Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Bäst i test

Bäst i testet blev Canons Pixma MG6150, som höll mycket god bildkvalitet och tydlig display. Foto: Laszlo Mag

close
loading

Test av fotoskrivare

10-11-03 11:27
Tester |
close
loading

En panel med datorvana användare bedömde skrivarna utifrån handhavande och utskriftskvalitet. Foto: Anne Meisner.

Det är mycket billigare att anlita ett fotolabb än att skriva ut bilderna hemma. Däremot blir bildkvaliteten oftast bättre med en fotoskrivare. Icakuriren har testat åtta varianter.

Ladda hem testet som pdf.

Det är ett dyrt nöje att skriva ut sina semesterbilder på en fotoskrivare hemma. Fördelen är att du kan redigera och fixa med dina bilder tills du blir nöjd, innan du skriver ut dem.

Hur mycket en bild kostar är svårt att räkna ut. Det beror på bildens storlek, fotopapprets kvalitet och märke, men lika mycket på hur många utskrifter färgpatronerna räcker till. För att komplicera det ytterligare finns det olika storlekar på färgpatronerna och det går åt olika mycket av varje färg vid varje utskrift. Dessutom kan fotoskrivarna skriva ut bilder i olika kvaliteter. Men, mellan tummen och pekfingret, får man räkna med att det för färg och fotopapper kostar åtminstone fem kronor att skriva ut en bild på 10 x 15 cm.

Icakuriren har testat åtta fotoskrivare för hemmabruk som klarar av att skriva ut bilder upp till A4-storlek. Vi har låtit en panel granska hur lätta och svåra de är att använda, men också tittat på bildkvaliteten. Generellt kan man säga att samtliga skriver ut bilder som har bättre eller motsvarande kvalitet som fotolabbens.

Bästa skrivaren är också den dyraste, Canon Pixma MG6150. Kvaliteten på utskrifterna är mycket bra med naturliga färger, hög detaljnivå och bra skärpa. Den har också en bra skanner och även trådlös anslutning. Dessutom tycker panelen att den är lätt att använda.

Sämst omdöme får testets billigaste skrivare Epson SX420. Det beror inte enbart på att den är långsammast på att skriva ut, utan också på att kvaliteten på bilderna är medelmåttiga i jämförelse med de andra skrivarna.

Sju av skrivarna har kortläsare, fem har trådlös anslutning och de flesta också usb-port. Fem av dem är så kallade multiskrivare vilket betyder att de, förutom att skriva ut bilder även kan skanna in och kopiera bilder. Det kan vara att föredra för den som vill kopiera äldre bilder, som togs innan digitalkamerans tid.

Den som skiljer ut sig är Epson Stylus Photo P50, testets minsta, men också en av de snabbaste. Det beror på att den är en renodlad fotoskrivare utan andra funktioner och anslutningar. Det gör den också mycket lättanvänd.

Priset på fotoskrivare har sjunkit betydligt det senaste året. Idag kan man få en bra fotoskrivare med patroner för under 900 kr. Men priset på en och samma skrivare kan också skilja sig mycket åt, mer än en tusenlapp. Så är det när det gäller Canon Pixma MG6150. Beroende på var du köper den, får betala 1 650 kr eller 2 791 kr, enligt Pricerunner.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

# 01 Ockerpriser på toners

Min skrivare Samsung kostade strax över 2000 kr. Då dessutom komplett med scanner och kopiator. Ska jag byta ut tonerpaketet kostar detta över 1600. Man kan ju fråga sig hur bra skrivar-, scanner och kopiatorfunktionerna är och då de kan säljas för 400 kr. Är detta pris är kvalitetsrelaterat eller blir konsumenten lurad?!

2014-10-09, 19:52 | Lennart Johansson

# 02 Extremt olönsamt att använda skrivare av idag.

Tyvärr går utvecklingen på skrivare minst sagt lusigt: ja, har av samma anledning själv inte gjort mig besväret att köpa mig en skrivare av samma anledning. Inte nog med att bläckpatronerna räcker till alldeles för få utskrifter, de är ganska dyra i inköp också - i gengäld lika med en dålig driftsekonomi, minst sagt. Och man frågar ju sig varför skrivarutvecklingen knappt rör på sig i jämförelse med kamera och datorutvecklingen - som i jämförelse går så oerhört mycket snabbare i utveckling. Jag tycker det är minst sagt märkligt att skrivarutvecklingen sackar efter som den gör, då ju även den definitivt är datarelaterad. Nästan så att man börjar undra hur folk tycker det är värt att köpa skrivare över huvud taget med den lusiga utveckling som råder på dem idag. Jag tillhör i alla fall den gruppen som bara går och väntar på att det ska bli lite fart på skrivarutvecklingen bland tillverkarna någon gång - annars nog ingen skrivare för egen del i alla fall!

2014-07-20, 00:27 | Tony

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: