Odla asiatiska grönsaker

Många nya, spännande grönsaker kommer från Asien och finns nu som fröer i Sverige. De passar ofta utmärkt att odla i vårt klimat.

Foto:

Bra sorter för svenskt klimat

Pak choi (Brassica rapa chinensis)
En av de läckraste asiatiska bladgrönsakerna. Bildar vackra halvöppna huvuden med vit eller ljusgrön bas. Påminner lite om mangold i smak men är mjällare och mer kålsmakande. Smakar bra som sallad. I wok bör man tänka på att lägga i de tjocka stjälkarna någon minut före bladen.

Mizuna eller kyona (Brassica rapa var. japonica)
Den mest lättodlade av de asiatiska bladgrönsakerna. Den får dekorativa flikiga blad med vit bas och är fin tillsammans med blommor i en rabatt. Så den när jorden blivit varm i maj och skörda från samma planta till långt in i oktober-november. Eller så i omgångar hela sommaren. Plantorna blir ganska vida och behöver gallras då och då. Håll jorden fuktig annars går den lätt i blom.
En slätbladig släktning är mibuna. Den är inte lika frosttålig men odlas på samma sätt.

Celtuce (Lactuca sativa var. augustana)
Kallas sparrissallad eller kinesisk sallad. Namnet betyder "spröd stamsallad" på kinesiska och det är framför allt stammen som är en delikatess, smakar friskt "sallad-nöt-gurka". Stammen kan bli 30-45 cm hög. Den odlas ungefär som svensk sallad.

Kailaan (Brassica oleracea var. alboglabra)
Brukar kallas kinesisk broccoli men kan inte mäta sig med sådan i smak. Blommorna är små och vita. De bildar inte huvuden. Hela växten utom roten används. Grova stjälkar delas på mitten och tillagas några minuter.
Trivs bäst i svalt väder och sås enbart på sensommaren eller tidigt på hösten.

Andra "asiater"
Andra asiatiska grönsaker som det numera finns frön till i Sverige är kinesisk gräslök tatsoi (B. rapa var. narinosa), 'Osaka purple' och 'Green wave' eller salladssenap (B. juncea), 'Green Boy' (B. rapa var. perviridis), 'White celery mustard' (B. rapa var. chinensis), 'Hon tsai tai' (B. rapa). Oriental saladina (Runåbergs fröer) är en vacker och god blandning av olika sorter. I Kina äter man också unga stjälkar och blad av en krysantemum, shungiku (Chrysanthemum coronarium)! Och knoppar från den vanliga dagliljan (Hemerocallis fulva och H. flava) anses väldigt nyttiga. Torkade dagliljeknoppar säljs i Kina som "gyllene nålar". Knopparna wokas eller friteras.

Portulak (Portulaca oleracea sativa)
Förr var portulak (eller portlak) en ganska ofta odlad grönsak i vårt land. Nu börjar den komma tillbaka och det finns frön till grön och guldgul portlak att köpa. Den får små runda blad som är köttiga och saftiga. Så den i omgångar när jorden blivit varm. Jorden får inte torka ut och den tål inte frost. I Kina använder man portlak som bekämpningsmedel mot insekter!

Salladslök (Allium fistulosum)
Både den späda löken och grönskan används i sallader och wok. Smaken är mildare än gräslökens. Sås tidigt och i omgångar. Kupa gärna upp jord omkring rothalsen en tid före skörd så blir den vit och mjäll. Bra sorter är 'Ishikura' och 'White Lisbon'. 'Evergreen Hardy White' kan övervintra om man kupar upp jord och täcker med löv eller halm.

Koriander (Coriandrum sativum)
Många rätter i Asien kryddas med koriander men kommer ursprungligen kommer från Mellanöstern. Direktså i landet och skörda när fröna är riktigt mogna. Häng hela plantan upp och ner och lägg en duk under där torra frön kan samlas upp. I Mexiko och Sydostasien äts också de färska bladen av koriander. I Thailand krossas roten ibland tillsammans med vitlök i matlagningen.
Runåbergs fröer har frö till en speciell bladkoriander 'Leisure' som ibland kallas kinesisk persilja. Den blir inte riktigt lika hög som vanlig koriander. Vill man odla koriander som bladgrönsak bör man så i omgångar och skörda snabbt innan plantan gått i blom.

Ingefära (Zingiber officinale)
Enda sättet att föröka ingefära är att köpa en färsk knöl i affären och plantera den i jord i en kruka inomhus . Den ska vara fast och ljus och ha minst ett par svällande groddar. Planteras den tidigt kan man få knölar, rhizomer, att skörda framåt hösten.
I annat fall kan man glädja sig åt en krukväxt med gröna vackra blad.

Odla dina bladgrönsaker så här:

·Gör i ordning en lucker bädd med mycket organiskt material (kompost) i. Om jorden är lerig är det bäst att djupgräva sent på hösten det första året. Då har lerkokorna frusit sönder av frost. Gräv ett spadtag ner och luckra jorden ytterligare ett spaddjup. Höstgödsla med naturgödsel i samband med grävningen.
·Tilläggsgödsla med gödselvatten eller lägg på 10 cm gräsklipp under växtsäsongen.
·Lägg upp en hög bädd med gångar emellan. Den värms upp fortast på våren och dränerar bort överflödigt vatten. Det är bra med träramar runt bädden.
·Bädden ska inte vara bredare än 120 cm för att man ska kunna nå över den. Gå aldrig i bädden. Det gör jorden tät så att den inte släpper igenom luft och vatten.
·Flera av bladgrönsakerna kan sås en första gång på våren, men huvudsådden görs alltid på sensommaren eller hösten. Aldrig på försommaren.
·Skydda bladgrönsakerna med odlingsväv. Låt den gärna sitta kvar hela odlingstiden.
·Skörda innan de gått i blom, annars blir de beska.

Av: Gunnel Nilsdotter

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mer att läsa

  Idag
  Så mycket skatt måste du betala om du vinner pengar
  • Här är bästa medicinen för just din trädgårdsjord
   Olika jordar behöver olika sorters hjälp för att komma till sin rätt. Här får du koll.
  • Vart är vi på väg?
   Ta hjälp av ledtrådarna och försök att lista ut resmålet.
  • TV: Hans publik består av kattungar
   Den här malaysiske gatumusikanten har en liten men hängiven publik. Kattungarna dök upp efter att musikanten gett upp och börjat jamma för sig själv. Det gick hem hos de här söta små krypen. Larvigt, men väldigt gulligt.
  • Quiz: Vad kan du om London?
   Jättestaden och metropolen London är en fantastisk plats att besöka. Englands huvudstad är ett sammelsurium av historia och upplevelser och ligger på bekvämt avstånd från Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om de röda dubbeldeckarnas stad?
  • Formulär/tävlingssvar Temakrysset nr 19
   Skriv in ordet som de blå rutorna i veckans kryss bildar, i formuläret nedan.
  Igår
  Vinn skålset från Staub!
  • Helgens mat: Paj på italienska
   Paj är smart bjudmat som kan göras i förväg. Även förrätt och efterrätt kan förberedas så att du får tid över för gästerna. Foto: Eva Hildén Smith