Sten i trädgården

Sten i alla dess former hör trädgården till. Som golv, att sitta på, men också för att framhäva enskilda växter och bilda lugna bakgrunder. Naturstenar är trädgårdens självklara prydnader. För stenläggning finns massor av naturtrogna betongstenar.

Sten i trädgården
Foto: Susanna Rosén
Sten i trädgården
Foto: Susanna Rosén
Sten i trädgården
Foto: Susanna Rosén

Färdiga trädgårdsskulpturer i all ära, men den mest personliga trädgårdskonsten skapar du själv.
Våga vara lite lekfull och använd den egna fantasin till att blanda olika slags naturmaterial.
Gjutna färdiga betongplattor kan varvas med huggen gatsten, platta eller runda naturstenar i olika bergarter, kantiga sprängstenar, grus, sand, tegel, skifferplattor eller kalkstensbitar.
Alla passar bra tillsammans med växter, trä i olika former och med torvblock som efter ett par år ser ut som mossiga, härligt gröna stenblock.
Kanske tycker du efter ett tag att resultatet blev alltför rörigt? Men då är det ju bara att leka vidare och placera om.

Vackra mönster

1. Glaskross har blivit populärt i trädgården. På små ytor glittrar det i solen som vatten. Här tillsammans med grästuvor som små öar.
2. Med stort tålamod och tillgång till en rullstensås kan man lägga små rundade stenar i mönster, som är så populärt i Grekland.
3. Marktegel är ett härligt material till en uteplats. Det värms fort upp av solen och är behagligt att tassa barfota på.
4. Vackert blågråmönstrade betongplattor och klarblå betsade brädor utlagda i grus ger en känsla av vatten.

Bra underlag

För att lägga ut natursten fordras inte så mycket underarbete. Det kan räcka med att gräva ut ytan som ska stensättas ett par decimeter djupt och fylla på med grus eller sättsand.
Vill man undvika att rotogräs och gräsrötter kommer upp kan man lägga marktextil under gruset. Fröogräs spirar sämre om man fyller ytorna mellan stenarna med stenmjöl.
Men för en uteplats där bord och stolar ska stå rakt och man helst inte ska snubbla på skarvar krävs mer arbete.
Det finns betongplattor för mängder av olika slags mönster, även runda former. Du kan få en rund eller oval uteplats, en slingrande gång eller vacker kant till rabatten.
När det gäller natursten är man mer bunden vid stenens ursprungliga form. Men det går att få små eller avlånga gatstenar till exempel delade diagonalt eller på mitten.
Tänk på att stenar i naturen inte ingår i allemansrätten. Fråga markägaren innan du plockar hem sten.

Lägg en rundel

För att lägga gatsten till en rundel utgår man från den mittersta stenen (1) och lägger sedan en rak linje (2) som ett kors tvärs över ytan. Därefter lägger man antingen kluvna gatstenar i varje vinkel (3) eller glest med stenar med grus emellan (4). Fortsätt att lägga stenarna med smala “tårtbitar” av sand emellan tills ytan är fylld.

Så här lägger du stenplattor

1. Gräv upp ytan ner till 20- 25 centimeters djup. Jämna till och lägg på en markväv/geotextil som hindrar rotogräs att ta sig upp men släpper igenom regnvatten.
2. På väven lägger man ett 10-15 centimeter tjockt bärlager av grus. Vattna på bärlagret så att det sätter sig – eller hyr en vibratorplatta.
3. På detta lägger man ett skikt med avdragssand. Bäst är 0,8 mm samkross, inte djupare än 4 centimeter. Kontrollera att plattorna hamnar i nivå med marken. Lägg ut raka trälister eller rör i sanden. De ska ligga med ovansidan i nivå med plattornas undersida. Kontrollera med vattenpass att de ligger rakt och i nivå. Dra med en bräda över listerna så att sandlagret blir helt plant och slätt.
4. Lägg ut plattorna i de mönster du vill ha. Ta försiktigt bort trälisterna allt eftersom. Slå ner plattorna med en gummiklubba eller en så kallad puckhammare, så att de ligger stadigt. Fogen mellan plattorna bör vara minst 3 millimeter för att vara elastisk.
5. Fyll fogarna med fogsand eller stenmjöl. Borsta och vattna ner sanden i fogarna. Borsta bort överflödig sand.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top