Fruntimmersveckan – och Fredrik så klart

Veckan börjar i och för sig med Fredrik men sen är det kvinnlig dominans hela veckan ut.

Ända sedan 1800-talet har just denna veckan kallats för fruntimmersveckan. Den börjar den 19 juli med Sara-dagen och avslutas den 24 juli med Kristina-dagen. Visserligen börjar veckan redan den 18 juli med Fredrik – men idag koncentrerar vi oss på damerna. 

Fruntimmersveckan:

19 juli – Sara

Namnet Sara har ett hebreiskt ursprung med betydelsen furstinna eller härskarinna. Det har funnits i svenskan sedan slutet av 1400-talet, men blev först ett modenamn under slutet av 1900-talet. Har varit en del av fruntimmersveckan sedan 1698. 

42 802 personer i Sverige har Sara som tilltalsnamn 

20 juli – Margareta

Margareta härstammar från persiskans ord för pärla och har funnits i svenskan sedan 1100-talet. Idag är det ett av de vanligaste namnen i Sverige. 

23 957 personer i Sverige har Margareta som tilltalsnamn

21 juli – Johanna 

Namnet kommer ursprungligen från det grekiska namnet Johannes, som betyder “gud har förbarmat sig”. Johanna har funnits i svenskan sedan början av 1300-talet, men blev allmänt spritt först på 1600-talet. Har varit en del av fruntimmersveckan sedan 1755.  

33 999 personer i Sverige har Johanna som tilltalsnamn

22 juli – Magdalena 

Namnet är av grekiskt ursprung med betydelsen “kvinnan från Magdala”. Maagdalena har funnits i svenskan sedan 1400-talet och blev vanligt på 1800-talet, speciellt i de svenska formerna Malin och Malena. 

5 552 personer i Sverige har Magdalena som tilltalsnamn

23 juli – Emma 

Emma har tyskt ursprung och är troligen en kortform av namn på Ermin, som betyder hög eller väldig. Emma har funnits i svenskan sedan slutet av 1700-talet och namnet var mycket populärt under slutet av 1900-talet. Namnet har varit en del av fruntimmersveckan sedan 1827. 

49 185 personer i Sverige har Emma som tilltalsnamn

24 juli – Kristina 

Namnet är en feminin form av namnet Christianus och härstammar från latin. Kristina fanns med redan på runstenarna och har funnits med bland såväl kungafamiljer som bondefamiljer. 

27 242 personer i Sverige har Kristina som tilltalsnamn 

För att hylla våra damer denna veckan har vi rotat runt i recept-skafferiet och hittat tre recept, namnen till ära. 

Källa: NE, SCB 

 


Fruntimmersveckan – och Fredrik så klart

Margaretas äppelrutor

  Recept från Icakuriren.se


Fruntimmersveckan – och Fredrik så klart

Johannas bakelser

  Recept från Icakuriren.se

Emmas äppelkaka
Dessert

Emmas äppelkaka

  Recept från Icakuriren.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top