Test av planteringsjord

Fyra för hundra eller en för femtio? Priserna varierar stort på planteringsjord. Men man får vad man betalar för.

Blanda och ge

Blanda alltid köpt planteringsjord med befintlig jord vid plantering utomhus.
Undvik spadsmala djupa gropar som fylls med köpt jord, det blir lätt vattensjukt vid regn.
Gräv hellre en rejält bred grop.
Mylla aldrig ner planteringsjord eller torv djupare än drygt 15 centimeter, alltså i matjordslagret. Längre ner når inte syret och då kan inte det organiska materialet brytas ner.
Däremot kan man gräva och luckra lite i den ljusare mineraljorden under matjorden för att underlätta för rötter att ta sig ner

Grovt är gott!

Precis som människor behöver växter fibrer och grovt material för att må bra. Basen i en bra planteringsjord är ljus grov torv som håller sig spänstig länge. Jord som är mörk och fin som kaffesump faller snabbt ihop och orsakar syrebrist för rötterna

Test av planteringsjord
Så här såg det ut under testet.
Foto: Annika Christensen

Smakar det, så kostar det. Det gamla talesättet gäller det mesta och så även planteringsjord. Så här års baxar svenska folket hem tusentals kilo planteringsjord till sina trädgårdar.

Klicka här och läs hela testet.

På bensinmackar, stormarknader och i trädgårdsbutiker ligger säckarna travade.

Prisnivåerna varierar stort – från 25–30 kronor per säck upp till en 50-lapp. Men trots att innehållet ser ungefär likadant ut, varierar kvaliteten. Det visar vårt brukartest där tomatplantor och sommardahlia fick växa i olika jordsäckar under förra sommaren.

Jordens struktur avgör förmågan att hålla fukt, vilket förstås är avgörande för att växterna ska må bra. Planteringsjord torkar lätt ut om den innehåller en stor andel höghumifierad torv. Det är sådan torv som brutits ner till fina mörka smulor som snabbt faller ihop till en platt och stum massa. Sämst på att hålla fukten var säckarna från Eldorado/Willys, K-Rauta och Warpnäs/Coop. Plantorna riskerade att dö av torka en bit in på sommaren och fick därför ett extra tillskott vatten för att hålla tiden ut.

Bäst på att hålla fukten var Weibulls Proffsjord, tätt följd av Hasselfors Planteringsjord och Växa Planteringsjord Jerle Torf.
Spänningen steg i täppan när skörden skulle vägas och mätas i slutet av provperioden. Både tomatplantor och dahlior varierade stort i storlek och omfång.

Minst blev tomatplantan i K-Rautas påse, ynka 62 centimeter hög och dessutom med gula skruttiga blad. Den hade också sämst skörd, bara 950 gram tomater. Det dåliga resultatet vägdes knappast upp av att dahlian lyckats pressa fram fyra blommor och 14 knoppar.

Klent blev det också i Eldoradopåsen, bara 970 gram tomater, och överraskande nog även i Weibulls Proffsjord med 1 100 gram tomater.

Överlägsen vinnare i invägningen blev Hasselfors Planteringsjord med hela 1 995 gram jämnstora tomater, alltså dubbelt så mycket som jordarna på jumboplats. Skånemylla från Ica Maxi visade sig vara ett hyfsat alternativ med 1 325 gram tomater och hela 32 dahliaknoppar.

Så här testade vi

Första veckan i juni 2006 köpte vi in åtta olika sorters planteringsjord. Priserna som anges gällde vid inköpstillfället. Säckarna fick lika stora dräneringshål i botten och placerades utomhus i vindskyddat läge med samma ljusförhållanden. Två kryss skars i varje säck.
I det ena planerades en busktomat ‘Tiny Tim’ och i det andra en sommardahlia. Plantorna var likvärdiga i storlek och vattnades regelbundet under testtiden.

Ingen gödning tillsattes någon av säckarna. Tredje veckan i augusti vägdes alla tomater, även omogna, på varje planta. Blommor och knoppar räknades på dahliaplantorna.

Förvirrande valfrihet

Planteringsjord, urnjord, pelargonjord, rosjord, citrusjord, rododendronjord, krukjord…

Behövs alla dessa olika sorters jord? Den frågan diskuterades nyligen av företrädare för branschen vid ett seminarium på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Inte helt överraskande blev svaret – nja, egentligen inte. Växter plockar nämligen upp de näringsämnen de behöver i sin egen takt, oavsett vad som står på påsen.

Det viktiga är att jorden har en bra struktur som håller fukt och syre till rötterna. En stabil långsiktig näringstillgång är bättre än en kraftigt gödslad jord där överskottsnäring läcker ut i naturen. Men utbudet av jord följer samma mönster som styr de flesta andra konsumentprodukter. Vi får ständigt fler tandkrämer, mjölkprodukter, bilar med mera att välja mellan – på gott och ont.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top