Din gamla nalle kan vara ett fynd

Dina gamla Barbiedockor eller modelljärnvägen som samlar damm på vinden kan ge klirr i kassan. Här är vad du ska titta efter – och vad de kan vara värda.

Många av oss har lådor med gamla leksaker undanstuvade på vindar och i förråd, grejor som kan vara guld värda om man har tur. Leksaker med några decennier på nacken är nämligen heta som samlarföremål.

–Leksaker som gjort succé vid lanseringen blir ofta samlarobjekt 30–40 år senare, när barnen som vuxit upp med dem blivit vuxna. Med jobb och pengar på fickan vill folk ofta köpa tillbaka de här grej-orna för att återknyta till sin barndom – det är då den stora nostalgieffekten sätter in. Alla de här vanliga leksakerna som Barbie, Lundby-dockskåp och modelljärnvägar är absolut en vuxenhobby idag, och även en professionell sysselsättning för dem som tillgodoser de här samlarnas behov.

Det säger Magnus Palm, grundare av tidskriften Scandinavian Retro och expert på 1950–1970-talets prylar och design.

Här är fem marknader för gamla leksaker på nätet:

Tradera
Blocket
E-bay
Barnebys
Auctionet

Till periodens mest eftertraktade och värdefulla leksaker hör de mekaniska av plåt, som uppdragbara robotar, bilar och motorcyklar. Magnus Palm plockar fram en Familjen Flinta-leksak från tidigt 1960-tal, Wilma på trehjulig plåt-cykel, som han drar upp och låter plinga runt på bordet. Den är i skinande originalskick, till och med kartongen finns kvar, vilket trissar upp värdet till minst 4 000–5 000 kronor. Även lite defekt och utan låda skulle Wilma på plåtcykeln ha betingat en tusenlapp. Rostig och bucklig kanske bara en hundring.

– Men den här typen av grej-or har ändå ofta ett värde, konstaterar Magnus Palm.

För de vanligaste leksakerna av typen Barbie är skicket avgörande. Ska de ha något värde på marknaden, duger det inte att Barbie fått håret bortklippt, dockskåpet blivit omtapetserat och fått skorstenen bortslagen eller nallen är sliten och nött. Gott till perfekt originalskick är vad som gäller för den sortens objekt.

Ovanliga serier eftertraktade

De populäraste leksakerna har ofta tillverkats i ett mycket stort antal varianter och det är förstås de ovanliga serierna som är mest eftertraktade. Som den sällsynta gröna dockskåpsversionen av Arne Jacobsens snurrfåtölj Ägget från 1967, idag värd cirka 
2 500 kronor.

– På de bästa sakerna stiger priserna hela tiden, säger Magnus Palm.

Hur pass stor är då sannolikheten att man verkligen skulle hitta något värdefullt och inte alldeles sönderlekt i leksaks-lådorna uppe på vinden?

– Lundby-möbler från 1970- talet är vanliga även i gott skick, säger Magnus Palm. 

– Jag skulle också tro att det finns en hel del välbevarade Barbie-dockor. Mycket är visserligen slitet och trasigt, men min erfarenhet är att många av barnen – flickorna – som fick de här dockorna var väldigt rädda om dem, eftersom de var så fina. En del fick faktiskt knappt leka med dem för föräldrarna. Man kanske till och med behöll kartongen, säger han.

Tåg för tusenlappar

Modelljärnvägar är ett kapitel för sig, med en häpnadsväckande andrahandsmarknad i Sverige och inte minst i Tyskland. 

En genomgång av begagnat-sajterna här och utomlands visar att gamla modelltåg köps och säljs för många tusentals kronor, men för lekmannen (!) kan det vara snudd på omöjligt att avgöra vad som är värdefullt och inte. Av två till synes identiska tågvagnar kan den ena vara värd 3 000 kronor och den andra bara 35, säger Hans Langhorst som är värderingsman och driver modelljärnvägsbutiken Eskader i Stockholm.

– Det kanske bara är någon siffra på vagnen som skiljer. De här startkiten som folk har liggande hemma är kanske inget speciellt, men allt som oftast hittar man någon raritet som sticker ut även bland sådana. Vissa tillverkare ger också betydligt högre priser på andrahandsmarknaden än andra. Märklin-lok från 1950-talet ligger flera tusenlappar högre än motsvarande av märket Fleischmann från samma epok. 

Källor Retro klassiker leksaker,
Eskader, Magnus Palm.

 Så mycket är leksakerna värda

Din gamla nalle kan vara ett fynd
Tidigt 1960-tal Mekanisk Familjen Flinta-figur, Marx, med låda, ca 4 000 kr i perfekt skick.
Din gamla nalle kan vara ett fynd
1965–1967: Lok, holländska statsjärnvägarna, Märklin, med låda, ca 1 500 kr.
Din gamla nalle kan vara ett fynd
I mitten: 1971 Malibu, budgetvariant utan fördyrande finesser. 100–300 kr.

Till höger: 1968 Talking, talande Barbie som i svensk utgåva kan säga saker på svenska.1 000–1 500 kr

Din gamla nalle kan vara ett fynd
1964–1965 Ken – klädd i smoking. 1 000–1 500 kr.
Din gamla nalle kan vara ett fynd
1959 Första varianten av ”Sveriges mest sålda hus” med stormönstrade tapeter sålde i 30 000 ex per år bara under 60-talet. 1 000–1 500 kr.
Din gamla nalle kan vara ett fynd
1972 Sovrumsmöbel Skandinavia. 100–250 kr.
Din gamla nalle kan vara ett fynd
1967 Badrumsinredning med blå kakelvägg. 250-500 kr
Din gamla nalle kan vara ett fynd
1972 Vridbar färg-tv i plast med Pippi Långstrump. 100–250 kr.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top