10 geniala sätt att använda en vattenmelon

Har du någon gång stått i affären och lockats av de supersaftiga men ack så stora vattenmelonerna? Har du också gått där ifrån besviket – utan din smarriga vattenmelon för du har ingen aning vad du ska göra med den?

Visst, dess storlek kan skrämmas men det ger dig inte anledning att undvika den gröna frukten. Med sitt sammetsröda innehållet duger den nämligen till så mycket mer än att bara skivas upp på fat. Grilla, mixa eller gör en fruktkorg av den. Möjligheterna är oändliga! Här är den unika och smått geniala lista på 10 sätt att använda upp hela vattenmelonen i ett nafs.

1. Grilla den

Dela vattenmelonen i små trekanter och pensla dem med olivolja – salta och peppra. Lägg bitarna på grillen och låt ligga en och en halv minut per sida, eller tills grillmärken syns på melonen. Servera gärna med krossad chili, juicen från en lime och honung

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Vattenmelonen går utmärkt att grilla. Foto: Bigstock

2. Precis som den är

Självklart behöver man inte krångla till det, utan kan äta melonen precis som den är – med saften rinnande längs med din haka. Mums!

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Den går givetvis utmärkt att äta precis som den är. Foto: Bigstock

3. Salsa

Hacka lök, jalapeños, och paprika i små tärningar och blanda det med små tärningar av vattenmelon. Tillsätt även limejuice, koriander samt salt och peppar. Servera tillsammans med nachochips eller tortillabröd. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Vattenmelon passar perfekt att göra salsa på. Foto: Bigstock

4. Sallad

Blanda melonen med smulad fetaost, skivad gurka, jordnötter och strimlad mynta. Innan servering ringla gärna risvinsvinäger och limejuice över salladen. Det kommer garanterat att bli en succé. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Blanda vattenmelon med fetaost, gurka, jordnötter och mynta och du får en riktigt härlig sommarsallad. Foto: Bigstock

5. Smoothies

Och visst går det att dricka vattenmelon också.  Mixa bara frysta jordgubbar, tärnad vattenmelon, grekiskyoghurt, färsk ingefära och honung – avnjut en härligt krämig vattenmelonssmoothie. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Sommarens härligaste blandning – vattenmelonsmootie. Foto: Bigstock

6. Soppa

Tro det eller ej men du kan även göra en smarrig gazpacho på din melon. Mosa vattenmelonen till en puré-liknande vätska och blanda ner lök, gurka, jalapeños och så klart tomater. Smaksätt med salt, peppar och rödvinsvinäger. Kyl och servera. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Gazpacho är en kall tomatsoppa som blir något alldeles extra när du tillsätter vattenmelon. Foto: Bigstock

7. Glass

I den varma hettan är alltid en glass välkommen och självklart kan du göra glass av melonen. Du behöver:

2 dl vattenmelonspuré
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk vanilj
½ tsk salt
1/3 dl honung

Mixa alla ingredienser och häll i en glassmaskin – frys!

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Vattenmelonsglass – mums! Foto: Bigstock

8. Frozen Margarita

Vad sägs som en svalkande drink i sommarhettan – enkelt! Blanda vattenmelonspuré med krossad is, ca 30 ml av triple sec, 60 ml av tequila och 15 ml limejuice.  Servera i ett glas med salt längs med glasets kant. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
En svalkande frozen margarita i sommarhettan. Foto: Bigstock

9. Frys på en pinne

Du kan även göra pinnglass och en riktigt smarrig sådan. Blanda melonpuré med citronzest och kokosgrädde – frys och avnjut när lusten faller på. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Du kan även frissa glassen på en pinne – härligt. Foto: Bigstock

10.  Fruktskål

Vill du imponera med ett lite annorlunda sätt att servera en fruktsallad på, då ska du prova det här. Ta en penna och rita upp på melonen hur du vill att din fruktkorg ska se ut.  Gröp sedan ur melonen precis som du gör med en pumpa på halloween. Plocka ut fruktköttet och hacka upp det, blanda med jordgubbar, blåbär, grapefrukt och ananas. Lägg tillbaka fruktblandningen i “korgen” och servera. 

10 geniala sätt att använda en vattenmelon
Imponera med en annorlunda fruktskål. Foto: Bigstock och Getty

Källa: realsimple.com

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top