Snart kan du slippa de grå håren

Grått hår är ju faktiskt riktig snyggt, men många längtar ändå tillbaka till när håret hade kvar sin färg. Nu börjar forskningen närma sig en lösning på problemet.

Det handlar så klart om pigmentproduktion och forskarna har lyckats isolera ett antal nervgångar som är kopplade till cellerna som är avgörande för produktionen av pigment, skriver Daily Mail.

Forskarna på New York University School of Medicine har i första hand varit ute efter att hjälpa personer med hudsjukdomen vitiligo, där hunden drabbas av pigmentbortfall. Men under försöken har man sett att även hårpigmentet påverkas positivt när nervgångarna stimulerats. Forskarna tror att en medecin för vitiligo relativt snart kan komma att finnas på marknaden, men möjligtvis även medicin mot grått hår. 

Försöken gjordes på möss som fötts upp med brist på proteinet EdnrB och därför fick grå päls för tidigt. När man stimulerat nervgångarna där proteinet rör sig har man sett en ökning i pigementproduktionen och mössens päls har återfått sin färg. 

Läs mer här.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top