Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 

Test av handdiskmedel

11-06-15 09:44
Tester |
close
loading
Handdiskmedel test

Test av handdiskmedel. Foto: Erik Hedman

Det billigaste diskmedlet är bäst och det mest sålda diskmedlet håller inte måttet. Renast diskar X-tra från Coop. Läs hela testet av handdiskmedel här.

Vissa köper alltid samma märke, andra det billigaste. Icakurirens test av tio handdiskmedel visar att det är större skillnad mellan olika diskmedel än man kanske kan tro.

Bäst och renast diskar testets billigaste, X-tra från Coop. Det klarar bra av att lösa upp nästan alla ingrodda matrester utan att man behöver ta till diskborste. Bra diskar också både Änglamark och Skona.

Sämst diskresultat visar Grumme Natur, som varken klarar av äggula, spenat, mjölk eller gröt. Just de matresterna visar sig vara utslagsgivande då flera av diskmedlen har svårt att lösa upp dem. Inte ens Yes klarade av äggula, spenat och mjölk. Däremot klarar alla tio av rester av kaffe.

Diskmedlen löddrar olika mycket och på olika sätt. Yes ger många och stora bubblor, Såklart små och få. Ändå diskar de ungefär lika bra. Risken med ett diskmedel som löddrar lite är att man tar mer än man behöver. Nackdelen med ett vällöddrande diskmedel är istället att man behöver använda mer vatten för att skölja bort bubblorna. Doserar man rätt används löddret upp, så att när du diskat klart är det inte mycket lödder kvar i diskhon.

Många vill att diskvattnet ska löddra och tar mer diskmedel än som behövs. Ibland kan det också vara svårt att hitta doseringen på flaskan, som på Yes. Den vanligaste doseringen är två milliliter diskmedel per fem liter vatten, alltså två kryddmått. Det är ett mycket lätt tryck på flaskan och en svår mängd att dosera om man inte använder ett plastmått. I princip ska alltså en flaska på 500 ml, räcka till 250 diskar. Men flera av flaskorna har för stora hål eller är sladdriga vilket också gör det svårt att klämma ut rätt mängd. Dåligt för både miljön och plånboken.

Diskmedlen gör sitt bästa för att likna det marknadsledande märket Yes, både till formen på flaskorna och till färgen på diskmedlet. Medel med en miljövänlig framtoning säljs i stället i vita runda flaska.

Samtliga diskmedel är miljömärkta, de flesta med svanen, Grumme med Bra miljöval och Lidl med EU-blomman. De tre miljövänligare medlen är också utan parfym och färgmedel och bär Astma och Allergiförbundets stämpel. Trots det doftar de, men kanske inte direkt parfym. De sju andra innehåller parfym i olika grad. Starkast luktar Grumme, en "naturlig doft" enligt etiketten. Den var i alla fall så stark att den fyllde hela testköket och hängde sig kvar efter avslutad disk.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Diskmedelskraft

Så länge det finns lödder finns det diskkraft kvar??

2015-03-04, 07:21 | Birgitta

# 02 Diskmedelskraft

Så länge det finns lödder finns det diskkraft kvar??

2015-03-04, 07:16 | Birgitta

# 03 Fettlösning

@Daga, #1 Såpa! Gammal hederlig grönsåpa! Inte som diskmedel men för att torka bort fett och annat skräp från fläktkåpor och liknande.

2015-01-08, 13:08 | Tomas

# 04 Yes-diskmedel

Försöker lösa fettet på spiskåpan i köket med yes-diskmedel. Kåpan över spisen är tillverkad i kopparplåt. Men tji...det är lika fett ändå. Tycker att yes har blivit dåligt. Ge mig förslag på något bättre att få ren kåpan med.

2014-03-08, 13:58 | Daga

# 05 Svagt lågkoncentrerat handisk utses till vinnare?

Coop extra kräver 4 ml till 5 liter medan många av de andra endast kräver 2 ml. Mycket vatten i produkten, mindre drygt, ökade transporter mm nämns inte alls vid betygsättningen. Märkligt?

2013-11-04, 13:39 | Magnus Björklund

# 06 Vatten i diskmedlen?

Hur mycket vatten innehåller de olika diskmedlen som testats? Fick av en händelse reda på att ett billigt, flytande diskmedel jag köpt innehöll 81% vatten!!! Försökte sedan ta´ reda på hur mycket vatten "det mycket dyra Yes" innehåller. Omöjligt att få fullständig info från tillverkaren. Vem känner till detta med Yes och hur mycket vatten innehåller disk- medel vanligtvis? Går det att köpa diskmedel i koncentrat, dvs utan vatten?

2013-10-12, 08:28 | Hans B

# 07 Det viktigaste är...

...att vi har varandra

2011-12-04, 23:32 | Juicen

# 08 Orättvis och märklig bedömning av Grumme (forts)

Att hålet på Grumme flaskan skulle vara för stort känns också märkligt. Det är helt och hållet en vanesak hur hårt man trycker och hur hårdhänt man är och är inget som bör bedömas i ett test. Det som passar en kvinna med starka fingrar kanske inte passar en svag man. :) Många häller dessutom över diskmedel i andra behållare, t ex diskborstar med diskmedel i handtaget m m. Angående diskbetyget och rengöringsförmågan är det med stor förvåning jag läser att ett diskmedel som X-tra/Coop vinner och Grumme kommer sist. I min familj har vi precis motsatt erfarenhet, dvs att X-tra/Coop är rena skräpet och Grumme funkar hur bra som helst, inte minns för att lösa upp fett. Och nej jag får inte betalt av Grumme. :) Jag är bara mån om att en bra och miljövänlig produkt får det betyg det förtjänar i ett test som kan påverka mångas inköpsvanor. Tack för ordet!

2011-10-24, 20:41 | Magnus

# 09 Orättvis och märklig bedömning av Grumme

I artikeln står det "De tre miljövänligare medlen är också utan parfym och färgmedel...". Må vara att Grumme Natur upplevs som starkt parfymerat - det är ju en smaksak, men artikeln är tyvärr osaklig eftersom den framställer det som om Grumme skulle vara mindre miljövänligt än de tre oparfymerade produkterna vilket är helt felaktigt. I själva verket är det precis tvärtom. Grummes handdiskmedel är den enda produkten i det här testet som är märkt Bra miljöval, som innebär hårdare miljökrav än de andra märkningarna. För luktkänsliga rekommenderas Grumme Vind (oparfymerat och ofärgat) som dessutom rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. Det kunde man ju nämnt i testet tycker jag. Att innehållsförteckningen på Grumme Natur skulle vara svårläst håller jag inte heller med om. Visserligen läser man förteckningen genom diskmedlet men med god belysning och glasögon är det inget problem (och ännu lättare för alternativet Grumme Vind som är ofärgat). Att hålet på Grumme flaskan skulle ...

2011-10-24, 20:38 | Magnus

# 10 handdiskmedel

inget av diskmedlen talar om margarin olja smör hur lyckade dom är för att få bort det. har gjort pizza i långpanna o.smörjt den med olja och det är omöjligt att få bort oljan men som sagt var var är testet som talar om ren disk om man använt smör olja margarin ????

2011-08-07, 12:17 | ulla-britte

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: