Därför firar de jul utan alkohol

Allt fler väljer bort alkoholen under julen för barnens och hälsans skull. Författaren Hillevi Wahl tycker att nykterhet är den bästa julklapp vi kan ge.

Att julen ska vara vit, som i Bing Crosbys julsångsklassiker, har vi fått höra sedan vi var små. Men de senaste åren har den vita julen fått en ny innebörd. Nu handlar drömmarna inte längre om snö, utan om
nykterhet. 

Alltfler tackar nej till alko-hol under familjens högtid nummer ett. 

Förra året lovade 27 660 svenskar att avstå från alkohol under julafton, juldagen och annandagen genom IOGT-NTO-kampanjen Vit jul. En av dem var författaren och före-läsaren Hillevi Wahl.

Gripande självbiografi

Alla som har läst hennes grip-ande, självbiografiska roman Kärleksbarnet om att växa upp med två missbrukande föräldrar vet att hennes barndoms jular inte var vita, utan nattsvarta. Irmeli, hennes alter ego, beskriver dem som ett enda långt, helvetiskt lidande som hon önskade att hon kunde sova bort. När de andra barnen i klassen pratade om önskelistor, julklappar, klädda granar och härligt doftande julskinka, knöt det sig i hennes mage. 

“Hemma hos oss fanns det ingen julgran – de barrar så jävligt – och de enda dofter som spred sig hemma var av utslaget vin och fylla.”

Vad var värst?

– Att tryggheten försvann helt och hållet. Jag sov knappt, utan gick runt och kollade att det inte började brinna när mamma och pappa somnat med cigaretten i någon soffa. Okända män kunde komma in och kladda på mig medan jag sov, kanske någon de hade träffat på krogen och tagit hem. Flera gånger fick jag fly från våldtäktsmän medan mina föräldrar sov eller var för berusade för att reagera, säger hon.   

Under terminerna skötte de sig hyfsat och skolan fanns där som en trygghet, men förs-ta dagen på lovet satte drickandet igång. Sällan fanns det pengar till julklappar, men alltid till sprit.

Vart femte barn

Hillevi Wahl är långt ifrån ensam om sina upplevelser. 

– Vi är många som har eller har haft det så här. Vart femte barn har en förälder med ett riskfyllt drickande. Men det kan även vara andra vuxna som barnen firar jul med som inte kan hantera alkohol,
säger Hillevi Wahl.

Men – och det är hon noga med att påpeka – det behöver inte handla om missbruk för att barn ska känna sig otrygga. Även barn till så kallade normalkonsumenter kan må dåligt när de vuxna dricker. 

– Barn gillar fest men inte alkohol. De märker lätt när de vuxna börjar bete sig annorlunda och det är skrämmande. Därför är varje nykter person kring barnen viktig, säger hon.

Det finns flera goda argument för en vit jul när man firar tillsammans med barn, tycker Hillevi.

– Menar man allvar med att julen är barnens högtid är nykterhet den bästa julklapp vi kan ge. Barn vill ha nyktra vuxna. Att skriva på för en vit jul kan vara ett bra sätt för den som har det kämpigt med alkoholen att inte sticka ut, utan hänvisa till kampanjen när man avstår. Det tredje argumentet är att det är så himla roligt! Man blir pigg och orkar mer, kanske att spela spel och vara ute med barnen och leka. 

 “Tack vare hälsotrenden” 

Hillevi Wahls familj brukar fira julafton hos hennes
systerson med familj.

– Det är sång och dans, god mat, många barn och massvis med julklappar. Vi pratar och har en fin gemenskap. 

Varken Hillevi eller hennes man Gunnar dricker någon alko-
hol under julen, det gör de
aldrig när barnen är med och nästan aldrig annars heller. 

– De andra vuxna kanske tar någon julöl, men det är absolut inget som stör, säger hon.

De flesta hon har pratat med tycker att hennes engagemang för en vit jul är bra.

– Jag tror att det här är något som kommer mer och mer – mycket tack vare hälsotrenden. Att säga nej till alkohol har blivit okej, särskilt bland dem som tränar mycket precis som jag. Men en del människor blir jättearga, som om man ska ta deras snuttefilt ifrån dem. 

– Traditionerna kring jul är så laddade. Men om man inte kan avstå från alkohol under tre dagar för barnens skull, kanske man ska ta sig en rejäl funderare, säger hon. 

Av: Maria Fröjdh

Experten: “Ta upp det som en spännade idé”

Alkohol eller inte kan vara känsligt. Alkoholläkaren Sven Andréasson tipsar om vad man kan göra när någon närstående dricker för mycket. 

Hur tar man upp sin önskan om en vit jul utan att det blir känsligt? Sven Andréasson, alkoholläkare på Beroendecentrum i Stockholm, tycker att man ska betona vinsterna istället för det man avstår. 

– Ta upp det som en spännande idé. “Låt oss testa detta. Jag tror att det kan bli jätte-bra.” Påtala vinsterna, att barn vill ha nyktra vuxna och så vidare, istället för att hänvisa till tidigare sjöslag. 

Varför kan det bli dålig stämning när man tackar nej till alkohol?

– Vissa kan bli störda när någon avviker från mönstret. De som startar tjatkampanjer är ofta högkonsumenter eller har kommit in i ett beroende. Alkoholen är ju viktigare för dem och har en större laddning. Sedan ska man inte överdriva, de flesta bryr sig inte om vad andra dricker.

Vad gör man om någon man känner dricker för mycket? 

– Det beror på relationen. Är det någon man känner väl och bryr sig om kan man försöka hitta former för att ta upp frågan på ett respektfullt sätt. “Jag har lagt märke till att du dricker en del och undrar hur du mår.” Det är viktigt att inte anklaga eller moralisera, utan visa sin oro.

Är det fler som söker hjälp för sina alkoholproblem kring jul än annars?

– Det sägs ofta så, men det har vi svårt att se. De flesta söker sig ogärna till socialtjänsten eller psykiatrin, som är de hjälpsystem som finns på många håll, så trösklarna är höga. Däremot är det fler anhöriga som hör av sig under årets lediga perioder, säger Sven Andréasson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top