Vi guidar dig till poddarnas värld

Podradion breder ut sig, med allt från flabbande mediemän till initierade samtal med ärkebi­skopen och minst fem historiepoddar. Icakuriren guidar till poddarnas värld.

Exakt vad är en pod?

En podcast (också podsändning, podd eller podradio) är ett radioprogram som sänds ut via internet. Termen “podcast” användes för första gången 2005 och anspelar på Apples mediaspelare “Ipod”.

Hur lyssnar man?

Via dator, mobil, läsplatta och liknande enheter. Antingen laddar man ner programmen, eller “streamar” via konstant internetuppkoppling.

Vad är skillnaden mot vanlig radio?

Du väljer själv när och var du vill lyssna på ett avsnitt (även många “vanliga” radioprogram läggs ut i pod-version). Pod-formatet tillåter samtal som är längre, mer vindlande och kanske personligare än i traditionella program. Vissa framhåller poddarnas fördjup-ande och poetiska kvaliteter. Fast det finns tramsig och amatörmässig podradio också.

Är det bara medelålders mediemän och kändisar som gör poddar?

Nejdå, även om de grupperna är överrepresenterade. Även barnmorskor, historielärare och fullständiga o-kändisar sänder pod. Faktiskt kan vem som helst enkelt komma igång. 

Var hittar man poddarna?

De samlas upp av så kallade podcastklienter – ljudspelare som är ett slags arkiv och bibliotek för poddar. Via klienterna går det att enkelt hitta, lyssna och prenumerera på poddarna. Den mest spridda klienten är Apples Itunes. De går att ladda ner från App store eller Google play. Poddar finns även på plattformar som Spotify och Youtube samt Acast, som är ett slags Spotify specifikt för poddar.

Vad kostar det?

De flesta poddar är gratis.Om det kostar något, brukar det anges tydligt. Somliga är reklamfinansierade, vilket kan innebära störande reklam. 

Johan Croneman: Varför struntar SVT i sina tittare?

Här är poddarna att ha koll på

P3 Dokumentär

Program som gräver i arkiven och talar med dem som var med när det hände. Avsnitt om Trustorhärvan, Legenden Leila K och Instagram-upploppen i Göteborg och annan nutidshistoria.

 

En varg söker sin pod

Serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli pratar om kultur och analyserar vår samtid.

 

Bildningspodden

En poddcast för vetgiriga. Några av landets ledande forskare diskuterar historiska fenomen, personer och idéströmningar på ett underhållande sätt. Om kurorter, cykelns historia, Mai Zetterling, ockultism…

Fredagspodden med Hannah & Amanda

Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman pratar livs-frågor, högt och lågt med allt från läppstift till ångest och anekdoter från barndomen.

 

Skrivarpodden

Om hantverket kring skrivandet och bokens väg till läsaren, med Kerstin Önnebo. Allt från egenutgivning till grammatik.

 

Retoriskt!

En pod om att övertyga. Varför är kungens tal så dåliga och Obamas så bra? Hur ska du vinna en diskussion med en kompis som har fel åsikt? Med retoriktränaren Barbro Fällman.

 

Den fantastiska resan

Musikern Zara Larsson i diskussioner om musik, föräldrar, feminism, näthat och mycket annat med
kompisen Noel Filke.

 

Norrlandspodden

Journalisterna Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter tar upp ämnen som berör gles-
bygden och Norrland. Hur står det till med rättvisan i landet?

 

Della Sport

Världen sedd genom sportglasögon med Simon Chippen Svensson och Jonatan Unge.

 

Kära barn

Psykotera-peuten och barn-morskan Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn och föräldraskap.

 

Värvet

En prisbelönt podradio med kända människor i långa intervjuer med Kristoffer Triumf. Inspelad i hans ateljé i Vällingby.

 

Alex & Sigges podcast

Nordens största samtidsanalys i Nordens största pod i produktion av Alex Schulman och Sigge Eklund.

 

Historiepodden

Rykande inaktuellt med historielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson. Folkbildning och underhållning möts. Podradion sänds varannan vecka. Mycket nöje!

 

Träningspodden med Jessica och Lofsan

Träningspepp med programledaren Jessica Almenäs och tränings-experten Lovisa Sandström. Inspiration för både nybörjare och hängivna träningsfantaster.

 

Ångestpodden

Under parollen Kom ihåg att det alltid är okej att må dåligt resonerar 22-åringarna Ida och Sofie kring depression, anorexia, krossade hjärtan och fuldagar.

 

Snedtänkt med Kalle Lind

Kalle Lind pratar gammal tv, konstiga politiker, udda film, äcklig mat, knäpp schlager, kioskböcker med mycket mera.

 

Prata till punkt

Om existentiella frågor, tro och det goda i samhället. Med ärkebiskop Antje Jackelén.

 

Spår

Om kända kriminalfall, förtroendet för rättsväsendet och ljusskygga människor från Sveriges undre värld. Med Anton Berg och Martin Jönsson.

 

Maratonpodden

Om uthållig-hets-sporter som löpning, cykling, längdskidåkning, simning. Med journalisten och bloggaren Petra Månström.

 

Ligga med P3

Frispråkigt och högt i tak om sex och relationer. Blandar erotiska noveller med reportage. 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top