både pengar och miljö genom att välja en energisnål maskin. Att maskinen är energisnål har inget att göra med hur bra den diskar. Det är tillverkaren som bestämmer vilket av diskprogrammen som ska energimärkas. Det kan alltså vara ett specialprogram som energimärkts i stället för normalprogrammet. Kolla därför vilket program det gäller och om det är ett du tror du kommer att ha användning för.

10 Spar jag verkligen energi genom att diska i maskin i stället för för hand?
– Ja, om du diskar med full maskin och inte först sköljer av disken i varmt vatten, utan bara skrapar av resterna innan du ställer in den. Ett hushåll med fyra personer som diskar all disk för hand gör av med cirka 1 050 kWh per år, medan samma familj gör av med runt 300 kWh på ett år om de diskar all disk i maskin, förutsatt att den är full.

Kolla in alla modeller!
www.konsumentverket.se, köpguiden kan du se alla olika diskmaskiner som finns och du har möjlighet att jämföra olika modeller med varandra.

Av: Anne Meisner

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top