7 smarta tips: Var rädd om ryggen i trädgården

Att vara ute och jobba i trädgården är härlig och bra vardagsmotion. Men var rädd om din rygg – här är några enkla råd.

Trädgårdsarbete är hälsosamt! Du bygger muskler, bränner kalorier och förbättrar konditionen. Dessutom tankar du D-vitamin genom att vistas utomhus i solen – men tänk på att ha en skyddande solhatt. 

Ryggen ska du också vara rädd om, det är lätt att förta sig om jobbet blir för tungt. Här ger vi sju ergonomiska tips.

1. Välj en mindre vattenkanna

En tioliterskanna full med vatten snedbelastar ryggen. Använd istället en mindre kanna och gå flera gånger. Eller bär en femliters­kanna i varje hand. Då belastas ryggen jämnt och du får bättre balans.

2. Kratta rätt

Tänk på att växla grepp och kratta både från höger och vänster. Undvik att spänna axlarna, då försämras blodtillförseln till armarna och musklerna tröttnar snabbare.

7 smarta tips: Var rädd om ryggen i trädgården
Tänk på att arbeta med benmusklerna och hålla ryggen rak när du gräver. Foto: Lena Granefelt/Johnér

3. Rensa rabatter från en pall

Ligg inte på knä i rabatten, det bäddar för en stel rygg. Sitt istället på en liten pall och arbeta med den ena handen medan du stödjer den andra handen mot låret – då avlastas ryggen. Tänk också på att hålla handleden rak när du rensar.

4. Ogräsrensning i grusgångar 

Vid ogräsrensning i grusgångar är det bra med ett långskaftat rensjärn, så att du slipper ligga på knä eller kröka rygg.  

5. Gräv med benmusklerna

Använd en spade som inte är alltför tung. Spaden är lagom lång när skaftet når dig till midjan. Flytta fötterna när du gräver så att de pekar åt samma håll som näsan. Böj höfter och knän, arbeta med benmusklerna, håll ryggen rak.

6. Lyft alltid rakt uppåt

När du ska lyfta en kruka – se till att krukan står nära dig så att du inte behöver luta dig framåt. Lyft rakt uppåt. Använd benen, inte ryggen. Undvik tunga lyft så gott det går och använd skottkärra om det är möjligt. Tänk på att aldrig vrida ryggen samtidigt som du lyfter!

7. Odla i pallkragar

Genom att odla i pallkragar som du staplar på varandra, slipper du det tunga grävande som krävs vid vanlig odling. Du får dessutom en betydligt bekvämare arbetshöjd. 

Av: Celia Stahl 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top