Test av kökssvampar

Den gröna kökssvampen finns vid varje diskställ. Men vissa tappar formen redan första disken. Läs vår test av den vanligaste typen av kökssvamp med grön skrubbyta här.

Test av kökssvampar
Test av kökssvampar
Test av kökssvampar. Foto: Erik Hedman

Svampen med en slipyta kom till för att göra det lättare att hålla vedspisen ren. Idag finns det mängder av liknande kökssvampar för olika ändamål.

Icakuriren har testat den vanligaste typen; den med en grön skrubbyta. Den kan tyckas liten och obetydlig, men är bra att ta till för att få bort ingrodd smuts och vidbrända matresterna. Svampen är avsedd för grovrengöring av gjutjärnspannor, kastruller och grillgaller och säljs oftast i en förpackning av tio.

Det är små skillnader mellan de sex märkena. Det som främst avgör hur bra de är, är tjockleken på sliplagret och storleken på svampen, men ingen är riktigt bra.

Bäst är den blå svampen av märket Scotch-Brite, den tar lättast och snabbast bort de inbrända och ingrodda matresterna. Den håller också formen hyfsat, men är också den dyrast.

Sämst är svampen från Lidl. Den liksom halkar över matresterna, istället för att ta bort dem. Då är det effektivare att ta några tag med diskborsten.

X-tra och Frida är inte heller särskilt effektiva eller bra, hur mycket man än tar i. De tappar formen redan vid första användningen och slits så snabbt att de bara håller en gång. Hur miljövänligt är det? Å andra sidan kostar de bara en krona styck.

Flera av förpackningarna innehåller också svampar med en vit slipyta. Beroende på märke har de olika användningsområden, allt enligt texten på förpackningarna. På Fridas står det att de är till för glas, porslin och teflon. Icas för spisen, tvättstället, diskbänken och kakel, medan den vita svampen av märket Fixa passar bra till badrumsstädning.

I butikerna finns det också speciella svampar avsedda enbart för ytor i badrummet eller plastbelagda stekpannor och kastruller. Det är svårt att få någon överblick över vilka olika typer som finns. Svamparna ser mycket snarlika ut, så det gäller att läsa på förpackningen vad de ska användas till. Gemensamt för dem är att de kan repa om de används på fel yta.

En repad yta blir matt och smutsen fastnar betydligt snabbare.

Den här typen av produkten har inte riktigt har hängt med i utvecklingen. Idag står det inte en vedspis i köken, utan oftare en repkänslig keramikhäll. Stekpannan är inte av gjutjärn utan har en beläggning av plast och många andra av våra redskap är också av plastmaterial och blir repiga av den här typen av svampar. Produkten behöver utvecklas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top