Pride: Hatbrott är allas ansvar

Nyligen mördades 49 personer på en gayklubb i Orlando i USA, vilket gör årets Pridefestival än mer aktuell. Men hatbrott finns överallt och drabbar hundratusentals svenskar varje år.

Lördagen den 2 augusti 2003 går ett antal högerextremister till attack mot Stockholm Pride när den årliga paraden passerar Skeppsbron. En av de som misshandlas är den 27-årige Facundo Unia, som arbetar som pressassistent. Han tar emot ett stort antal slag mot huvudet från både knytnävar och flaskor, förs med ambulans till sjukhus – men får bestående skador på bland annat synen. 

Tre veckor senare skriver journalisten Stieg Larsson om händelsen i den antirasistiska tidskriften Expo. Stieg Larsson, författare till Millenium-succén, som vid den här tidpunkten är helt okänd för allmänheten, gör en knivskarp och återhållet rasande analys av händelseförloppet. Han avslutar med att konstatera att grundlagen inte lämnar något “som helst utrymme för misshandeln av Facundo Unia. Han var nämligen den person vars grundlagsskyddade rättigheter mer än för någon annan kränktes denna lördag. Facundo Unia utsattes för synnerligen rå och brutal misshandel av det enda skälet att han deltog i Pride.”

Nio personer från Nationaldemokratisk Ungdom dömdes senare och straffen gick från samhällstjänst upp till 22 månaders fängelse. Hovrätten påpekade att straffen skärpts med hänsyn till hatbrottsmotivet. 

Pride: Hatbrott är allas ansvar
Hatbrott är allas ansvar. Foto: Bigstock

Omfattande säkerhetsarbete

Stockholm Pride har alltid haft ett nära säkerhetsarbete tillsammans med både polisen och Säpo, som efter attacken 2003 blev än mer omfattande. De senaste åren har festivalen klarat sig från allvarligare hatbrott, även om mindre inci-denter förekommit. Men tidigt på morgonen den 12 juni i år blev 49 människor dödade och många fler skadade i en hänsynslös masskjutning på gayklubben Pulse i Orlando i USA. En påminnelse om att hatet och våldet kan slå till när som helst.

– Attacken i Orlando är i första hand en stor sorg för offren och deras anhöriga, säger Christian Valtersson, ordförande för Stockholm Pride. Men hela grunden till att gayklubbar överhuvudtaget finns är att människor inte kan känna sig trygga överallt. Det är tragiskt och det betyder att det öppna samhället har misslyckats.

Eftersom gärningsmannen i Orlando, Omar Mateen, hade en muslimsk bakgrund vill olika politiska läger gärna använda tragedin i sin egen retorik. Därav debatten om hur atten-tatet ska definieras – som hatbrott eller terrorhandling.

– Det är en diskussion som går att vända och vrida på, säger Christian Valtersson. Där har Pride ingen officiell åsikt. Men det är helt uppenbart att oavsett motiv så har 49 männi-
skor avrättats, vilket gör att många fler blir oroade och rädda. Det är i sig djupt problematiskt.

Göran Stanton är utredare vid Stockholmspolisens hatbrottsgrupp och expert på kriminalitet med homofobiska motiv. 

– Stockholm Pride har en hög säkerhet, säger han. Bland annat kollas väskorna på alla besökare som vill in på festivalområdet. Men efter Orlando måste alla Pridefestivaler tänka till. En ensam gärningsman är väldigt svår att hitta innan han slår till. 

Mörkertalet är stort

Det totala antalet anmälda hatbrott mot homo- och bisexuella i Sverige har minskat något de senaste åren, bekräftar Göran Stanton. Däremot har transpersoner blivit mer utsatta. Dessutom är mörkertalet stort när det gäller alla kategorier. 

– Många är luttrade och orkar inte ens reagera när någon ropar “bögjävel” efter en. Det finns de som säger att “vi är glada så länge vi inte blir svårt misshandlade”. 

Homofobiska hatbrott är svårutredda eftersom många offer inte vill eller kan vara öppna med sin sexualitet. Detta gäller inte minst många som bor på mindre orter, eller i storstädernas förorter.  

– Det finns flera fall där offret helt enkelt klivit ut från en gayklubb, blivit svårt misshandlad och där vi inte lyckats få tag i gärningsmannen. Tyvärr måste man som homosexuell vara streetsmart och kanske inte hålla handen i vissa områden.

Samhället måste reagera

Göran Stanton har kontakt med kuratorer som arbetar med brottsoffer och kan konstatera att den som blir utsatt för hatbrott ofta lider dubbelt. 

– Du blir inte utsatt för att du gjort något, utan för att “du är du”. Det leder till en känsla av maktlöshet, som kan medföra svårare trauman och där det blir jobbigare att komma tillbaka.

Pridefestivaler världen runt gör en stor insats, men framförallt måste normsamhället agera mot hatbrotten, menar Göran Stanton. 

– Vi måste börja redan på förskolan och prata om att alla har samma värde och rättig-heter, oavsett vem du älskar och hur du ser ut. Vi måste jobba med kunskap ute på myndigheter och företag. Vilka ord använder vi när vi skämtar om någon? Det här kan vi aldrig sluta arbeta med. Vi måste hela tiden vara vaksamma.

Av: Oskar Ekman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top