17 tips som gör dig till en bättre kock

Du behöver inte vara utbildad kock. Du behöver inte dyr utrustning. Du behöver inte ens mycket erfarenhet. Allt du behöver för att bli en bättre kock idag är lite kunskap. Eller som i fallet med denna lista, 17 handfasta tips.

1. Skriv i dina kokböcker – behövde soppan mer tomat? Elller behövde kycklingen 10 minuter till i ugnen? Skriv ned det och du kommer aldrig göra det misstaget igen. 

2. Bemästra de picklade grönsakerna – blanda lite salt och socker i vitvinsvinäger. Lägg över tunt skivade råda grönsaker. Vänta 20 minuter. Ät.

3. Släng de flesta av dina kryddor – vissa kryddor dör snabbt. Lukta på dem – om de inte luktar någonting, smakar de ingenting heller. Och om de inte smakar någonting, lagar du mat med ett smaklöst brunt pulver.

17 tips som gör dig till en bättre kock

4. Behandla dina örter som blommor – det finns inget värre än vissna örter. Nästa gång, ansa rötterna och placera örterna i ett glas vatten i en plastpåse, och förvara det i kylskåpet.

5. Se till att din arbetsyta är väl upplyst – din 40-watt glödlampa i ugnsfläkten kommer inte att göra det. Se till att skaffa en bra lampa så ser du vad du gör.

17 tips som gör dig till en bättre kock

 

6. Köp bakplåtspapper – vad ska du annars rosta dina grönsaker på?

7. Köp en ny kökssvamp – livsviktig fråga. Om din svamp är äcklig och luktar, hur förväntar du dig att den får tallrikarna rena?

8. Hitta den största skålen och köp den – du kan inte blanda en sallad, eller göra köttbullar i en liten skål. Det enda du skapar är en större röra.

9. Undvik skärbrädor i glas – de gör dina knivar slöa, de är hala och de är svåra att använda. Använd skärbrädor i trä, bambu eller plast istället.

17 tips som gör dig till en bättre kock

 

10. Krydda (några av) dina grönsaker med socker – morötter, zuccini och tomater är grönsaker med en naturlig sötma som fångas upp av en nypa (bara en nypa!) socker.

11. Låt maten svalna innan du stoppar den i kylskåpet eller frysen – om du inte gör det, kommer temperaturen i kylskåpet att öka. Och det enda som drar fördel av det är mögel.

12. Köp farinsocker och muscavadosocker då du ska använda det, i så liten mängd som möjligt – det håller helt enkelt inte speciellt länge.

17 tips som gör dig till en bättre kock

 

13. Men om ditt sockret är stenhårt, släng det inte – återuppliva det genom en minut eller så i mikrovågsugnen.

14. Olja, salta, rosta – i den ordningen. När du rostar grönsakerna, vänd de i olja, och krydda sedan med salt och peppar. På det sättet fastnar din kryddning på maten.

15. Marinera din ost – mozzarella, fetaost och färsk getost? Gott. Mozzarella, fetaost och getost marinerad i olivolja, chiliflingor, och färska örter? Ännu godare.

17 tips som gör dig till en bättre kock

 

16. Rosta dina kryddor – en snabbis i en torr panna på medelvarm temperatur väcker kryddorna och de släpper ifrån sig sina oljor. Använd hela kryddor, bevaka stekpannan som en hök, rör konstant tills kryddorna doftar, och för sedan över på en tallrik för att svalna innan användning.

17. Smaka – och krydda – vid varje steg i matlagningen. Om du väntar till slutet, är det antagligen för sent.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top