Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Läsplattor

På en läsplatta kan du enbart läsa e-böcker medan du på en surfplatta även kan surfa, mejla, spela spel och se på filmer. Foto: Peter Knutson.

close
loading

Test av surfplattor

10-12-15 15:22
Tester |
close
loading
Apple Ipad

Apples Ipad har den bästa läsupplevelsen av surfplattorna i vårt test.

Surfplattan blev utsedd till årets julklapp. Icakuriren har testat tre stycken surfplattor och fem läsplattor för att se vilken som ger bäst läsupplevelse.

Ladda hem testet som pdf-fil.

Det råder en viss förvirring när det gäller läsplattor och surfplattor. Många tror att det är samma sak. På läsplattor att man enbart läsa e-böcker medan man på en surfplatta även kan, som namnet antyder, surfa, men också maila, spela spel, se på filmer. Vissa har även kamera och telefon.

Att kunna läsa en bok på en skärm är egentligen inget nytt. När de bärbara datorerna kom i början på 1990-talet kunde man ladda ner e-böcker till dem. Men det slog aldrig riktigt eftersom det fanns mycket få boktitlar, dessutom var inte datorerna gjorda för att läsa en hel bok på. Men det är dagens läs- och surfplattor.

Icakuriren har testat hur läsvänliga åtta plattor är, fem läsplattor och tre surfplattor.

Bästa läsplattan, men också den dyraste, är Sonys Reader PRS-650 Touch. Den har en bra och läsvänlig skärm, det är lätt att ändra storlek på texten och den ger intryck av kvalitet. Den är också ensam om bland läsplattorna att ha pekskärm, vilket gör den lättanvänd. Den har även andra finesser, som anteckningsbok och engelsk ordbok – du behöver bara peka på ett ord så får du förklaringen.

Men även Bookeen Cybook Opus är läsvänlig och dessutom okomplicerad att använda. Dessutom smidig och nätt och känner av om du håller den stående eller liggande. Däremot har den inga extra funktioner, utan är en ren läsplatta.

Sämst betyg får Sovos. Skärmen är smal och dessutom bara fem tum, vilket minskar läsvänligheten. Den är också den enda av läsplattorna med LCD-skärm, och med den sämsta betraktelsevinkeln, d.v.s man måste hålla den rakt framför ögonen. Dessutom slukar den batteri. Men Sovos har flera plus. Det är lätt att hitta i menyn och att bläddra. Men det uppväger inte faktumet att den är sämst att läsa på.

I Icakurirens stora test ingår också surfplattorna Dells Streak, Apples Ipad och Samsungs Galaxy Tab. Under hösten piskades förväntningarna upp inför lanseringen av Apples surfplatta Ipad i Sverige och som släpptes lagom till julhandeln. De andra surfplattor har kommit i skymundan. De tre surfplattorna skiljer sig stort åt när det gäller storlek; från Dells femtumsskärm till Ipadens tio tums. Storleken gör också att Ipaden är tre gånger så tung som Dells. Gemensamt för dem är att de har skärmar med pekfunktion.

Bäst att läsa på av samtliga är Apples Ipad 3G, som förresten redan fått smeknamnet Paddan. Skärmen är ungefär lika stor på bredden som en uppslagen pocketbok och det är lika roligt varje gång att bläddra till nästa sida genom att dra med fingret på skärmen så att sidan följer med. Det hjälper till att skapa en verklig läsupplevelse. Det är också lätt att hitta i menyn och att ändra storlek på texten. Den har också bra tangentbord och bra ljud. Ett stort minus är att man är låst till Apples egen mjukvara Itunes för att kunna föra över filer mellan datorer. Vad Ipaden saknar och som de två andra surfplattorna har, är kamera, telefon och minneskortläsare. Storleken gör den också skrymmande att ha med sig, den får varken plats i fickan eller handväskan.

Till bästa portabla surfplatta utser Icakuriren istället Samsung Galaxy Tab GT-P1000, som också har en läsvänlig skärm med bra grafik. Det är lätt att byta sida i boken och att hitta i menyn. Dessutom ligger den bra i handen och får plats i handväskan.

Dells Streak har alla funktioner som Samsung har. Men den smala och lilla skärmen gör den inte särskilt läsvänlig och det är plottrigt att navigera i menyn. Den är mer en mobil med många funktioner, än en surfplatta.

 

REDAKTIONEN

Anne Meisner

Reporter
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

hand som klipper med sekatör
close
loading
 

Earl grey te av olika fabrikat
close
loading
 

Test av stavmixrar
close
loading
 

Test av brödrostar
close
loading
 

Test av surfplattor
close
loading
 
 
 

Annons: