Tio tuffa rosor

Välj rätt rosor så får du buskar som kräver minimalt med skötsel men bjuder på maximal blomning.

Tio tuffa rosor
Minette
Tio tuffa rosor
Fru Dagmar Hastrup
Tio tuffa rosor
Fylld kanelros
Tio tuffa rosor
Single Cherry

Genom att välja friska och härdiga rosor kan man få en vacker och lättskött rosenträdgård. Alla tio rosorna är härdiga i en större del av landet. Fyra av dem klarar sig långt upp i fjälltrakterna.

Gemensamt för dem alla är att de ställer små krav på tillvaron, klarar de flesta lägen och jordar. Vissa har ett stort överdådigt flor runt midsommar, andra blommar från juni och långt in på hösten.

Genom att kombinera olika rosor kan man få en vacker rosenträdgård som blommar hela sommaren och kanske till och med bjuder på en härlig höstprakt. Även rodnande blad och dekorativa nypon ger färg åt trädgården framåt höstkanten.

1. Single Cherry

En söt pimpinellros med intensivt rosa, enkla blommor med en sammetslyster tidigt på sommaren. Kronbladens undersida har en silvergrå skiftning. I blommans mitt sitter en nästan självlysande ring av ståndarknappar. Doften är stark och söt och fyller nästan trädgården.

Busken blir cirka 2 meter hög och har ett kraftigt och upprätt växtsätt. Single Cherry är lättodlad och klarar skugga fint. Man kan ha den ensam som prydnad för den vackra blomningen eller de svarta nyponens skull, men också som en häck eller ett buskage.

Det är en ros man inte vet så mycket om. Både ursprung, ålder och föräldrar är okända. Den klarar sig vintertid till zon 6.

2. Poppius

En gammal ros som odlats sedan 1800-talet med ljust rosa till rosaröda, halvfyllda till fyllda blommor. Man känner igen den på att blommorna ser ut att nicka lite på grenarna.

Det är en omtalad ros eftersom det är en av få rosor med svenskt eller möjligen finskt ursprung. Den hör till pimpinellrosorna och har ett kraftigt och tätt växtsätt.

Den är härdig till och med zon 8, men i de högsta zonerna blir den bara meterhög. I sydligaste Sverige blir den ofta både två och tre meter hög. En hårdför ros som också klarar magra jordar och skugga.

3. Hansa

En tuff och härligt väldoftande vresros. En av de vanligare röda rosorna i nordligaste Sverige. Den är kraftig med mörkgröna glänsande blad och med praktfulla karminröda blommor med en lätt blåton på kronbladen.
Blommorna sprider en väldoft som känns vida omkring. Varje blomma blir 10–12 centimeter i diameter. Den blommar nästan oavbrutet hela sommaren. Efter blomningen får den stora orangeröda nypon. Den blir uppemot 2 meter hög men tål den tuffaste beskärning.
Härdig till zon 8. En utmärkt ros för magra och torra trädgårdar. Enligt litteraturen kan den föryngras med slåttermaskin, vilket säger en del om rosens hårdförhet.

4. Thérèse Bugnet

En nykomling bland de 10. En vresros som registrerades i USA 1950. Thérèse Bugnet har de gammaldags rosornas alla goda egenskaper men till skillnad från dem har den inte bara ett kort intensivt flor utan blommar hela sommaren, från midsommartid och långt in på hösten.

Precis som de flesta gammaldags rosor har den en vacker fylld blomma med härlig doft. Med tiden blir den en cirka 2 meter hög buske med ett kraftigt växtsätt. Bladen är ofta lite grågröna. De stora blommorna brukar bli 8–10 centimeter i diameter och har en mörkt rosa färg. Däremot får den inga nypon.

Den är precis lika lättodlad och anspråkslös som våra gamla torparrosor och blir utmärkt för naturtomten. Är härdig till zon 6.

5. Minette

En söt och nästan marsipanrosa ros som också kallas Svearnas ros. Hör till Albarosorna, precis som Maidens Blush och Maxima men är mycket friskare och angrips inte av rosrost.

