Forskare: D-vitamin minskar risken för cancer

Sommaren är äntligen i gång på riktigt och solen skiner på oss med sina varma strålar. En ny studie visar nämligen att D-vitamin minskar risken för cancer, så ut och njut av vår största D-vitaminskälla – solen.

Enligt en ny amerikansk studie löper du betydligt mindre risk för cancer om du har rätt mängd D-vitamin i kroppen.

– Vi har kvantifierat den mängd D-vitamin som krävs för att stoppa alla invasiva cancerformer, säger professor Cedric Garland, cancerspecialist och ledande forskare bakom studien från University of California

Studien omfattade ca 2200 kvinnor och resultatet visade att risken för att utveckla cancer är 67 procent lägre hos de kvinnor med 40 nanogram D-vitamin i blodet, i jämförelse med de som hade hälften så mycket.

Redan på 1980-talet upptäckte Cedric Garland att det fanns ett samband mellan D-vitamin och cancer. Han upptäckte nämligen att tjocktarmscancer är vanligare bland människor som bor långt norrut, där solljus är en bristvara. Dock har forskningen än så länge inte kunnat påvisa exakt hur D-vitamin motverkar cancer. 

Källa: Illustrerad Vetenskap

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top