Smidig uppfinning avslöjar gluten i din mat

Osäker om maten du beställt innehåller gluten? Inom en snar framtid kommer du kunna mäta glutenhalten vid restaurangbordet.

Att äta på restaurang kan vara en jobbig upplevelse för dels glutenallergiker och dels alla som vill undvika gluten. Visserligen är det många restauranger som idag kan berätta huruvida det är gluten i maten eller inte – men långt ifrån alla.

Ett företag från San Fransico uppfunnit en redskap som på bara ett fåtal minuter kan berätta för dig om det är gluten i maten eller inte.
– Många människor som har allergier blir väldigt stressade när det ska gå på restaurang. Vår produkt gör att de kan börja gå ut mer och vara mer öppna för sociala tillställningar, säger chefsingenjören Scott Sundvor till Live Science.    

Smidig uppfinning avslöjar gluten i din mat
Foto: Nima

Nima som produkten heter fungerar på så sätt att du lägger en lite bit av maten i en kapsel, vrider på locket och sätter den i huvudsensorn. Efter två-tre minuter får du reda på om maten är säker att äta genom att antingen visa en smiley när det är okej, och en ledsen smiley när maten testats positivt för gluten.

Apparaten kan testa alla sorters mat, från friterat till soppa, och den är 99,5 procent säker i sina bedömningar. Dessutom är det så liten att du enkelt kan bära med den i en handväska eller din jackficka. 

Nima ingick i Time Magazines lista äver den bästa uppfinningarna under 2015, men för tillfället går den bara att beställa i USA. När och om produkten når den svenska marknanden är fortfarande oklart.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top