Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 

Test av stekpannor

13-01-14 16:06
Tester |
close
loading
Test av stekpannor

Beläggningens nötningstålighet testades med en roterande stålvisp. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Så testade vi
 • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök.
 • För att testa stekpannornas stekegenskaper stekte vi sammanlagt 40 pannkakor och ett halvt kilo falukorv per modell. I pannorna med keramisk beläggning har vi dessutom stekt 4 biffar per modell.
 • För att testa beläggningens nötningstålighet använde vi en speciell apparat med en roterande stålvisp som regi- strerar antal varv. Vi startade vispen och stoppade den efter ett förutbestämt antal varv. Testet avslutades efter 20 000 varv eller när beläggningen gått sönder.
 • Vi testade två stekpannor av varje modell med en dia­- meter på 28 cm.
 • Produkterna är inköpta i november 2012. Priset är det vi betalade i butik.
 • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.
Köp rätt panna
 • Välj stekpanna efter vad du ska använda den till; runda sidor för wok och grytor, raka, utåtlutade sidor för allt som ska vändas som pannkakor.
 • Välj en modell som stämmer överens med måttet på stekplattan. Tillverkarna anger oftast bara diametern på
  pannans överkant, inte bottendiametern. Det kan variera upp till 3 cm för en 28 cm stekpanna.
 • Känn efter hur den ligger i handen. Den ska vara lätt att balansera och hälla ur.
Så sköter du din plastbelagda panna
 • Överhetta inte pannan eller låt den koka torrt för då förlorar den sina ”släpp-lätt”-egenskaper.
 • Använd plast- och träredskap.
 • Låt den svalna innan diskning.
 • Diska stekpannan för hand så håller beläggningen längre.
 • En plastbelagd stekpanna slits alltid med tiden. Lämna den till återvinningsstationen när beläggningen blivit alltför repig eller när den förlorat sina egenskaper.

Icakuriren har testat tio stekpannor med ”släpp-lätt”-egenskaper; sju plastbelagda och tre med keramisk beläggning. Vi har testat både deras stekförmåga och beläggningens kvalitet.  Läs hela testet av stekpannor här (öppnas i pdf-fil)

Vad har hänt med beläggningen i de plastbelagda stekpannorna? Icakuriren har regelbundet testat stekpannor genom åren.

Vi har i alla år provlagat mat och låtit en maskin med en stålvisp nöta och slita på beläggningen, men vi har aldrig tidigare fått ett sådant resultat som i år. Förr har beläggningen lossat som flagor, men nu bildas ett gråaktigt oljigt kladd. Hur bra pannorna har klarat proven varierar, men resultatet är anmärkningsvärt.

Kladdet fastnar på maten

I fyra av de plastbelagda stekpannorna; Anders Petters Sandén, Gastro Max, Icas Select och Tefals Jamie Oliver bildas en gråaktig oljig yta där vispen nött på beläggningen. Kladdet går inte att få bort med diskmedel och borste.
Efter nötningsprovet provstekte vi pannkakor och fann att sörjan fastnade eller färgade av sig på maten som blev osmakligt gråsvart.
Tre av de fyra har samma typ av plastbeläggning, Teflon Platinum, den fjärde, Tefals, heter Prometal.

Vad kan då vara orsaken?
– Det är svårt att säga, men det kan vara att beläggningen inte härdats ordentligt vid tillverkningen. Det kan då finnas kvar rester av andra kemikalier, som vanligtvis förångas vid bränningen, säger Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök och den som testat stekpannorna.

Men Jens Tost, produktchef för Tefal i Norden tror inte på den teorin.
– Jag har aldrig hört talas om att beläggningen i våra stekpannor kan reagera på det viset när den nöts ner. Den testmetod ni använt sliter ju mer än vid normal användning och då skulle den kunna smälta och bli klibbig.
Han poängterar dock att beläggningen är ofarlig för människor.

Ska testas i Frankrike

Icakuriren testade för drygt tre år sedan en liknande stekpanna från Tefal med samma beläggning och använde samma metod utan att beläggningen blev vare sig oljig eller klibbig.
Företaget ska nu låta tekniker vid deras laboratorium i Frankrike göra samma tester som Icakuriren, för att försöka få svar.

