TV: Kung Carl XVI Gustafs bästa ögonblick

Vår monark Carl XVI Gustaf fyller 71 år. Sedan 1973 har han varit kung, om än med lite mindre befogenheter än sina föregångare. Här har vi samlat några fantastiska klipp från hans majestäts tid som regent. För Sverige i tiden.

1. En ung osäker Carl Gustaf svär kungaeden eftar att hans farfar Gustaf VI Adolf avlidit 1973. Kungens pappa Gustaf Adolf dog redan 1947 i en flygplansolycka på Kastrup. 

 

 2. Kungen träffar Silvia Sommerlath under OS i München 1972. Det säger klick och värvningen av tysk brazilanska Silvia till kungahuset ökar dess popularitet enormt. 

3. Kungen och Silvia gör det som förväntas av dem och barnen kommer i tät följd. 1977 föds kronprinsessan Victora som kommer att bli Sveriges nya regent en dag. Här är den klassiska “Mer kött-filmen” från 1985 som visar att familjen på Drottningholm inte är alltför olik vanliga barnfamiljer. 

4. Kungen är som du och jag. Fantastikt roligt klipp där han blir påkommen av Gert Fylking när han tänder en cigarett. Rökning är inget kungen visat upp i det offentliga. 

TV: Kung Carl XVI Gustafs bästa ögonblick
Klicka för att komma till klippet.

5. Kungen håller ett känslomässigt och starkt tal efter tsunamikatastrofen i december 2004. Här blir hans funktion som en kontinuerligt statsöverhuvud tydlig. Kungen blir hyllad för talet och i talet pratar han om sina egna erfarenheter över att ha mist en förälder. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top