5 snabba sätt att få fina sommarfötter

Barfotatider igen – men hur står det till med fossingarna? Här är fotvårdsexpertens snabbkur för fina sommarfötter.

1. När målet är fina fötter fort, så hjälper ett fotsalt i det behagligt varma vattnet till att mjuka upp fötterna. Du behöver ingen specialdesignad fotbalja, en enkel av plast duger fint. Fem minuters dopp i baljan räcker, enligt Viktoria Strömstedt. Fötterna ska inte vara för uppluckrade inför nästa steg: Att fila. 

Luckras foten upp för mycket blir det svårare att fila, du får inget bra “grepp” på förhårdnaderna.  

2. Torka dina varma och fotbads-glada fötter, och fila bort förhårdnader när fötterna fortfarande är lite fuktiga. 

Viktoria Strömstedt rekommenderar en fil med finkornig yta – de som är grova tär så mycket på huden. Och den bör enligt henne vara manuell: 

– Med de elektriska fotfilarna kan det gå så fort, att man tar mer än man planerat, det liksom bara rullar på, förklarar hon. 

Fila behöver man bara göra var tredje vecka, enligt Viktoria Strömstedt. Annars försvarar sig huden genom att öka produktionen av hud. Något som kan leda till mer förhårdnader.  

3. A och O för fina fötter är att vara noga med att smörja in dem – varje dag. Vintertid med feta salvor som gärna får innehålla bivax. Sommartid kan en lättare skumsalva som inte blir så kletig passa bättre. Särskilt om du smörjer på morgonen och sedan vill gå barfota i sandaletterna, det är ju inte roligt att halka omkring i skorna och riskera att trampa snett… Den fotkräm som du väljer får gärna innehålla det kroppsegna ämnet karbamid, en fuktbindare som stärker huden, tipsar Viktoria Strömstedt. 

 4. Dags att klippa tånaglarna. Klipp dem så rakt som möjligt och efter tåns form för att undvika nageltrång. Efter det här kan man med en finkornig manuell nagelfil, fila lite på naglarna till fin form utan ojämnheter. 

Sedan är det dags för någon typ av nagelolja, som du kan smörja både nagel och nagelband med. Viktoria Strömstedt rekommenderar en typ som innehåller jojobaolja eller myrraolja, vars små partiklar kan tränga in i nageln och ge näring. Massera nagelbanden med oljan så att du “masserar ner”, överskottet. 

– Vid pedikyr så petas nagelbanden ner, inom medicinsk fotvård gör vi inte det. Vi “polerbuffar” inte heller, det vill säga filar bort översta lagret på själva nageln. Risken att få nagelsjukdom, som nagelsvamp, ökar då. 

Viktoria Strömstedts rekommendation är därför att undvika att fila för mycket på själva nageln. 

5. Vill du måla naglarna direkt efter att ha fotbadat, filat, klippt och oljat naglarna, behöver du torka bort oljan med en mild remover först. Eller så nageloljar du på kvällen, låter oljan vara och målar på morgonen. En av årets nagellackstrender är för övrigt ljusa färger. 

 

När vinterstrumporna åker av avslöjas en del saker som vi förträngt under det senaste halvåret. Hos åtminstone några av oss visas diverse osympatiska förhårdnader på hälar och tår som kanske inte fått så mycket kärlek på ett tag. 

Med nyinköpta sandaler eller sandaletter undrar man med viss förtvivlan hur man ska kunna få fina fötter igen, så att man vågar släppa loss och visa fötterna? Går det att fixa på en kväll i sitt eget badrum? 

– Ja, man kan absolut få fina fötter hemma, men har man stora besvär med exempelvis fotsprickor, kan man behöva proffshjälp av en fotterapeut, säger Viktoria Strömstedt, platsansvarig och fotvårdslärare vid Axelsons fotvårdsskola i Stockholm.  

Här guidar hon oss till sommarfina fötter i fem steg, en procedur som tar max 30 minuter.

Av: Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top