Inte heller Pia Törnström, produktchef för Icas husgeråd, har något svar att ge.
– Jag förstår inte vad som hänt. Vi har haft den här stekpannan i vårt sortiment i fyra år och har varken ändrat leverantör eller komponenter i beläggningen under den tiden. Det här får bli en fråga för vår kvalitetsavdelning.

Tror du det kan vara farligt att få i sig rester av beläggningen?
– Det vill jag inte spekulera i, vi måste få undersöka vad som hänt först.

Kommer ni under tiden att ta bort stekpannan ur ert sortiment?
– Nej, inte innan vi hunnit testa beläggningen och fått svar, säger Pia Törnström.

Bör inte användas

På Livsmedelsverket har man heller aldrig hört talas om att plastbeläggningen i stekpannor kan bli till en oljig smet vid nötning.
– Man bör inte använda stekpannan när beläggningen börjar slitas på det sättet. Framför allt när man inte vet vad orsaken är och vad resterna innehåller, säger Kettil Svensson, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Däremot menar verket att det inte är farligt att få i sig flagor från plastbelagda stekpannor och kastruller, de går rakt igenom kroppen.
Icakuriren kommer nu att lämna in stekpannorna för kemisk analys. Fortsättning följer.

Keramiska pannor bra

De tre keramiska pannorna från OBH Nordica, Hackman och Green Pan klarar däremot testet bra och har utmärkta stek­egenskaper. De klarar till och med att steka biffar gyllenbruna och jämna. Beläggningen tål också att slita på.
När vi stoppade vispen efter 20 000 varv var beläggningen endast mycket lite rispad av stålvispen. Därför får alla tre genomgående betyget fem.
Stämpeln bäst i test går ändå till Hackmans stekpanna Matador, då den håller en jämn värme.

Plast i panna

Plastbeläggningen i stekpannor består av PTFE, polytetrafluor­etylen, som innehåller grundämnena kol och fluor. Det är ett material som är värmebeständigt upp till 250–300 grader. Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Keramik i pannan

Keramiken är ett naturmaterial som ska klara temperaturer på upp till 400–450 grader utan att förlora sina ”släpp-lätt”-egenskaper. Materialet innehåller inte PTFE och är lika lätt att rengöra som plastbelagda pannor.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 gjutjärn fungerar ej på alla nya plattor

Ni som förespråkargjutjörn så måste jag påpeka att de inte går att anvönda på alla nya spisar men annars är de ju utmärkta att t ex använa i ugn etc. Har också erfarenhet att nya stekpannor "tappar" beläggning trots användning av trä/plast slevar.

2015-10-30, 21:25 | Ray Bengtson

# 02 Inte alla klarar av gjutjärn!

Svar till Bocken Bruse: det är inte alla som trivs med "gammalt hederligt gjutjärn". Jag t ex har två problem med gjutjärnspannor/grytor: jag lider av svår kronisk smärta och har även väldigt svaga och klenar armar, händer och fingrar som ett symtom. Ehlers-Danlos syndrom typ 3 vilket innebär att jag föddes med instabila leder och defekt bindväv. Bindväven finns i nästan alla organ och får kroppens alla delar att hålla ihop. Jag har problem med diskskivorna i ryggen: kotpelaren orkar inte hålla min kropp upprätt och detta märks mest när jag lagar mat och diskar och det blir värre ju äldre jag blir. Gjutjärn är helt enkelt för tungt för mig att hantera. Ett annat problem är att jag är en sk "supersmakare" med extra många smakkörtlar på min tunga. Jag är oerhört känslig för just besk smak; kan t ex inte dricka kaffe (som luktar underbart), grapefrukt, broccoli, alkohol eller mörk choklad. Jag känner också smaken av järn väldigt starkt, även i en gammal gjutgärnspanna, och det är ...

2015-10-08, 15:19 | Linda

# 03 Stepannedebatten fortsätter...

Tillåt en annan hålla detta kommentarsfält, om inte stekhett, så i alla fall varmt varmt. Har idag två stekpannor med någon typ av nonstickbeläggning. Teflon kanske? Beläggningarna har hållit bra de år jag har haft stekpannorna. Värre är det med den övriga mekaniska hållbarheten för en av stekpannorna, den mer nyinköpta. Den heter Hackmans Handy. Dimensioner Dy= 290, Dybotten= 230, H= 59, Tbotten= ca 4 mm. Visst har jag lyckats överhetta pannan några gånger, det är väl det som har gjort att den ha buktat sig men 4 mm aluminiumgods går ju att knacka in hyfsat bra. Vidare, handtaget har börjat glappa mer och mer. Det finns en krysspårskruv men den går varken att skruva åt hårdare eller lossa, har inte klarat att vrida av skruven för att kunna sätta in en ny. Handy är på grund av dessa två svagheter en inte så hållbar stekpanna anser jag. Den andra, äldre pannan, har jag också råkat överhetta ibland men den är ändå som ny, fast inte kosmetiskt förstås. Det är en IKEA 365+ Dy= 293 mm ...

