Johan Croneman: Varför struntar SVT i sina tittare?

Varenda människa i den svenska tv-branschen är svårt besatt av en enda fråga: Hur skall man få de unga att titta på tv – igen?!...

Johan Croneman: Varför struntar SVT i sina tittare?

Varenda människa i den svenska tv-branschen är svårt besatt av en enda fråga: Hur skall man få de unga att titta på tv – igen?!

Nu är det inte så att varenda unge i det här landet (under 20) helt har gett upp allt tv-tittande, men alla mätningar pekar definitivt i samma riktning: De yngre tittar allt mindre, de blir mer och mer ointresserade av särskilt tablåstyrd tv (de tittar hellre på kanalernas Play-funktioner) – jag har barn som i stort sett aldrig tittar på tv, om de inte bara slumpmässigt passerar burken eller om det är något alldeles särskilt som händer inom exempelvis sportens område.

Youtube är deras kanal – och flera andra. Spela och skajpa med horder av kompisar är mer intressant än allsång eller dubbade serier på Disney. 

Fredagsmyset med hela familjen i tv-soffan är snart något vi eventuellt kan betrakta på Etnologiska museet.

Och som sagt: Alla kloka (??) tv-huvuden slås alltså samman för att lösa gåtan hur de skall lockas tillbaka. Programmen skall bli yngre och tuffare och mer samtida.

Jag kan delvis förstå den kommersiella paniken, köpstarka ungdomsgrupper ger blanka fan i televisionen – varför skall annonsörer då lägga hundratals miljoner på tv-reklam, när de är någon annanstans? TV 4 har säkert anledning att oroa sig.

Men SVT? Vår public service, fortfarande betald via licenspengen. Vad är deras motiv? Och gissa vem eller vilka som betalar mest? Ja, inte är det ungdomarna, inte ens de äldre ungdomarna.

Nästan ingen ägnar tid åt dem som verkligen tittar på tv, nämligen de över femtio, sextio, och framförallt de över sjuttio. Som alltid betalar och alltid har betalat.

Hur många program ägnar man de äldre, granskar deras frågor, ser till så att de har underhållning för sina behov? Nej, ingen.

Allt krut läggs på de som inte tittar, ingenting på de som verkligen bryr sig, och för vilka tv betyder så oerhört mycket mitt i ensamheten.

Få ihop den ekvationen.

“Allsång på Skansen” var en gång i tiden ett program för särskilt de lite äldre. Kolla in lite klipp från Bosse Larssons tid, eller kanske rent av Lasse Berghagens. Riktig allsång, folkkära artister, folkkära melodier.

Idag är allsången “Popsång från Skansen”. Schlagerartister, populära från Melodicharaden, leder mimandet. Man krattar för kvällstidningarna och kvällstidningarna betalar tillbaka med råge.

Kan ni överhuvudtaget tänka er ett program som Albert & Herbert på SVT? Nej, men gudstjänst tror man att de vill ha – vi pratar alltså 70 plus, folk som alltså var 20 år när Beatles slog igenom. De har blivit äldre, kanske lite mer tv-konservativa, kanske lite långsammare och mer eftertänksamma. Men inte dummare.

Ignoransen är beklämmande – och idiotisk.

Men fortsätt ni, ägna all tid åt dem som inte bryr sig ett vitten. Smart!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top