Man känner igen den, förutom på blomningen, genom att busken har ett graciöst växtsätt med bågformade grenar och bladen är ganska ljusa. Blommorna är ganska stora och är tätt fyllda och skålformade. Kan bli upp till 1,8 meter hög.

Minette är en anspråkslös ros som klarar sig i större delen av Sverige, upp till zon 7. Passar utmärkt för naturtomten med mager jord och klarar skuggiga och kalla lägen.

6. Fylld kanelros

Rosa majalis Foecundissima
Den riktiga gamlingen i gänget. I odling redan före 1597. Den enkla kanelrosen växer vild i Sverige och det är en fylld klon som man tagit tillvara och odlat i trädgårdarna.

Blommorna är ljust rosa till mellanrosa, tätt fyllda och blir 4–5 centimeter i diameter. Bladen är matta och aningen grågröna.
På vissa ställen kan den bli upp emot 2 meter hög, på andra blir den bara kring metern. På riktigt magra och steniga marker blir den nästan som en marktäckare, bara ett par decimeter hög.

Den odlades mycket förr och man hittar den oftast i norra Sverige och i Småland, särskilt på magra marker. Härdig i hela landet, till zon 8. En värdefull ros att plantera där inga andra rosor klarar att växa.

7. William III

En pimpinellros som troligen har ett skotskt ursprung. Uppkallad efter kung William III.

Blommorna är ganska små men talrika, med purpurröda kronblad och guldgula ståndare. Blommorna är dubbla eller halvfyllda och sprider en svag söt doft.

Busken har ett yvigt och brett växtsätt och blir sällan mer än 80 centimeter hög. Bladverket har en matt yta och en grågrön färg. Växer bra också på steniga och magra jordar. Kan användas en och en, som buskage eller som klippt eller friväxande häck. Härdig till och med zon 6 och tål också skuggiga lägen.

8. Blanc Double de Coubert

Namnet avslöjar är det här en ros från Frankrike. Där har den odlats sedan 1892. Namnet kommer från odlarens hemby. Den blommar med halvfyllda till fyllda, vita blommor med en vacker sidenlyster. Blommorna blir dessutom stora, så mycket som 12 centimeter i diameter. Blommorna sprider en stark och härlig doft som känns på långt håll.

Rosen blommar länge, från mitten av juni och långt in i november. De läderartade bladen är mörkgröna och glänsande. Den får få men stora scharlakansröda nypon. Dessutom får bladverket en härlig höstfärg. Blanc Double de Coubert hör till vresrosorna och är härdig till zon 7.

9. Fru Dagmar Hastrup

En vresros med rosa enkla blommor, som blir stora, uppemot 12 centimeter i diameter. Kronbladen är ljust rosa, ofta med en silveraktig ton. Den blommar under hela sommaren, från mitten av juni och långt in i oktober. Under sensommaren och hösten får den gott om röda, dekorativa nypon.

Busken blir inte så hög, bara cirka 1,2 meter. De läderartade bladen är mörkgröna och glänsande. En frisk och anspråkslös ros för buskage och låga häckar. Trivs utmärkt på naturtomten och är härdig till zon 6.

10. Stor pimpinellros

Rosa pimpinellifolia var altaica
En vitblommande buskros som blommar med enkla vita blommor som är 6–8 centimeter i diameter. Doften är god men kanske inte lika stark som andra gammaldags rosor, och på hösten pryds busken av dekorativa brunröda nypon.

Bladen är grågröna och varje blad består av nio småblad. En gammaldags buskros som funnits i odling sedan 1818 och kan bli
2,5 meter hög. Namnet har den fått eftersom man hittade den första gången i Altaibergen på gränsen mellan Kina och Mongoliet. Den påminner mycket om den klassiska Finlands vita ros, fast den har enkla blommor och är friskare än sin släkting.

En mycket härdig ros för hela landet. Den är härdig i alla zonerna, upp till zon 8. Dessutom klarar den också skugga bra.

Av: Text och foto: Susanna Rosén

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top