2015-09-01, 16:01 | J O Granberg

# 04 kökskungen keramisk stekpanna

Jag köpte en keramisk stekpanna från kökskungen, jag använde den som man skulle, diskade för hand med diskborste och diskmedel. I början behövde jag inte använda så mycket stekfett i den men efter en-två månader började det jag stekte fastna i den och den fick repor i sig trots att jag endast använt plastredskap i den, den blev även brunfärgad av stekflottet som knappt gick att få bort, nu har den en ljusbrun missfärgning över nästan hela insidan som inte går bort, när jag stekt kött i den ibland så fastnar det och även det är jättesvårt att diska bort. Rekommenderar inte det märket.

2015-08-01, 10:02 | Anita

# 05 STAR CUISINE STEKPANNA

Jag köpte en keramisk stekpanna på Coop. Den heter Star Cuisine . Det är den bästa pannan jag någonsin haft. Den steker jämnt och gyllenbrunt. Var lätt att göra rent, men efter att jag stekt isterband i den, så fastnade det brunt fett från korven i pannan. Hade väl förmodligen lite för hög värme. Det bruna har jag inte lyckats få bort, då jag inte vågat ta för starkt rengöringsmedel. Jag såg här ovan, att man kan göra rent med medel man använder till keramik hällen. Ska prova det. Lite tråkigt att jag inte var uppmärksam på värmen, men hoppas att jag kan få bort det bruna i botten. Det vill annars "bygga på" vid nästa stekning.

2015-06-27, 11:55 | Lisbeth

# 06 Gamla hederliga gjutjärnsstekpannan glömts bort

Jag använder bara gjutjärn. Har i dagsläget 4 olika gjutjärnsstekpannar i olika storlekar. Perfekta eftersom jag även kan ställa in dom i ugnen. Samt även två olika gjutjärnsgrytor i olika storlekar. Plättlagg och våffeljärn tillhör även min gjutjärnsarsenal. Jag behöver väl knappast tillägga att de är svensktillverkade från bl a Kockums och Skeppshult. Några har jag faktiskt köpt begagnade på second hand för typ 20 kronor och slipat upp och oljat in. GJUTJÄRN ROCKS!!!

2015-03-29, 13:27 | www.bockenbruse.com

# 07 Gamla hederliga gjutjärnsstekpannan glömts bort

Jag använder bara gjutjärn. Har i dagsläget 4 olika gjutjärnsstekpannar i olika storlekar. Perfekta eftersom jag även kan ställa in dom i ugnen. Samt även två olika gjutjärnsgrytor i olika storlekar. Plättlagg och våffeljärn tillhör även min gjutjärnsarsenal. Jag behöver väl knappast tillägga att de är svensktillverkade från bl a Kockums och Skeppshult. Några har jag faktiskt köpt begagnade på second hand för typ 20 kronor och slipat upp och oljat in. GJUTJÄRN ROCKS!!!

2015-03-29, 13:26 | www.bockenbruse.com

# 08 Keramiska pannor

Hej har alltid hft gamla gjutjärnspannor - bäst pga reumatism orkade jag inte lyfta köpte keramiska pannor efter Tv reklam så himla bra alla med glaslock jag steker grillar kokar sylt allt går som en dans inget fastnar ,jag anväder nästan inget fett yoppen tyckar jag alla funkar på el gasol induktion

2015-03-16, 08:53 | PeterBentson

# 09 Gjutjärnspanna

Mormors gjutjärnspanna från 1943 är fortfarande bäst av allt jag provat.

2015-03-02, 13:09 | Thomas

# 10 Cerafit-mest skit

köpte den minsta Cerafit-pannan i mitten dec. 2014. Urkassa lätt-släpp egenskaper, allting bränner fast, visserligen går det att ta bort, men maten blir vidbränd. Var kan man klaga?

2015-01-23, 13:07 | roland
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: