Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 

Test av vattenkokare

11-09-07 14:44
Tester |
close
loading
Test av vattenkokare

Foto: Erik Hedman

Så här testade vi
  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, expert på hushållsapparater och tidigare chef på Ica provkök.
  • Tiden från att det att kokaren slår på tills att den slår av mättes.
  • Koktemperatur och yttemperatur mättes. Temperaturen på tre olika nivåer på utsidan samt på locket mättes. Därefter räknades ett medelvärde ut.
  • Varje provning upprepades tre gånger. Under provningen bedömdes också hur praktiska vattenkokarna är att använda.
  • Vattenkokarna köptes i Stockholmsområdet i maj 2011.
Tips före köpet
  • Fundera över hur du kommer att använda din vattenkokare.
  • Behöver du den till potatis- och pastavatten? Då kan en stor på 1,5–1,7 liter vara bra. Kokar du mest vatten till en kopp te? Välj då hellre en mindre modell på cirka en liter.
  • Fundera över var i köket vattenkokaren ska stå. Samtliga kokare i testet kokar vattnet relativt lång tid innan termostaten slår av. Det betyder att mycket vattenånga pyser ut som kan skada överskåpens undersida.
  • Mät hur lång sladd du behöver före köp; samtliga elsladdar är korta.
  • Provlyft kokaren i handtaget i butiken, titta inte bara på för­packningen. Flera av kokarna har stora, tjocka och oergonomiska handtag.

Vattnet ska bli hett snabbt och lätt. Det är vitsen med en vattenkokare. Men varning: Fyra av tio apparater blir farligt heta även på utsidan. Läs hela testet av vattenkokare här.

Två deciliter vatten till en kopp te eller flera liter till stora pasta­koket. För många är vattenkokaren en oumbärlig hjälp i köket – som dessutom spar energi.

Icakuriren har testat tio stycken vattenkokare i prisspannet 149 till 1 499 kronor. Samtliga kokar vatten på (närapå) nolltid. Ungefär dubbelt så fort som på vanliga spisen. Allra snabbast är Grundig och Magimix som båda kokar en liter vatten på mindre än tre minuter.

För de mest sävliga; Coline, Severin, OBH Nordica och Bodum tar det nästan en minut längre. Men betydligt viktigare än att spara in några sekunder hit eller dit är kokarnas praktiska funktion och yttemperatur. Underkänt får Coline, Severin, OBH Nordica och Krups eftersom de blir hetare än 60 grader utanpå. Hallå tillverkare, varför sparar ni in på säkerheten? Skärpning!

Coline, OBH Nordica och Krups får även klart minus för att pipen har vassa kanter som man lätt kan skära sig på. Vassa kanter har även den dyraste av dem alla, Magimix. Den får även minus för att den är mycket tung; 3,4 kilo med 1,7 liter vatten i. Det är alldeles för tungt för att kunna fylla en kopp även om man har en stark hand – och arm.

Två av kokarna är svåra att fylla på vilket ger bottenbetyg. Locket på kokaren från Severin är trögt att öppna och stänga och locket på Centurion går knappt att få upp alls.
Samtliga kokare har en termostat som slår av när vattnet kokat upp. Smart men tyvärr fortsätter de att koka ett bra tag innan termostaten slår av och bryter strömmen. Det betyder att mycket vattenånga pyser ut via avhällningspipen. Ångan fastnar och droppar från under­sidan på eventuella överskåp. Bättre kvalitet på termostaterna skulle sätta stopp för detta. Här måste också tillverkarna bättra sig!

Vinnare då? Svar: Nova Line, trots att den är långtifrån snabbast. Fördelarna överväger dock; den väger endast 786 gram och har en yttemperatur på 54 grader. Nova vinner också för att nivåmätare och signallampa är lätta att läsa av, den är lätt att greppa och hälla ur och filtret är lätt att byta. Extra plus får Nova Line för det humana priset.

 

REDAKTIONEN

Kersti Byström

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Plastvatten?

För oss är det viktigast att vattnet är rent; att det inte luktar plast och att kannan lätt kan rengöras från t ex kalkavlagringar med ett uppkok av ättika.

2013-12-22, 06:25 | M

# 02 Vattenkokarnas ljudnivå?

Har idag en Electrolux vattenkokare, som för ett väldigt liv under uppvärmningen, men ljudnivån är inget kriterium som tas med vid testerna. Jag söker en vattenkokare som är så tyst som möjligt under uppvärmningen. 2013-08-28 Ole Vasa

2013-08-28, 11:37 | Ole, Vasa

# 03 Vattenkokare

Jag kokar mitt kaffevatten på morgon, vanligen en halv liter, med en en halvliters porslinkanna i mikron. Det funkar mycket bra och är, vad jag förstår, energisnål, då endast vattnet värms upp. Det tar ca 3 minuter.

2013-02-22, 17:30 | Olli Hautala

# 04 Vattenkokare Novaline KE600A

Den första jag köpte började läcka efter ca 1 månad, fick då en ny. Den har nu också efter ca 1 år, börjat att läcka, så det blir ingen mer av det märket i alla fall.

2012-08-27, 11:19 | Carola

# 05 Novaline KE600A

Köpte en sådan idag utan att ha kollat upp kokarn, det var det enda märke dom hade på ICA och jag känner mig nöjd med en bonuschek på 100:- så blev det bara 149.00 dvs den kostade på den butiken 249:- Nu har jag kokat ur den och kokat 1 liter till mitt gudomliga brännnässelte <3 <3 <3 <3 <3 mitt omdöme 5 av 5

2012-08-15, 21:01 | Monica

# 06 Vattenkokare Novaline KE600A

Låter bra med testen, men var köper man den?

2012-08-14, 19:19 | Max Jacobson

# 07 Vattenkokare. Bäst i test - Novaline KE600A?

Hej!
Novaline KE600A är nog bra men "bäst i test" måste man fråga sig? I förutsättningarna står "Under provningen bedömdes också hur praktiska vattenkokarna är att använda". Hur tydlig nivåmätaren än är så står minimum vid 8,5 dl och maximum på 1,7 l, vilket betyder att kannan måste fyllas till hälften för att kunna koka t.ex. en kopp te på 2 dl. En ur energiekonomisk synvinkel rätt värdelös kanna alltså. Skalfönstret börjar strax under 5 dl om man nu ändå vill försöka koka en mindre vattenmängd, vilket kanske förkortar kannans livslängd i stället om det nu överhuvudtaget fungerar att koka mindre mängder. Kan bara jämföra med Philips HD4646 där man i stort sett kan värma så litet vatten man vill. Men den var ju inte med i provet. Tvivlar dock på att någon av de nio andra kannorna i provet måste fyllas till hälften som minimum.
Hälsningar / Anders

2012-04-28, 10:19 | Anders, Botebo

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: