Cathrine fick hörseln tillbaka efter 20 år

I ungdomligt oförstånd skruvade Cathrine Forsberg upp volymen när hon lyssnade på sina rockidoler. En dag tappade hon helt hörseln. Men nu har hon fått ett hörsel­implantat – och kan höra igen!

Cathrine Forsbergs bästa hörselråd

1 Vila öronen. Om du ofta lyssnar på hög musik, tänk på att vila hörseln ibland i en lugn och skön miljö. 2 Lagom volym. Höj aldrig över halva volymkontrollen. 3 Hörselskydd. Lita inte på att ljudnivån är ”lagom” på konserter och festivaler, utan använd hörselskydd. 4 Läs bruksanvisningen. Sätt in hörselskydden på rätt sätt, och ha rätt storlek, annars är risken att man tar av sig dem, och då gör de ingen nytta.

I 20 års tid levde Cathrine Forsberg i nästan total tystnad på grund av en grav hörselskada. Nu kan hon höra igen, med hjälp av hörselimplantatet CI.

– Jag är fascinerad över resultatet. Jag har fått ut mer än jag trodde jag skulle få. Mitt mål var att kunna prata med mitt barnbarn Vilda på telefon, men hörselimplantatet har inneburit så mycket mer, säger Cathrine när vi träffas för att prata om hennes hörselresa. 

Vi backar bandet till när
Cathrine fortfarande kunde höra på naturlig väg. Som ung drömde hon om en framtid inom musiken, som rocksångerska. Hon var 15 år och lyssnade på musik dagarna i ända i sina hörlurar, ofta på hög volym. 

 

Cathrine fick hörseln tillbaka efter 20 år
En del av implantatet opereras in i huden bakom örat. Därifrån löper en kabel in i hörselsnäckan. På huvudets utsida har man en liten sändare som sitter fast med hjälp av en magnet. Sändaren fångar upp ljud med hjälp av en elektrisk signal som stimulerar hörselnerven. Foto: Ann Jonasson

Stendöv direkt

En dag försvann plötsligt hörseln. Cathrine Forsberg minns att hon hade haft Billy Idol, Aerosmith och Culture Club i lurarna den dagen.

– Jag blev stendöv från en sekund till en annan. Jag kunde se att läpparna rörde sig på mina kompisar, men jag hörde inte ett dugg. Dessutom tjöt och pep det i huvudet, beskriver Cathrine Forsberg, som också hade fått tinnitus.

Hon berättade för en vän att hon inte kunde höra, och efter någon vecka gick hon till en läkare, som bad henne återkomma när pipen i huvudet hade slutat, med förklaringen att de inte kunde mäta hörseln på grund av dem.   

Det skulle dröja innan Cathrine återvände till vården. Efter ett par veckor upplevde hon att hon kunde höra igen. Men tinnitus-ljuden fanns kvar. 

Hon förlorade sig återigen i musiken och på hög volym – för då hörde hon inte pipen i huvudet. 

– Resultatet blev att jag skadade min hörsel mer och mer för varje dag, konstaterar Cathrine Forsberg. 

Hon sa inget i skolan eller till sina föräldrar, och flyttade hemifrån när hon var 16 år. 

– Jag flydde från allt och alla eftersom det var svårt att förklara att jag hörde ljud i mitt huvud som andra inte hörde. Jag var rädd för att folk skulle tycka att jag var psykiskt sjuk. Idag vet folk vad tinnitus är, det visste man inte då, konstaterar Cathrine, som mådde dåligt, hade svårt att sova och att koncentrera sig.

När hon inte längre kunde uppfatta vad kunderna sa i
kiosken där hon jobbade, vände hon sig återigen till en läkare. Hon var 19 år när hon fick veta att hon hade fått en grav hörselnedsättning som krävde hörapparat på båda öronen. 

I samma veva blev Cathrine gravid, och ett par år senare kom nästa barn. Hon hade olika hörselhjälpmedel för att underlätta i vardagen, bland annat för att vakna om något av barnen skrek på natten ifall hon var ensam hemma. 

Barnen lärde sig snabbt att deras mamma inte hörde som andra. 

– De är uppväxta med en gravt hörselskadad mamma och därför vana vid att titta på mig när de pratar, tala tydligt utan att skrika och att upprepa sig för att kontrollera att jag förstått dem. 

Inget att förlora 

Under många år hankade sig Cathrine fram med hjälp av den lilla spillra av hörsel som fanns kvar. Hon klarade sig främst genom att läsa på läppar, skriva lappar, använda texttelefon och blinkande lampor som talade om att någon ringde på dörren. 

Alltmer började Cathrine Forsberg undvika fester. Eller så valde hon att gå hem när ljuset dämpades och musiken kom på, för då kunde hon inte längre läsa på läppar. 

När hon insåg att hon inte längre hade något socialt liv, tänkte Cathrine att hon inget hade att förlora på att prova ett hörselimplantat. 

Hon utreddes för CI år 2014 och förstod då hur lite hon egentligen hörde. Hon hade endast 10–20 procent av sin hörsel i behåll, och fick diagnosen vuxendöv. 

Att Cathrine Forsberg inte hade övervägt hörselimplantat tidigare berodde på att hon tyckte att hon kunde höra. Sanningen var att hon läppläste. Ett annat skäl var att hon inte ville förlora musiken.

– CI är utvecklat för tal och röster, inte för nyanser i musik förklarar Cathrine Forsberg. 

Fick panikkänslor

I efterhand inser hon att hon förlorade musiken för länge sedan: 

– Jag uppfattade bara dunket. Jag frågade andra vad som spelades, plockade fram hörselminnet och kom ihåg hur det skulle låta, säger hon.  

Hon har i dagsläget CI enbart på höger öra och står i kö för att få även på vänster öra.

– Då kan jag höra varifrån ljudet kommer också, plus att min tinnitus kan bli bättre. Oljuden försvinner på höger öra när jag använder CI. 

Det var inte så att Cathrine kunde höra som tidigare i samma ögonblick som hörsel-implantatet kopplades in.

– Ljuden jag hörde var extremt konstiga, jag kunde inte tyda dem. Jag fick panik och tänkte ”vad har jag gjort?”

Hon hade inte riktigt tagit till sig informationen hon fått före operationen, att det kan ta lite tid innan hjärnan känner igen olika ljud.

– När vi kom ut från sjukhuset tyckte jag att jag hörde ambulanssirener, men det visade sig vara ljud från däcken när bilarna körde förbi, berättar Cathrine Forsberg. 

Den närmaste tiden efter operationen fick sambon Martin tolka olika ljud och tala om för Cathrine vad hon hade hört. 

– När vår hund Metallica skällde visste jag inte vad det var. Och alla röster lät som Kalle Anka på helium, minns Cathrine Forsberg. 

Hör fåglarna igen

Det där har nu rättat till sig och hörselminnet återvänder mer och mer. Cathrine Forsberg beskriver det som en upptäcktsresa i ljud.

– En morgon kunde jag under en promenad urskilja olika fågelläten. Det var häftigt.

Hur har då hon och Martin kommunicerat med varandra under åren när Cathrine inte kunde höra?

– Martin är van att umgås med döva, hans mc-klubb delade lokal med en döv mc-klubb. Dessutom tillhör Martin dem som jag hör bättre än andra. Vissa röster hör jag knappt alls. 

Cathrine Forsberg tror och hoppas att hon med tiden även kommer att få bättre ljudkvalitet med hjälp av sitt implantat, och kunna uppleva en konsert till hundra procent igen. Det gäller att ha tålamod, konstaterar hon.  

– Mitt liv har förändrats till det bättre med hjälp av CI.
Tidigare drog jag mig undan. Att inte höra medför ett socialt utanförskap. 

Vill varna unga

Nu gläds hon åt att kunna prata med barnbarnet Vilda i telefon via Facetime, och hon har ett socialt liv igen och kan även stanna kvar på fester.

Nu föreläser Cathrine Forsberg för ungdomar om att vara rädd om sin hörsel. Det har hon gjort i många år.  

– Hörselfrågor är något som jag brinner för. Jag tänker att jag räddar framtida sångare och musiker genom att prata om hur man skyddar sin hörsel och inte skadar den i onödan som jag själv gjorde i ungdomligt oförstånd. På den tiden pratade man inte om att man kunde skada hörseln genom att lyssna på för hög musik.

Av: Mia Coull

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top